ABDden gelen ilikle yaşama tutundu

ABDden gelen ilikle yaşama tutundu -Adanada lösemi teşhisi konulan genç kıza, ABDden bir gönüllünün verdiği kemik iliği nakledildi -150 binde bir olasılıkla ABDde bulunan iliğin, ABDde yaşanan Sandy kasırgasına rağmen yaklaşık


ADANA (A.A) - Adanada, lösemi teşhisi konulan genç kıza, ABDde bir gönüllünün verdiği kemik iliği nakledildi.
     Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkezde yaklaşık 7 ay önce lösemi (kan kanseri) teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören Canan Deniz Günaya (24) kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapılmasına karşın uygun verici bulunamadı. Bunun üzerine Ulusal Kemik İliği Bankası aracılığı ile yut içi ve yurt dışı taramalar yapıldı.
     Umutların tükendiği anda ABDnin New York City kentinden müjdeli haber geldi. Yurt dışında uygun kemik iliği bulunması için tarama yapan Ulusal Kemik İliği Bankası, ABDde uygun bir kemik iliği olduğunu tespit etti.
     Doku grubu tam uyan, kurallar gereği de kimliği açıklanmayan ABDli bağışçıdan alınan kemik iliği, Almanyadaki işinin yanı sıra hobi olarak uluslararası kuryelik yapan Werner Paulus tarafından, Türkiyeye getirilmek üzere alındı.
     Werner Paulus, kemik iliğini kasırganın olumsuz etkileri ve kar nedeniyle aksayan uçak seferlerine rağmen yaklaşık 20 saatlik uçak yolculuğunun ardından İstanbula kadar getirdi.
     Alman kurye, hastanenin Kemik İliği Toplama ve İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğluna bilgi vererek, İstanbuldan kalkacak uçağa yetişmeye çalıştığını, ancak zamanının çok sınırlı olduğunu bildirdi. Paulus, kemik iliğini getirmek üzere şans eseri rötar yaptığı belirtilen uçağa bindi.
     Bu arada, Paulusun uçağa binip binmediği de, konunun iletildiği Adana Valisi Hüseyin Avni Coşun talimatı ile tespit edildi. Paulusun uçakta olduğu bilgisi gelince, genç kız ve ailesi nakil yapılmak üzere hastaneye getirildi.
     Kemik iliğinin gece yarısı hastaneye ulaştırılmasının ardından laboratuvar incelemesi yapılarak, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa ile Hücre İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu tarafından Canan Deniz Günaya ilik başarıyla nakledildi.
    
     -Okulunu bitirmek istiyor-
    
     İlik naklinden sonra kendisini iyi hissettiğini belirten Çağ Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü son sınıf öğrencisi Canan Deniz Günay da, hastalığı nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı okulunu bitirmek istediğini söyledi.
     Diplomasını alarak başarılı bir iş kadını olmak istediğini ifade eden Günay, Tamamen iyileşip ayağa kalkacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Çok mutluyum. Tanımadığım bir kişinin iliği bana umut oldu dedi.
     Anne Mahide Günay da, umutlarını hiçbir zaman kaybetmediklerini belirterek, Kızımın hastalığı nedeniyle aile olarak çok zor günler geçirdik. Ancak gelen haber bizi çok sevindirdi. Duygularımızı kelimeler ile ifade etmekte zorlanıyoruz. Artık güzel ve mutlu günler bizi bekliyor diye konuştu.
    
     -Sandy kasırgasına rağmen-
    
     Prof. Dr. Hakan Özdoğu da, kemik iliği vericisinin Sandy kasırgasının vurduğu ABDnin doğu sahillerinde yaşadığını, bu durumun ulaşım açısından bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini anlattı.
     Bu gibi durumlarda gönüllü bağışçılar arasından doku grubu uyumlu olan kişilerin arandığını kaydeden Özdoğu, şunları söyledi:
     Uygun alıcı adayı bulunduğunda verici ile irtibata geçilerek, kararının değişip değişmediği sorulur. ABDdeki bu kişi felaket bölgesinde yaşamasına rağmen bu bağışından vazgeçmediğini bildirerek, iliğin alınmasını sağlamış. Kasırga nedeniyle vazgeçmiş olsaydı yapılabilecek hiç bir şey olmazdı. Üstelik hastamızın da durumu kritikti.
    
     -Doku uyumu olasılığı 150 binde bir-
    
     Prof. Dr. Can Boğa da nakil işleminin ardından iliğin yerleşme aşamasının büyük önem taşıdığını, bu sürenin yaklaşık 2 haftayı bulabildiğini belirtti.
     Bu sürecin ardından en az 2 yıl hastanın fırsatçı enfeksiyonlar ve tedavi ilişkili komplikasyonlar yönünden çok yakından izleneceğini bildiren Boğa, Aile bağları bulunmayan bir vericinin tam doku uyumu olasılığı 150 binde birdir. Bu nedenle hastamız için iliğin bulunması büyük bir şans. Hastamızın ve ailesinin her zaman metanetlerini koruması ve umutlarını hiç kaybetmemesi bu dönemde bizim işimizi kolaylaştırdı. Çünkü bu hastalıkla mücadelede moral çok önemli diye konuştu.
    
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber ABDden gelen ilikle yaşama tutundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER