Atatürkün gelişi 78 yıl sonra ilk

Atatürkün gelişi 78 yıl sonra ilk kez resmi törenle kutlanacak -AAnın servis ettiği ve bazı gazetelerde yer alan haber kaynak gösterilerek yapılan başvurunun ardından Atatürkün Marmarise gelişinin, 78 yıl sonra ilk defa resmi törenle


MUĞLA (A.A) - Levent Kişi - Atatürkün Marmarise gelişinin, 78 yıl sonra ilk kez resmi törenle kutlanacağı bildirildi.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı kaynaklarda Atatürkün Marmarisi 23 Şubat 1935 tarihinde ziyaret ettiği bilgisine ulaşan ilçedeki bazı sivil toplum kuruluşları, 3 yıl önce bu ziyaretin resmi törenle kutlanması için Marmaris Kaymakamlığına başvurdu.
     Ancak talep, Ziyaretin kayıtlarda yer almadığı gerekçesiyle kabul görmedi. Bunun üzerine Marmaris Belediyesi, yerel tarih araştırmaları kapsamında ilgili resmi kurumlardan ziyaretin gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgili bilgi istedi. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığından gönderilen raporda, Atatürkün 30 Ocak 1933 ve 23 Şubat 1935 tarihlerinde Marmarise 2 defa geldiği, ancak ziyaret olarak 23 Şubat 1935in kabul edilmesi gerektiği bildirildi.
     Raporda ayrıca Anadolu Ajansının (AA) geçtiği ve bazı gazetelerde yer alan Atatürkün Marmarisi ziyaret haberleri kaynak olarak gösterildi. AAnın servis ettiği haberde, Reis-i Cumhurumuz Atatürk, Ege vapuruyla saat 19.00da limanımıza geldiler. Marmaris şimdiye kadar görülmemiş bir sevinç ve şenlik içindedir denildiği belirtildi.
     Bunun üzerine harekete geçen Marmaris Belediyesi ve Marmaris Kent Konseyinin girişimleri üzerine Marmaris Kaymakamlığı, 78 yıl sonra ilk kez Atatürkün Marmarise gelişinin resmi törenle kutlanmasına karar verdi.
    
     -Atatürk Marmariste bir gece kalmış-
    
     Marmaris Kent Konseyi Başkanı Baki Kol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konseylerinin öncülüğünde Marmaris Belediyesi ve Marmaris Ticaret Odası gibi kurumların desteğiyle yapılan girişimler sonucu Atatürkün Marmarise gelişinin resmi törenle kutlanacak olmasından mutluluk duyduklarını söyledi.
     Geçen yıl 23 Şubatta resmi olmayan bir kutlama gerçekleştirdiklerini kaydeden Kol, Resmi kutlama yapabilmek için gerekli araştırmalar yaparak topladığımız belgeleri geçen yıl Kaymakamlığa sunduk. Ancak 15 gün öncesine kadar bir sonuç alamayınca yaptığımız toplantıda talebimizi yeniden iletme kararı aldık. Yeni Kaymakamımız bu girişime olumlu baktı ve kutlama programı belirlendi dedi.
     Yapılan araştırmada Atatürkün 30 Ocak 1933te de Marmarise geldiğinin tespit edildiğine işaret eden Kol, 23 Şubat 1935teki ziyareti sırasında Atatürkün ilçede geceyi geçirdiği için bu günün ziyaret günü olarak kutlanılmasının uygun görüldüğünü kaydetti.
    
     -Kutlama programı-
    
     Kaymakamlıkça ilgili kurumlara gönderilen yazıda, kutlama programı hakkında bilgi verildi. Programa göre 23 Şubatta Atatürk Anıtında gerçekleştirilecek kutlamada çelenk sunma, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, halk oyunları gösterileri yapılacak.
     Atatürkün gelişinin temsili olarak canlandırılacağı törende, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu tarafından Atatürkün sevdiği şarkı ve marşlar seslendirilecek. Marmaris Ticaret Odası da kutlama kapsamında Atatürk fotoğrafları sergisi açacak.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Atatürkün gelişi 78 yıl sonra ilk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER