Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi

Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi kazı başladı -Milattan Önce 19 yılında kurulduğu tahmin edilen antik kentin bulunduğu alanda ilk kazma törenle vuruldu


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde bulunan ve ünlü Yazar Yaşar Kemalin romanlarına da konu olan Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi kazı çalışması başladı.
     Antik kentin yakınındaki okul bahçesinde düzenlenen tören, kazının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Murat Durukanın Anavarza Kalesi ve Antik Kentinin tarihi ve gerçekleştirilecek kazı çalışmalarına ilişkin yaptığı sunumla başladı.
     Durukan, çalışmalara bu yıl tiyatronun bulunduğu alandan başlayacaklarını belirterek, çalışmaların bu bölgede ağırlık kazanacağını, kentin genelinde ilerleyen dönemlerde çalışma yapılacağını söyledi.
     Vali Yardımcısı Fikret Deniz ise Kozanın Anavarzada yapılan çalışmalarla adını dünyaya duyurarak, önemli bir turizm merkezi haline geleceğine inandığını söyledi.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız da Çukurovanın en eski tarihi kenti olan Anavarzada ilk kazmayı vurmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Tatarlıda, Sirkelide kazılara başlandı. Yarın Misiste kazılara başlanacak. Bakanlığımızın desteği ile bugün de Anavarzada kazılar başlıyor. Önemli olan kazılara başlanmasıydı. Bundan sonra sponsorların da desteği ile kazılar uzun yıllar devam edecektir diye konuştu.
     Diğer konuşmaların ardından antik kente geçilerek, tiyatronun bulunduğu alanda Vali Yardımcısı Fikret Deniz ile törene katılan bürokrat ve akademisyenler ile kazıyı gerçekleştirecek ekip ilk kazmayı birlikte vurdu.
    
     -Anavarza Antik Kenti-
    
     Kozanın Dilekkaya köyü ile iç içe olan Anavarza Antik Kentinin, Milattan Önce 19 yılında bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu belirtiliyor.
     Tarihi kaynaklara göre kent, Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların merkeziydi. 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onartıldı. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler, Selçuklular, Bizans ve Haçlılar arasında sürekli el değiştiren Anavarza, bir süre Ermeni Krallığının da merkezi oldu.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde resmi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER