Aksaray teşvikli yatırımlarla kalkındı

Aksaray teşvikli yatırımlarla kalkındı -2004den itibaren yatırım teşviklerinden yararlanmaya başlayan Aksarayda, son yatırımlarla fabrika sayısı 6 kat, istihdam edilen işçi sayısı ise yaklaşık 8 kat arttı -Mevcut OSBdeki parsellerin


AKSARAY (A.A) - Teşvik uygulaması ile birlikte yatırımcıların ilgi odağı olan Aksarayda fabrika sayısı 6 kat, istihdam edilen işçi sayısı da yaklaşık 8 kat arttı. Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) parsellerin tamamı dolarken, genişleme bölgesindeki doluluk oranı da yüzde 75e ulaşınca, yatırım taleplerini karşılayabilmek için ikinci genişleme bölgesi için çalışmalara başlandı.
     1989 yılına kadar nüfusu kendisinden daha az olmasına rağmen Niğdeye bağlı bir ilçe olan Aksaray, bu tarihte uzun yıllar özlemle beklediği il olma hayaline kavuşarak, 68 numaralı plakanın sahibi oldu. Ancak il olmasına karşın ekonomik anlamda istediği sıçramayı yapamayan Aksarayın imdadına 5084 sayılı Yatırım ve Teşvik Kanunu yetişti.
     2004 yılından itibaren teşvik uygulamasından yararlanmaya başlayan Aksaray, coğrafi konumunun yanı sıra yatırımcılara sunulan sayısız avantajlar sayesinde girişimcilerin ilgi odağı oldu. E-90 karayolunun geçtiği Ankara ile Adananın ortasında yer alan Aksaray, Mersin Limanına yakınlığı ve OSBdeki düşük altyapı gideriyle teşvik alan diğer iller arasından sıyrılarak ön plana çıktı. Tarıma dayalı sanayi yatırımları için de önemli avantajlar taşıyan şehir, 8 yıl içinde çok sayıda yatırım aldı.
     Daha önce 22 fabrikanın kurulu olduğu OSBde teşvik yasasından sonra bu sayı 6 kat artarak bugün itibariyle 132ye, istihdam edilen işçi sayısı ise yaklaşık 8 kat artarak 765den 5 bin 800e çıktı.
     290 hektar olan OSBye, tüm parseller yeni yatırımlarla dolunca 373 hektarlık genişleme alanı ilave edildi. Çok geçmeden bu alanın da yüzde 75inin parsel bazında dolması üzerine 500 hektarlık ikinci genişleme alanını oluşturmak için çalışmalar başlatıldı.
    
     -Aksaray yatırım teşvikinde model il oldu-
    
     OSB Müdürü İsmet Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım konusunda Aksarayın sağladığı avantajlarla teşvik sistemi için çok önemli bir model oluşturduğunu söyledi.
     Mersin Limanına 240 kilometre mesafede bulunan Aksaray OSBnin çevre iller içinde en düşük altyapı maliyetine sahip il olması nedeniyle ilgi çektiğini ifade eden Çağlar, Çalışmaları süren uluslararası nitelikteki Çukurova Bölgesel Havaalanına da yakınız. Aksaray yatırımcı için güvenli bir bölge. Gelen arsa tahsisi taleplerini değerlendirmek için OSB yönetimi olarak ayda 2-3 kez toplanıyoruz diye konuştu.
     OSBde teşvik uygulamasından önce doluluk oranının yüzde 19 olduğunu, bu rakamın şimdi yüzde 88e çıktığını dile getiren Çağlar, şunları kaydetti:
     OSB toplamda 663 hektar alana sahip. Mevcut OSBdeki 160 parselin tamamı dolu. Genişleme alanında 140 parsel var ve bunun da yüzde 75i dolu. Bugüne kadar tahsisi yapılan parsel sayısı 265. İskan ruhsatı verilen fabrika sayısı 147, bunlardan 12sinin ruhsatı 2012 yılında verildi. Üretime geçen fabrika sayısı 132, temeli atılan ve yapımına devam edilen fabrika sayısı ise 46. Halihazırda 67 fabrikanın proje çalışması da devam ediyor.
     Bir süre önce açıklanan yeni teşvik sisteminin Aksaraya olan yatırımcı ilgisini daha da artıracağını vurgulayan Çağlar, bu nedenle OSBde çalışmalarına başladıkları 500 hektarlık ikinci genişleme bölgesini bir an önce hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ersin Altınsoy / Adem Koçak
     Yayıncı: Metin Bolat
<< Önceki Haber Aksaray teşvikli yatırımlarla kalkındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER