Adli Görevi İhmal ve Görevi Kötüye

Adli Görevi İhmal ve Görevi Kötüye Kullanma davası -Edirne Yetiştirme Yurdunda kalan 3 kız çocuğunu, kendileri istemediği gerekçesiyle muayene etmeyen doktorun davası görülmeye başlandı


EDİRNE (A.A) - Edirne Yetiştirme Yurdunda kalan 3 kız çocuğunu, kendileri istemediği gerekçesiyle muayene etmeyen doktora açılan "Adli Görevi İhmal ve Görevi Kötüye Kullanma" davası görülmeye başlandı.
     Edirne Adliyesi 1. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık doktor ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun ve avukatı Zeynep Özçelik katıldı.
     İddianamenin okunmasının ardından Altun savunmasında, Tıp Etiği ve Çocuk Hakları Sözleşmeleri gereği uyarınca zorla beden muayenesi kavramının tıpta bulunmadığını söyledi. Çocukların tüm uğraşlara rağmen muayene olmayı kabul etmediğini ifade eden Altun, bir hekim olarak yapacak başka bir şeylerinin olmadığını kaydetti.
     Tanık Ziynet Erdoğan da, hastanede görevli olarak çalıştığını, çocukların muayene olmayı kabul etmediğini ifade etti.
     Tanık Denizhan Demirkıran ise, çocukların muayene olmak istemediklerini tutanağa işlediklerini belirtti.
     Hakim Hüseyin Öksüz, dosyanın tekrar incelemesi gerekçesiyle davayı erteledi.
    
     -Olay-
    
     Alınan bilgiye göre, Edirne Yetiştirme Yurdunda kalan 10, 11 ve 12 yaşlarında 3 kız çocuğu, cinsel istismar iddiasıyla mahkeme kararıyla muayene edilmeleri için bu yılın Ocak ayı başlarında TÜ Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi.
     İddianamede, 11 Ocakta hastaneye getirilen 10, 11 ve 12 yaşlarındaki 3 kız çocuğunun muayene edilmemesi nedeniyle Prof. Dr. Gürcan Altun hakkında Adli Görevi İhmal ve Görevi Kötüye Kullanma suçundan 3 ayla 1 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
    
     -Adliyede basın açıklaması-
    
     Davanın görülmesinin ardından, Türk Tabipleri Birliği, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Edirne Tabip Odası adına hazırlanan ortak basın bildirisini okuyan Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer, yargının tıp etiğine müdahale ettiğini savundu.
     Edirnede sadece iyi hekimlik değerlerinin değil, çocuk haklarının da çiğnendiğini ileri süren Biçer, "Bu olay, 3 çocuğun zorla muayene edilmek istenmemesi ve doktorun çocukları muayene etmemesidir. Daha önce 2010da da bu olayın aynını yaşadık ve doktorumuz beraat etmiştir. Ne yazık ki bir kez daha aynı gerekçelerle açılan bu davada, çocuk haklarının istismarı ve hastanın sağlığı bizzat yargının uygulamalarıyla yok sayılmaya devam ediyor. Bu davanın Edirnede yargının insan haklarıyla, anayasayla, çocuk haklarıyla imtihanı olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
     Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da, olmaması gereken bir dava için adliyede bulunduklarını söyledi.
     Gürcan Altunun, hastaların hakları olduğunu tüm Türkiyeye bir kez daha anlattığını belirten Özdemir, "Sürekli iyi hekimlik peşinde konuşuyoruz, sürekli iyi hekimlik yapılması gerektiğini savunuyoruz. Meslektaşımız bize iyi hekimliğin nasıl yapılacağını anlattı. Hiç bir insan zorla muayene edilemez. Bedenine istenmediği şekilde hiçbir işlem yapılamaz. Hocam bunu çok güzel anlattı" diye konuştu.
     Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu da, iyi hekimliğin yargılandığını kaydetti.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin
<< Önceki Haber Adli Görevi İhmal ve Görevi Kötüye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER