Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çatak: Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerini Cumhuriyet nesli pek fazla tanımıyor. Biz bu anlamda bir misyon yüklendik ve Uluslararası Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Sempozyumu düzenleme


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Çatak, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerini Cumhuriyet neslinin pek fazla tanımadığını, bu anlamda Uluslararası Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Sempozyumu düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
     Çatak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin, Gümüşhanenin medarı iftiharı bir kişi olduğunu belirtti.
     18. yüzyılın sonu, 19 yüzyılın başının hayatının ilk yılları olduğunu anlatan Çatak, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevinin, Kuzey Afrika, Kafkaslar, Kırım ve Anadoluyu aydınlatacak 116 şeyh yetiştirdiğini ifade etti.
     Yetiştirdiği şeyhlerin İslamiyetin yayılmasına yardım ettiklerini kaydeden Çatak, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleri ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde toplumun manevi dinamikleri olduğunu, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde toplumu ayakta tuttuklarını söyledi.
     Hala birçok ülkede Gümüşhanevi Dergahı bulunduğunu belirten Çatak, Dini hizmetlere devam etmektedirler. 1900lü yılların başında tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ülkemizde Gümüşhanevi Dergahı olarak bir yapılanma yoktur. Ancak gönüldaşları, sevenleri, talebeleri hiçbir zaman yok olmamıştır. Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi ile talebelerinin ortaya koydukları öğreti, şu anda ülkemizdeki misyona çok uygun. Dünya Müslümanlarının müreffeh bir seviyeye ulaşması, insanların barış içinde yaşaması adına çok önemli hizmetleri olmuş ve bir fikri misyonu taşımaktadır. Gümüşhanevi Hazretlerini iki kanatlı alimlerden sayabiliriz. Hem zahiri ilimleri hem de batini ilimleri bünyesinde toplamış ve her ikisinde de eserler yazmış önemli bir zattır diye konuştu.
     Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerini Cumhuriyet neslinin pek fazla tanımadığını dile getiren Çatak, şunları kaydetti:
     Biz bu anlamda bir misyon yüklendik ve Uluslararası Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Üniversitesinin ortaklaşa ekim ayında gerçekleştirilecek sempozyumumuz 3 gün sürecek ve gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelecek çok sayıda akademisyen tebliğler sunacak. Amaç, Gümüşhaneviyi tanıtmaktır. Mutlaka birçok insan biliyordur, ancak tüm dünyanın, milletlerin duyması, ülkemizdeki kitlelere ulaşılması anlamında Gümüşhanevinin tanıtılmaya ihtiyacı var. Tanıtımda onun isminin reklam edilmesi değil, fikirlerinin yaygınlaştırılması, fikirlerinin topluma ulaştırılması amaçlanmaktadır. Toplumlar sıkıntılı dönemlerden geçerken manevi dermana, manevi ilaca ihtiyacı vardır. Bu anlamda Gümüşhanevinin düşünceleri toplumumuzu bir nevi tedavi edebilir, belki bazı yaralara merhem olabilir.
     Çatak, Gümüşhanede Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi adına külliye ve cami yaptırıldığı, Gümüşhane Üniversitesi kampüsüne adının verildiğini ve Gümüşhanevi adına Kuran Kursu binasının yapıldığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER