Ardahanda arıların kışlatma dönemi tamamlandı

Ardahanda arıların kışlatma dönemi tamamlandı -Kentte kış mevsimi nedeniyle yaklaşık 46 bin arılı kovanda kışlatma dönemi sona erdi -Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Bu yıl kışlatmalarda yok denecek ka


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda yaklaşık 46 bin arılı kovanda kışlatma dönemi sona erdi. Yaklaşık 4 aylık kışlatmanın ardından kovanlar dışarı çıkarılmaya başlandı.
     Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal arılarının kışı geçirdikleri döneme kışlatma adı verildiğini söyledi.
     Bölgede kışlatmanın Kafkas arı ırkı geninin korunması açısından önemli olduğunu anlatan Evliyaoğlu, kentte birlik üyesi 565 arıcıya ait yaklaşık 46 bin arılı kovan olduğunu, Kasım ayından itibaren içeri alınan kovanları çıkarmaya başladıklarını belirtti. İlk belirlemelere göre modern kışlatmalardaki kovanlarda kayıp olmadığını ifade eden Evliyaoğlu, bunun örneğinin Ardahan merkeze bağlı Akyaka köyündeki arıcı Cavit Şekerin kışlatmasında görüldüğünü vurguladı.
     Şekere ait kışlatmadan çıkarılan kovanları inceleyen Evliyaoğlu, Bugün bir kez daha gördük ki kışlatmamız iyi ve sağlıklı ise bir arı bile kaybımız olmuyor. Arıcı arkadaşımızın kışlatmasında 50 kovan içeri alınmıştı, bugün sadece 3ü ölmüş, 47si sağlıklı bir şekilde dışarı çıktı. Hem de sağlıklı olanların durumu son derece güçlü ve güzel. Üçünün ölmesi bizim için kayıp değil sıfır kayıptır dedi.
     Evliyaoğlu, arıcıların modern kışlatma yapmasının önemli olduğunu, bazı yıllar yüzde 70lere varan kayıplar yaşadıklarına dikkati çekerek, Bu yıl kışlatmalarda yok denecek kadar kaybımız az. Arıcıların çoğunluğunda bu durum olursa arıcılığı güzel bir dönem bekliyor. Bir kışlatmadan beklenen en önemli unsur ise nemdir. Nem olmadığı sürece kayıp olmaz. Ayrıca toprakla arasında en az 70 santimetre mesafe olmalı. Bu kışlatmamızda bu durumun en güzel örneği mevcut diye konuştu.
     Ardahanın Kafkas arısının gen merkezi olması nedeniyle kışlatmanın önemli olduğunu belirten Evliyaoğlu, bu ırkın çalışkan, soğuk hava, hastalıklara karşı dirençli ve dayanıklı olma gibi üstün özellikleri bulunduğunu ifade etti. Evliyaoğlu, başlık giymeden arılara bakabildiğini, bunun da Kafkas arı ırkının uysallığından kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu ırkın hortumu diğer arı cinslerinden uzundur. Yani dil uzunlukları 7,5 milimetredir. Bu özelliği nedeniyle çiçeğin en derin noktasından rahatlıkla yararlanabiliyor. Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu ırkın üstün nitelikleri arasındadır. Yavru verimleri çok yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır. Çok uslu olmalarına rağmen dışardan gelen yağmacı arı ya da diğer zararlılara karşı kovanlarını oldukça iyi korurlar.
    
     -Arıcılar sonuçtan memnun-
    
     Arıcı Cavit Şeker de 4 aydır kışlatmada bulunan arılarını dışarıya çıkardığını, sonuçtan çok memnun kaldığını söyledi. Emeklerinin karşılığını aldıklarını anlatan Şeker, Hiç kayıp vermedim. Demek ki kışlatma iyi olursa arıcı tecrübeliyse yaza arı ölmeden çıkabiliyor. Üstelikte biz arıları içeri zayıf almamıza rağmen bugün ki sonucu elde etmemiz büyük bir başarı diye konuştu.
     Arıcılara modern kışlatma yapmaları tavsiyesinde bulunan Şeker, Biraz masraf edeceksiniz sonuç her zaman verimli olacak. Şu an yüzde 50-70 kayıp vermiş olabilirdim. Biraz para harcadım. Ama kışlatmam modern oldu. Artık bundan sonra ömürlük bir kazanç elde etmiş olacağım dedi.
     Şeker, bundan sonraki aşamanın arının dışarı uyumu olduğuna dikkati çekerek, çiçeklerin yetişmesine kadar arılarına bal, pudra ve polenden yapılan kek yedireceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ardahanda arıların kışlatma dönemi tamamlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER