6. Dünya Moğol Kongresi

6. Dünya Moğol Kongresi -Moğolistanın ilk Cumhurbaşkanı Ochirbat: -Orhun bulguları bizim aynı köklere aynı geçmişe sahip olduğumuzu gösteriyor -BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: Moğolistan Avrasyanın büyüme potansiyeli ü


BURSA (A.A) - Moğolistanın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, Orhun bulguları bizim aynı köklere aynı geçmişe sahip olduğumuzu gösteriyor dedi.
     Bursa Valiliğinin himayelerinde, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile bazı sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle 12-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 6. Dünya Moğol Kongresi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde başladı.
     Ochirbat, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, bir zamanlar başkentlik yapan Bursanın bugün sanayi açıdan çok gelişmiş bir kent olduğunu söyledi.
     Kongrenin böyle gelişmiş bir kentte yapılmasını önemli bulduklarını vurgulayan Ochirbat, Organizasyonun Bursada organize edilmesinde katkısı bulunanlara çok teşekkür ediyorum. Orhun bulguları bizim aynı köklere, aynı geçmişe sahip olduğumuzu gösteriyor dedi.
     Ochirbat, dünyanın her tarafından Moğolların bu kongre için Bursaya geldiğini belirterek, farklı ülkelerdeki Moğollar arasında işbirliğini artırma adına önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
     Kongrenin önemli sonuçları olacağına işaret eden Ochirbat, Dünyanın farklı ülkelerindeki Moğolistan diasporasını çok önemsiyoruz ve biz onlar arasındaki işbirliğini artırmaya çalışıyoruz. Bu kongrenin yapılmasının temel amaçlarından biri de bu. Bu kongre, belli sonuçlar verecek ve bu sonuçlar sayesinde bütün dünyada yaşayan Moğolların daha yakın işbirliğine yardım edecektir diye konuştu.
    
     -TİKAnın Moğolistandaki çalışmaları-
    
     Dünya Moğol Kongresi Başkanı Ts. Gombosuren de Bursada çok sıcak bir şekilde karşılandıklarını söyledi.
     İki ülke arasında ekonomik ve diğer alanlardaki işbirliğinin arttırılmasını çok önemsediklerini vurgulayan Gombosuren, Öncelikli hedefimiz ticaret hacmini geliştirmek olacak. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 37 milyon dolara ulaştı. Bunu yeterli görmüyoruz ve ticaret hacminin her geçen gün artmasından büyük mutluluk duyuyoruz dedi.
     Gombosuren, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) ülkelerinde çok faydalı projeler yürüttüğünü anlatan Gombosuren, Bu projelerin toplam tutarı 27 milyon dolardır. Moğolistan Orhun Kitabeleri var. Orhun Vadisindeki taşlara oyulmuş yazıtlar 8. asra aittir. TİKAnın çalışmalarıyla bu yazıtlar koruma altına alındı. Çalışmalarda başka eserler de bulundu. Daha önce Moğolistan dış işleri bakanlığı görevini yaptım. Bu süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına önemli adımlar atıldı diye konuştu.
    
     -BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez-
    
     Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de Moğol dostlarını Bursada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
     Büyük doğu blokunun ve onun temsil ettiği değerlerin, 1980lerin sonunda çöküşüyle dünyanın küresel köy haline geldiğini hatırlatan Sönmez, şöyle konuştu:
     İletişim inanılmaz boyutlara ulaştı. Üretilen mal ve hizmetler dünyanın dört bir yanına servis edilebiliyor. Böyle bir dünyada kimsenin kendi başına yaşama, kendi başına zengin veya fakir olma lüksü yok. Çin, büyük bir değişimle dünyanın ikinci ekonomik gücü haline gelirken hemen yanı başındaki Moğolistanın bundan olumlu etkilenmemesi mümkün değil. Moğolistan Avrasyanın büyüme potansiyeli olan ülkelerinden biri. Bursa, Türkiyenin 4üncü büyük, ihracatta da ikinci büyük şehri. Bursanın tek başına ihracatı 10 milyar doları aşıyor. Türkiye ile Moğolistan arasındaki ticaret hacmi ise 37 milyon dolar olduğu söylendi. İki ülke arasındaki yıllık toplam ticaret hacmi, neredeyse Bursanın bir günlük ihracatı kadar. Bursa ihracatının 4te 3ünü Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyor. Ancak Avrupadaki ekonomik durgunluk bizi alternatif pazarlar aramaya zorluyor.
     Moğolistan gibi yeni ülkelerle işbirliği yapmanın çok önemli olduğunu belirten Sönmez, Moğolistanın madencilik, tarım, ulaştırma, iletişim ve tekstil başta olmak üzere sanayide çok önemli fırsatlar barındırdığını biliyoruz dedi.
     Konuşmaların ardından Çetin Yıldırıma, Bursa Fahri Konsolosluk beratı verildi.
     Kongrenin açılışına, Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı.
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 6. Dünya Moğol Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER