9. Anadolu Adli Bilimler Tıp Kongresi

9. Anadolu Adli Bilimler Tıp Kongresi -Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hancı: -Adli tıpın temel görevi; otopsi yapmak, ölüm sebeplerini ve zamanını saptamak, adli bir olaya yönelik insan vücudu üzerindeki darp izlerini


ZONGULDAK (A.A) - 9. Anadolu Adli Bilimler Kongresi Zonguldakta başladı.
     Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda gerçekleştirilen kongreye BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir katıldı.
     Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, adli tıpın temel görevinin otopsi yapmak, ölüm sebeplerini ve zamanını saptamak, adli bir olayda yönelik insan vücudu üzerindeki darp izlerini tespit etmenin yanı sıra cinsel saldırıda delil saptamak olduğunu söyledi.
     Dışarıdan bakıldığında sadece otopsi yapılan ve adli rapor verilen bir bilim alanı olarak görülen adli tıpın son yıllarda birçok bilim dalıyla ortaklaşa çalıştığını belirten Hancı, şöyle konuştu:
     Esasında adli tıp, adli bilimler dediğimiz çok büyük bir ailenin sadece bir parçasıdır. Aslında adli tıp, adli bilimler camiasının buz dağının üzerinde görülen kısmıdır. 2001 yılında kurulan derneğimiz bu alanda çalışan adli bilimcileri bir araya getirerek adli bilimlerin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Derneğimiz ilgili Adli bilimler alanlarında özel başvurularda alternatif raporlar sunarak adalete hizmet etmektedir. Amacımız Anadolunun değişik şehirlerinde bilimsel bir canlanma sağlayarak bizleri yetiştiren bu topraklara karşı borcumuzu ödemeye çalışmaktır.
     Zonguldak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz da, 20. yüzyılın özgürlükçü hukuk anlayışı içerisinde hazırlanan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun uygulanmasında adil, etkin ve hızlı bir soruşturma ile yargılamanın yapılabilmesinin yanı sıra insan hak ve özgürlüklerinin sağlanabilmesinde ve bu şekliyle adaletin tecelli etmesinde adli bilimlerin öneminin her geçen gün arttığını vurguladı.
     Adli bilimlerin Erzincandan başlayarak bugün Zonguldakta kongrelerle tartışılmasının öneminin büyük olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Ülkemizde adli bilimler sahasında uzmanlarımızın sayısını ve bunların nitelik ile becerilerini arttırabilelim. Bunlara yeterli imkanlar sağlayabilelim. Adli bilimlerin gelişmesi için hepimiz özveriyle taşın altına elimizi koyalım. Biz camia olarak adli bilimler sahasında uzmanlarımızın çok iyi olmakla birlikte sayısal olarak az olduğunu ve nitekim de imkanların kısıtlı olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 9. Anadolu Adli Bilimler Tıp Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER