Avrupa Müze Akademisi Yıllık Toplantısı

Avrupa Müze Akademisi Yıllık Toplantısı -Lübnan Üniversitesi Sanat ve Mimari Enstitüsü yetkilisi Tadmori: -"Bugüne kadar Suriye müzelerinden 4 bin civarında kültürel miras kayboldu"


BURSA (A.A) - Lübnan Üniversitesi Sanat ve Mimari Enstitüsü yetkilisi Khaled Tadmori, şimdiye kadar Suriye müzelerinden 4 bin dolayında kültürel mirasın kaybolduğunu söyledi.
     Tadmori, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Avrupa Müze Akademisi Yıllık Toplantısı"nda, birçok müzeye ödünç sanat eseri getirebilmek için dev bütçeler ayrıldığını bildirdi.
     Arap coğrafyasında çok sayıda modern müze mimari örneği bulunduğunu belirten Tadmori, Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabide üç devasa ve son teknolojiyle donatılmış müze yapımına başlanacağını açıkladı.
     Bundan 50 yıl öncesine kadar bir bedevi köyü olan Abu Dabinin, şu anda bölgesinin İsviçresi haline gelip sakinlik ve refah bölgesi konumuna ulaştığını dile getiren Tadmori, Suriyedeki karışıklık nedeniyle tarihi eserlerin zarar gördüğünü anlattı.
     Tadmori, zengin bir kültürel mirasa sahip olan Halepin her geçen gün yok olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     "Akademisyenler olarak bu yıkıma bir şeyler söylemeliyiz. Bugüne kadar Suriye müzelerinden 4 bin civarında kültürel miras kayboldu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) koruma altına aldığı Roma kalıntıları, her gün uğradığı saldırılar sonucu yakılıyor. Suriyenin ve dünyanın kültürel mirasını korumak için hep birlikte harekete geçmeliyiz."
     Avrupa Müze Akademisi Başkanı Andreja Rihter ise proje ve atölye çalışmalarına devam ettiklerini, özellikle Avrupa müze kültürünü farklı bölgelerde tanıtmak istediklerini belirtti.
    
     -Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserler-
    
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz, müzelerin bir toplumun hafızası olduğuna dikkati çekerek, Türkiyede idari anlamda 105 müze müdürlüğü bulunduğunu söyledi.
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı 188 müze ve 130 civarında ören yerinin hizmet verdiğini anlatan Yılmaz, müzelerde 3 milyon 200 bin dolayında kültür varlığının yer aldığını kaydetti.
     Türkiyede 174 özel müzenin de bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bu yıl 10nu özel olmak üzere 28 müzenin ziyarete açılacağını bildirdi.
     Yılmaz, 1800lü yıllardan itibaren ülkedeki pek çok kültür varlığının çeşitli nedenlerle yurt dışına çıkarıldığı bilgisini vererek, şöyle konuştu:
     "Birçoğunu tespit ettik. Çalışmalarımız sürüyor ve bazı kültür varlıklarını ülkemize geri getirdik. Bazıları, kendi irademizle diğer ülkelere gönderildiğini iddia ediyor. Hangi uygarlık mensubu, kendi geçmişine ait mezar sandukasını hediye olarak verebilir- İbadet mekanı olan Beyhekim Camisinin mihrabını hediye olarak verir- En azından yasa dışı olarak dışarı çıkarılan kültür varlıklarımızı talep ediyoruz."
     Daha sonra, "Müzelerde Yenilikler ve Gelenekler: Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Kırım, Kuzey Afrika ve Avrupa" konulu oturum yapıldı.
     Toplantıya, Avrupa, Balkan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden müze temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Avrupa Müze Akademisi Yıllık Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER