ATSO, ihracatçı üyelerine yönelik seminer düzenledi

ATSO, ihracatçı üyelerine yönelik seminer düzenledi


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde, ihracatçı ve ihracat yapmak isteyen sektör mensuplarına yönelik Dış ticaret bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
     Antalya TSOda yapılan seminere, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mızrab Cihangir Deniz, Ekonomi Bakanlığı adına da İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Oral Akbay, bakanlık uzmanları Hakan Murat Önder, Mehmet Ali Kılıçkaya, İrem İpekçi Konuk, Çağatay Başer, Yavuz Selim Özden, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Serbest Bölge Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirleri yetkilileri ile çok sayıda sektör mensubu katıldı.
     ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Mızrab Cihangir Deniz, programın açılışında yaptığı konuşmada, 2008 yılında dünya ekonomisini etkisi altına alan küresel krizin özellikle finansal piyasaları etkilediğini, kriz döneminde Türkiyenin ihracatında küresel ticaretteki daralmaya paralel bir küçülme görüldüğünü söyledi.
     2008 yılında 132 milyar dolar olan toplam ihracatın 2009da 102 milyar dolara gerilediğini, 2010 yılında başlayan artışla geçtiğimiz yıl 135 milyar dolara yaklaşıldığını kaydeden Deniz, 2012 yılı ilk 6 ay sonunda ülke ihracatımız 74 milyar doları aşmıştır. Ülke gruplarına baktığımızda ihracatımızın büyük bir bölümünü 29,4 milyar dolar ile AB ülkelerine yaptığımız görülmektedir. AByi 19,9 milyar dolarla Yakındoğu ve Ortadoğu ülkeleri izlemektedir. Temmuz sonu ülke ihracatımız 87 milyar doları aşmıştır dedi.
     Kent ihracatı hakkında da bilgi veren Deniz, şunları kaydetti:
     Temmuz 2012 sonu itibarıyla toplam ihracatımız 562 milyon doların üzerine çıkmıştır. 2011 yılında 961 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaştık. Tarım ve hayvancılık 434 milyon dolarla sektörel bazda ilk sırada yer almaktadır. Onu plastik, tekstil, madencilik, ağaç ve ahşap ile gıda sektörü izlemektedir. Antalyanın ihraç ülkelerinin başında Rusya, ardından AB ülkeleri gelmektedir. Ancak kentimizden Yakın ve Orta Doğu ülkelerine de özellikle son dönemde ciddi ihracat gerçekleştirilmektedir. Iraka 2011de 41 milyon dolar, İrana 53 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Temmuz ayı verileri göz önüne alındığında geçen yıl aynı aya göre ülkemizde ihracat yüzde 13 artmış, ithalat yüzde 2 azalmıştır.
     İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Oral Akbay ise Ekonomi Bakanlığı misyonu ve vizyonu başlıklı sunum yaptı.
     Seminerde bakanlık uzmanları tarafından dahilde ve hariçte işleme rejimi, vergi, resim ve harç istisnası uygulama usul ve esasları, ihracata ait esaslar, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, TURQUALITYnin desteklenmesi, yurt dışı fuar destekleri, pazar araştırması ve ülke masaları ile Irak pazarı konularında katılımcılara bilgi verildi.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO, ihracatçı üyelerine yönelik seminer düzenledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER