Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze:

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze: Deriner Barajı Türkiyenin ve bölgenin enerji gelişimi konusunda büyük katkı sağlayacak


ARTVİN (A.A) - Gürcistanın Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Deriner Barajının Türkiyenin ve bölgenin enerji gelişimi konusunda büyük katkı sağlayacağını söyledi.
     Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvine gelen Khabadze ve beraberindeki heyet, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş ile Deriner Barajında incelemelerde bulundu.
     Barajın gövdesi üzerinde yaya olarak bir süre gezen Khabadze, daha sonra çelik halatlı kafese binerek barajı havadan inceledi.
     Khabadze, çelik halatlı kafeste gazetecilere yaptığı açıklamada, muhteşem bir baraj inşa edildiğini ifade ederek, Heyet olarak baraja hayran kaldık. Baraj inanıyorum ki Türkiyenin ve bölgenin enerji gelişimi konusunda büyük katkı sağlayacak dedi.
     Acara bölgesinde birkaç hidroelektrik santral (HES) kurmayı düşündüklerini belirten Khabadze, Bunun için buradaki arkadaşlarımızın deneyimlerinden faydalanacağız. Elektriğin su sayesinde üretilmesi daha uygun ama bunun yan etkilerini göz önünde bulundurmamız lazım. Bu konuda buradaki arkadaşlarımın deneyimleri çok, bu deneyimlerinden ülke olarak faydalanmayı düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Beyaz kıskançlıkla baktım-
    
     Khabadze ve beraberindeki heyet daha sonra Artvin Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, Meclis Başkanı Bahattin Demiröz ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Pınar ile bir süre sohbet etti.
     Khabadze, burada yaptığı konuşmada, Artvin topraklarında devasa projelerin yerine getirilmesinin büyük başarı olduğunu söyledi.
     Enerji sektörünün başarılı şekilde yürütülmesinin çok ciddi bir gelişme olduğunu kaydeden Khabadze, Enerji sektörüne böyle büyük yatırımlar yapılması çok güzel. Bizim imrenme manasında söylediğimiz bir laf vardır beyaz kıskançlık diye. Ben baraja beyaz kıskançlık ile baktım. Biz de Gürcistan olarak HESler konusunda ciddi bir sürece girmiş durumundayız. Acaristanda Çoruh Nehri üzerinde Türk ve yabancı yatırımcılarla birlikte yapılacak HES projelerimiz olacak dedi.
     Turizmin gelişmesi için son beş yılda özellikle Türk yatırımcıların, ülkelerine önemli yatırımlar yaptığını belirten Khabadze, şöyle konuştu:
     2012 yılında yaklaşık 1,5 milyon insan geçiş yaparak ülkemize geldi. Bunların yüzde 50si bizim insanlarımız, diğer yüzde 50lik kısım da dışarıdan gelen insanlar. Dışarıdan gelen insanların çoğunu da Türkiyeden gelen turistler oluşturdu.
     Küçük hizmet kuruluşlarının yanı sıra kumar turizmi de gelişti. Türkiye, Ermenistan, İsrail, Azerbaycan ve bölge ülkelerde oyun makineleri yasak olduğu için Gürcistana ve özellikle Batuma çok sayıda turist geliyor. Benim bildiğim Batumda çok yoğun bir kumar kitlesi olan 5 kumarhane var. Bunlardan 4 tanesini Türk yatırımcılar işletiyor. Turizmden bölge olarak sadece yaz mevsiminde değil, bütün aylarda faydalanmak istiyoruz. Örneğin kayak merkezimizi geliştirmek istiyoruz. Kışın da turistlerin bölgemize gelmesini arzu ediyoruz.
     Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Demiröz ise açılması düşünülen Muratlı Sınır Kapısının hizmete girmesini oda olarak olumlu karşıladıklarını belirterek, Muratlı Sınır Kapısı doğuya açılan bir kapı olacağı için bu kapının açılmasını çok önemsiyoruz dedi.
     Ziyaret sonunda Demiröz, Khabadzeye üzerinde boğa figürü olan bakır tozundan işlenmiş tablo hediye etti.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş - Bayram Sarayoğlu / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER