Acil sağlık hizmetlerinde en hızlı il

Acil sağlık hizmetlerinde en hızlı il Bayburt -Bayburt Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Bilgin: Türkiyede 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren iliz -Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Kaymak: Kuşu


BAYBURT (A.A) - Bayburt Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Hüseyin Bilgin, Türkiyede 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren il olduklarını söyledi.
     Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburtta acil sağlık hizmetlerini 1 komuta kontrol merkezi, 7 istasyon, 5 doktor ve 87 acil sağlık personeli ile yürüttüklerini belirtti.
     Acil Sağlık Hizmetlerinin amacımız her bölgeye ve vatandaşa en kaliteli sağlık hizmetini vermek olduğunu ifade eden Bilgin, Bu hedeflerimizin yüzde 99una 2012 yılında ulaştık. Acil Sağlık Hizmetlerinin kurulduğu ilk yıllarda kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımıza hizmet götüremiyorduk. Ancak 2012 yılı itibariyle artık kırsal bölgelerdeki nüfusun tamamına hizmet verebiliyoruz dedi.
     112 Acil Servis hattına gelen ihbarların çoğunluğunun asılsız olduğuna dikkat çeken Bilgin, şöyle devam etti:
     Çağrı merkezimize 2012 yılında toplam 81 bin 150 çağrı geldi. Ancak bu ihbarların 67 bin 200ü asılsız. Yine Komuta Kontrol Merkezimize günlük ortalama 250 çağrı geliyor, bu çağrıların 190ı asılsız çıkıyor. 2012 yılında il genelinde toplam 5 bin 430 kişiye acil sağlık hizmetleri yardımı yaptık ve bunların 967 tanesini ileri tetkik ve tedavi için çevre illerdeki hastanelere sevk ettik.
     Türkiyede 7.8 dakikayla ülke genelinde en hızlı acil sağlık hizmeti veren il olduklarını kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:
     Yine kırsal vakalarda ilk 30 dakikada hastaya ulaşım oranımız yüzde 99dur. Bakanlığın belirlediği kriterler üzerinde kırsal bölgedeki hastaya en erken ulaşan il biziz. Bu da bize Türkiye genelinde en hızlı 112 hizmeti vermenin haklı gururunu yaşatıyor. Kentsel vakalarda vakaya ilk 10 dakikada ulaşma oranımız yüzde 99dur.
    
     -Kuşu öldüğü için ambulans isteyenler var-
    
     Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Rabia Kaymak ise çok ilginç çağrılarla karşılaştıklarını söyledi.
     Kuşu öldüğü için ambulans isteyenler olduğunu belirten Kaymak, Çocuk aradı; abla lütfen ambulans gönderin, damdan düştü, ölüyor, ölüyor dedi. Yanında bir büyüklerinin olup olmadığını sorduğumuzda var ama ilgilenmiyor dedi. Telefonu bir büyüğüne vermesini istediğimizde abla kuşum ölüyor, lütfen ambulans gönderin dedi diye konuştu.
     Kaymak, 112 Acil Servisin bölgede daha çok ulaşım için kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Köyden şehir merkezindeki yakınlarına gelmek isteyen yaşlı bir amca arıyor. Kızım teyzen çok hasta, lütfen ambulans gönderin, nefes darlığı var nefes alamıyor diyor. Biz de vakaya çıkış yapıyoruz. Ekip oraya ulaştığında amca teyzeyle beraber valizlerini hazırlamış hatun hadi gidiyoruz diyor. Bu durum özellikle pazartesi günleri yaşanıyor, Bayburtun pazarı o gün kurulduğu için merkeze gelmek için bizi kullanıyorlar.
     Kaymak, gereksiz çağrıların acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığına dikkati çekerek, vatandaşların asılsız ihbar yapmamalarını istedi.
    
     Muhabir: Abdulkadir Nişancı / Asena Akçay
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Acil sağlık hizmetlerinde en hızlı il Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER