Başbakan Yardımcısı Atalay, Afyonkarahisarda: (2)

Başbakan Yardımcısı Atalay, Afyonkarahisarda: (2) -(Çözüm süreci) Türkiyenin her tarafındaki vatandaşlarımız şunu bilsin; milletimizi rahatsız edecek hiçbir kararımız olamaz. Bu süreçlerin içinde hiçbir pazarlığımız yoktur -Şeh


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin, Türkiyenin her tarafındaki vatandaşlarımız şunu bilsin; milletimizi rahatsız edecek hiçbir kararımız olamaz. Bu süreçlerin içinde hiçbir pazarlığımız yoktur dedi.
     Atalay, Afyonkarahisarda bir otelde düzenlenen AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Kırıkkale Teşkilat İçi Eğitim Programında, Türkiyenin geçmişinde, devletin ve devlet adına görev yapan bürokratların yaptığı bazı yanlışlıklar bulunduğunu söyledi.
     O yıllarda birçok vatandaş kesiminin adeta iç düşman ilan edildiğini belirten Atalay, genel anlamda hoşgörüsüz, hiçbir çeşitlilik ve zenginliğe fırsat vermeyen, tek tipçi bir siyaset uygulayan devletin, halkın çoğunda güvenini yitirdiğini bildirdi.
     Atalay, geçmişte haksızlık, işkence, faili meçhul olaylar gibi pek çok uygulama görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Bu uygulamalar sadece Kürt kökenli vatandaşlar için değildi. İşte on binlerce genç kızımız, 28 Şubat sonrası üniversite kapısından geri çevrildi. Puanını almış, üniversite okuyor, kapıdan kovuldu. Travmalar yaşadılar, okullarını, mesleklerini bıraktılar. Biz gelirken Türkiyeyi normalleştireceğiz, devlet, toplum değişecek ve özgürlükler artacak, vatandaşın, devlete tekrar güven duyması için elimizden geleni yapacağız. Her vatandaşın hak ve hukukunun koruyucusu biz olacağız, Kürt vatandaşımın o ihmal edilmiş, elinden alınmış haklarının da garantisi biz olacağız dedik. Bu 10 yılda her kesimin hak ve hukukunu iade etmek için uğraştık. Normalleşmeye başlarken ilk icraatımız, olağanüstü halin kaldırılmasıdır. AK Partinin ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ilk kararı, olağanüstü hali kaldırmak oldu.
    
     -Türkiye büyüyor ve bu terör ayağımızda bir pranga-
    
     Türkiyenin büyük bir ülke olduğuna ve AK Partinin büyük riskler aldığına işaret eden Atalay, partisi dışında hiçbir siyasi partinin bu riskleri almadığını ve alamayacağını savundu.
     Atalay, saltanat sürmek için uğraşmadıklarını, ülkenin bütün sorunlarını çözmek istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Hamdolsun ülkemiz bugün daha büyük. Türkiye büyüyor ve bu terör ayağımızda bir pranga. Uluslararası alanda kullanılıyor. Türkiyeye kızanlar, taşeron olarak terörü kullanıyor. Türkiyeyi sevmeyenler bunların bitmesini istemiyor ama bunlar bittiğinde inşallah Türkiye daha da büyüyecek. Bu riskleri cesaretli insanlar alır. AK Parti alıyor, Genel Başkanımız alıyor, kadrolarımız alıyor ve hamdolsun bu riskleri aldıkça da milletimizin desteğini daha fazla aldık. 3 seçimde yüzde 34, yüzde 47 ve yüzde 50 oy aldık. Şimdiki araştırmalara baktığımızda son seçimlerden daha da üstteyiz, yüzde 52deyiz. Millet bize inandı. Milleti kandırmadık, aldatmadık, açık açık da ne yapmak istediğimizi söyledik. Tabular, korkular, endişeler hepsi gitti. Başta korkuları devlet attı. Bölünürüm, parçalanırım, rejim değişir gibi korkulardan devlet kurtuldu. Sonra vatandaşlar bu korkulardan kurtuldu. Herkes özgürce konuşuyor.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Atalay, çözüm sürecinde büyük bir koordinasyon bulunduğunu kaydederek, ilk kez devlette bu kadar büyük bir bütünlüğü ve tüm kurumların koordinasyonunu sağladıklarını anlattı.
     Her kurumun üzerine düşeni yaptığını, görüşülmesi gereken kişilerle istihbarat birimlerinin görüştüğünü ifade eden Atalay, Cezaevi süreci kendisine bağlı olduğu için Adalet Bakanlığımız, İmralıya gidiş-geliş trafiğini görüşüyor. Biz de Başbakanımız başkanlığında oturuyoruz, stratejiyi çalışıyoruz, yürütüyoruz ve her şey planladığımız gibi gidiyor diye konuştu.
     Atalay, çözüm sürecinde inisiyatifi başlatanın ve yürütenin Hükümet olduğunu bildirdi.
     Süreçle ilgili her şeyin planladıkları gibi ilerlediğine dikkati çeken Atalay, şunları söyledi:
     Bütün toplum kesimlerinin, sivil toplum kuruluşlarının katkısı var. Sadece bir şanssızlığımız var. Türkiyenin iki muhalefet partisi var. Diğer ülkeler bu sorunları çözerken muhalefetle iktidar çok yakın iş birliği yapmış. İktidar, muhalefeti ziyaret etmiş, Bu toplumumuzun büyük bir meselesi, ülkemizin derdi. Bunu ben çözmek istiyorum, sizden destek istiyorum. Bana yardım edin demiş. İstisnasız hepsinde muhalefet demiş ki; Sizin yanınızdayız. Yeter ki, bu sorun çözülsün. Hiçbiri bu süreci iç siyaset malzemesi yapmamış. Muhalefetten beklediğimiz; hiç olmazsa bunu iç siyaset malzemesi yapmasınlar. Bunlar hassas konulardır. Duygu sömürüsü yapabilirsiniz ama bunun çözüme bir faydası olmaz. Türkiyeye de zararı olur.
    
     -Akil Adamlar mekanizması çalışmaları-
    
     Terörü bitirme, geri çekilme ve yurt dışına çekilme sürecinin başlama takvimleri üzerinde çalışıldığı bilgisini veren Atalay, Akil Adamlar mekanizması oluşturulması için çalışma yaptıklarını anlattı.
     Atalay, şu ifadeleri kullandı:
     Akil Adamlar, Türkiyede değişik kesimlerde bu konularda kendisine güven duyulan kişiler veya kurumların temsilcilerinden olacak. Her kesimin güvendiği kişiler olacak. Bu terör unsurlarının yurt dışına çıkışını gözetleyen mekanizma olacak. Ondan sonra yürüyecek çalışma var. Suç işlemeyenlerin eve dönüşü gibi safhalarda olacak bunlar. Türkiyenin her tarafındaki vatandaşlarımız şunu bilsin; milletimizi rahatsız edecek hiçbir kararımız olamaz. Bu süreçlerin içinde hiçbir pazarlığımız yoktur. Şehitlerimizi, şehit ailelerimizi rahatsız edecek hiçbir kararımız ve uygulamamız olmaz, olamaz. Türkiyeyi terörden kurtarmak, huzura kavuşturmak istiyoruz. Türkiyeyi tekrar huzurla bu güzel ülkede herkesin yaşadığı o güzel günlere kavuşturmak istiyoruz. Her yerde büyük bir sevinç var. Vatandaşların gözlerinin içi gülüyor. Herkes kurtulacak.
     Süreci biz başlattık, biz yönetiyoruz diyen Atalay, çözüm sürecinde her şeyin, Hükümetin kontrolünde olduğu değerlendirmesinde bulundu.
     Atalay, siyasete verdikleri önemden dolayı BDPnin de süreçte yer almasını istediklerini ifade ederek, BDP şu anda orada bir fonksiyon görüyor ve inşallah bundan sonra Türkiyenin bütün sorunlarının da siyaset alanında çözülmesini istiyoruz diye konuştu.
     Herkesin hak ve hukukunu aramak için siyaset yolunu seçmesi gerektiğini söyleyen Atalay, terörle hiçbir yere varılamayacağını kaydetti.
    
     -AK Parti Genel Merkezi ile Adalet Bakanlığına yönelik saldırılar-
    
     Atalay, AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığına yönelik saldırı olayının aydınlatıldığına değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Hamdolsun can kaybı olmadı. O olayın halen peşindeyiz. Kimlerin olduğu tespit edildi. Çok boyutlu analizler de yapıyoruz. Böyle zamanlarda hiçbir şey tesadüfi olmaz. Bir yandan çözüm süreci yürütülüyor, diğer yandan Ergenekon ile ilgili savcı mütalaasını okumuş. Öte yandan Türkiyenin bu kadar önemli günlerinde böyle bir olay oluyorsa bunu düz okumayla çözmek yetmez, çok boyutlu bakmak gerekir. Böyle zamanlarda terör örgütleri birbirinin emanet işini yapabilir, taşeronluk yapabilir pek çok sebebi vardır. Bütün boyutlarını değerlendiriyoruz.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Atalay, Afyonkarahisarda: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER