Alevi vatandaşlardan Dur Dağları için dilekçe

Alevi vatandaşlardan Dur Dağları için dilekçe -Antalyanın Elmalı ilçesinde Alevi vatandaşlar tarafından kutsal sayılan Dur Dağlarında mermer çıkarılmasının durdurulmasını isteyen bölge halkının imzaladığı dilekçe valiliğe sunuldu


ANTALYA (A.A) - Antalyanın Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde, Abdal Musa Dergahının arkasında yer alan Dur Dağlarındaki mermer ocağının faaliyetinin durdurulması ve bölgenin kültürel varlık olarak kabul edilmesini içeren, bin 341 imzalı dilekçe, Antalya Valiliğine sunuldu.
     Kendilerine Abdal Musa Gönüllüleri adını veren grup, hazırladıkları dilekçeyi Antalya Valisi Ahmet Altıparmaka sunmak üzere valiliğe geldi. Bir süre Vali Altıparmakı bekleyen grup üyeleri, daha sonra dilekçeyi Vali Yardımcısı Recep Yüksele teslim etti.
     Grup Sözcüsü Cemal Kaya, dilekçeyi teslim ettikten sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dur Dağlarındaki mermer ocağının faaliyetlerinin durdurulması için bin 341 imza topladıklarını anlattı. Dilekçeyi Antalya Valiliğine teslim ettiklerini belirten Kaya, dilekçenin Anıtlar Yüksek Kuruluna gönderileceğini öğrendiklerini söyledi.
     Antalya Valiliğine verilen dilekçede, Dur Dağlarındaki mermer ocağının Hint bir aileye ait şirket tarafından işletildiği kaydedildi. Dilekçede, Hindistanda insanların gelenek ve göreneklerine bağlı yaşadıkları hatırlatılarak, bugün Türkiyede bu faaliyetleri yürütenlerin, gelecekte başka ülkelerde de inanç ve geleneklere zarar verecek faaliyetlerde bulunabileceği öne sürüldü.
     Firmanın uygulamalarının durdurulması istenilen dilekçede ayrıca, Türkiye Cumhuriyetinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini kabul ettiği de hatırlatıldı. Sözleşme gereği, Türkiye Cumhuriyetinin, vatandaşlarının inanç ve kültürel değerlerini koruyacağını taahhüt ettiğinin vurgulandığı dilekçede, Abdal Musa Dergahı ve Dur Dağlarında mermer ocağı işletilmesine izin verilerek, inanç özgürlüğünün ihlal edildiği iddia edildi.
     Dilekçede, Bu yüzden Abdal Musa Dergahı ve onu bütünleyen Dur Dağlarının kültürel varlık olması için başvuruyu yapıyoruz denildi.
     Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde bulunan ve Alevilerce kutsal sayıldığı öne sürülen Dur Dağlarında Hint bir firma tarafından Mayıs 2010da mermer çıkartmak üzere başlatılan faaliyetler, yöre halkının açtığı dava sonucu 07.07.2011 tarihinde Antalya 3. Bölge İdare Mahkemesi tarafından geçici olarak durdurulmuştu. Ancak daha sonra dava bazı mahkeme üyelerinin görev yerlerinin değiştirilmesinin ardından yeniden ele alınmış, 17.02.2012 tarihinde mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddedilmişti. Karar üzerine mermer ocağında faaliyetlere yeniden başlanmıştı.
    
     Muhabir: Mustafa Kurt / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Alevi vatandaşlardan Dur Dağları için dilekçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER