7. Avrupa Acil Tıp Kongresi

7. Avrupa Acil Tıp Kongresi -Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Koç: -Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, konusunda söz sahibi acil tıp uzmanları ve dernekler sistemimiz


ANTALYA (A.A) - Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, konusunda söz sahibi acil tıp uzmanları ve dernekler sistemimize geçer not vermiştir dedi.
     Sağlık Bakanlığının katkılarıyla Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından organize edilen 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi, Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Susesi Otelde başladı.
     Kongreye katılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Orhan Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar Türkiyenin hep yurt dışında düzenlenen kongrelere katılarak oradan bilgi almaya çalışan bir ülke olmaktan, son yıllarda yapılan reformlarla çıktığını anlattı.
     Sağlık sistemindeki reformun Avrupa ve diğer ülkelerde Türkiyeye karşı ilgi uyandırdığına işaret eden Koç, bunun sonucu olarak Türkiyenin lider ülke imajı oluştuğunu kaydetti. Avrupa Acil Tıp Derneğinin kongresinin Türkiyede yapılmasının da önemli olduğuna değinen Koç, şöyle konuştu:
     Türkiyedeki acil sağlık hizmetlerindeki organizasyonda çok önemli bir noktadayız. Hakikaten Avrupa ülkeleri dahil birçok ülkenin henüz daha başaramadığını Türkiyede oturtmuş durumdayız. Avrupa ülkelerinde eyalet sistemi nedeniyle farklı uygulamalar yapılmakta. Bu, tüm coğrafyaya, tüm insanlara, homojen, erişilebilir hizmet sunmaktan çok uzak. Türkiyenin büyük avantajı, üniter yapısı ve buna göre de sağlık hizmet planlamasının tek elden yapılıyor olması, Hakkariden Edirneye kadar tüm vatandaşların erişebileceği hakkaniyetli bir sağlık hizmet sistemini kurmuş bulunmaktayız.
     Orhan Koç, olağanüstü durumlar ve afet durumlarının sağlık hizmet sisteminin ciddi şekilde sınandığı denemeler olduğuna değindi. Van depreminden örnek veren Koç, Türkiyenin sisteminin oturmuş olması sayesinde depremin ardından sağlıkla ilgili sorun yaşanmadığını ve Türkiyenin sınavı geçtiğini söyledi.
    
     -Kara ambulansıyla kırsalda 20, kentte 10 dakikada müdahale-
    
     Avrupa ülkelerinde Türkiyede uygulanan acil sağlık sistemini devşirecek bir algı oluştuğunu vurgulayan Orhan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bugün 3 bine yakın kara ambulansımızla kırsalda 20 dakikada, kentte 10 dakikada vakaya ulaşabiliyoruz. Türkiyenin bütün coğrafyasına helikopter ağımız hizmet vermekte, helikopterle yurt içinde transferleri sağlayabiliyoruz. Gerekirse de yurt içi ve yurt dışı jet uçaklarımızla ki bunlardan 4 tane sedye aynı anda alabilen uçak sistemi Türkiyede hizmete girdi, yakında bu da Avrupada ilk ülkeler arasında taşıyabiliyoruz. Bu, kendi vatandaşımız olarak binebileceği gibi başka bir ülkenin vatandaşına da bu sağlık hizmetini vermeyi başarabiliyoruz.
     Orhan Koç, hastane yapılanmasında Hakkarinin köyündeki bir vatandaş kalp krizi geçirdiğinde 112 sistemi içinde bugün hastanın nereye, kaç dakikada ulaşacağının planlandığına da değindi. Hakkarideki bir vatandaşın artık daha büyük kentlere gelmesine gerek kalmadığını ifade eden Koç, Romanya ve ABDde 112nin ulaşamadığı kör noktalarda itfaiye sisteminden yararlanıldığına dikkati çekti.
     Türkiyede kırsaldan mezraya tüm bölgelere 112 sistemiyle erişebildiklerini dile getiren Koç, bunun ölçümünün de yapıldığını anlattı. Koç, Bugün şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, konusunda söz sahibi acil tıp uzmanları ve dernekler sistemimize geçer not vermiştir. Bir ülkenin bizim sistemimizi öğrenmek için bu kongreye katıldığını da söyleyebiliriz diye konuştu.
    
     -Model ülke olmaya adayız-
    
     Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander de Almanya, İngiltere ve Avusturyadan önce bu kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Türkiyenin acil tıp alanında önemli mesafe aldığına değinen Cander, Türkiyede acil tıp uzmanlığının geçmişinin 20 yıla dayandığını kaydetti.
     Cander, şunları söyledi:
     Acil tıp uzmanlığı konusunda birçok Avrupa ülkesinden öndeyiz ve Avrupa ülkelerinin çoğu da bizi bu konuda referans alacak gibi görünüyor. Türkiye acil tıp konusunda çok güçlü bir ülke. Bizim yılda 90 milyona yaklaşan acil tıp başvurumuz var. Bu sistemi işletmek kolay değil. Herkesin acile özgür ve ücretsiz başvurusu mümkün. ABDden de konuklarımız var. Onlar kesinlikle böyle bir şey yapamıyorlar. Herkese ücretsiz bakamıyorlar. Bu konuda bizim çok daha ileri konumda olduğumuzu belirttiler. Biz acil tıpta hızla gelişiyoruz. Model ülke olmaya adayız.
     Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük katılımın kendi organizasyonlarına olduğuna işaret eden Başar Cander, 65 ülkeden bin 500ün üzerinde uzmanı Antalyada ağırladıklarını anlattı.
     Travmadan kalp krizlerine, sıcak soğuk çarpmalarından yılan ve böcek ısırmalarına kadar pek çok konunun tartışılacağı kongre, 6 Ekimde sona erecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER