Başbakan Yardımcısı Bozdağ Yozgatta:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Yozgatta: -Parlamentoda olsun başka yerlerde olsun, DHKP-C terör örgütüne ve başkaca terör örgütüne yönelik soruşturmaları kınayanlara bu olaya bakıp bir kez daha düşünmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle


YOZGAT (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABDnin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin, Parlamentoda olsun başka yerlerde olsun, DHKP-C terör örgütüne ve başkaca terör örgütüne yönelik soruşturmaları kınayanlara bu olaya bakıp bir kez daha düşünmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi, tutumunu bu olaydan sonra bir kez daha değerlendirecektir dedi.
     Bozdağ, Yozgatın Sorgun ilçesinde bir taksi durağını ziyaretinde, ABDnin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamaya ilişkin gazetecilere değerlendirmede bulundu.
     Saldırıyı şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini vurgulayan Bozdağ, Terör, kimden gelirse gelsin, kime yönlenirse yönlensin kabul edilemez bir olaydır. Ben buradan bir kez daha hem Amerikan Büyükelçiliğine yönelik terör saldırısını hem de her türlü terör saldırısını lanetlediğimi, kınadığımı ifade etmek isterim. ABDye geçmiş olsun diliyorum. Yaralı gazeteci arkadaşımıza da Allahtan acil şifalar diliyorum diye konuştu.
     Olayın sol bir terör örgütüne mensup kişiler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bilgiler olduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
     Soruşturma çerçevesinde zaman içeresinde daha net bilgilere, verilere ulaşılacaktır. Ondan sonra bu işin perde arkasını daha net görme imkanı olabilecektir. Ben olayın hemen arkasından emniyet güçlerimizin intihar bombacısının kimliğini belirleme konusunda ve bu konudaki verileri toplamada ortaya koydukları başarılarını tebrik ediyorum. Umarım kısa süre içerisinde bu konu bütün boyutlarıyla aydınlatılmış olur. DHKP-C, başkaca sol örgütlerin nasıl eylemi ortaya koyduğunu herkes bir kez daha görmüş oldu. Milletin evlatlarını nasıl kandırarak ölüme götürdüğünü, onların bugünlerini ve geleceklerini nasıl yok ettiklerini bu olay ortaya koymaktadır. Parlamentoda olsun başka yerlerde olsun DHKP-C terör örgütüne ve başkaca terör örgütüne yönelik soruşturmaları kınayanlara bu olaya bakıp bir kez daha düşünmelerini, değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Umarım onlar da bir kez daha oturup bu konuda değerlendirme yaparlar. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi, tutumunu bu olaydan sonra bir kez daha değerlendirecektir.
    
     -İstanbul Barosunun başörtüsüne karşı tutumu-
    
     Bozdağ, bir soru üzerine, İstanbul Barosunun başörtülü avukatlara karşı tutumunu, hukuktan, haktan, adaletten, eşitlikten yoksun ve ideolojik olarak nitelendirdi.
     Bozdağ, Daha önce idari yargı başörtülü avukatların vazifelerini başörtüsüyle yapmalarını engelleyen kuralların yürütmesini durdurması yönünde bir karar verdi. O zaman, bu karardan sonra yürüyen bir karar olmadığı için bütün mahkemelerin başörtülü avukatların duruşmalara girmeleri konusunda bunu uygulamaları lazım. Mahkeme kararını uygulamamak bizim mevzuatımızda suçtur dedi.
     Bir yandan başörtülü avukatlık yapmayı yasaklayan kural olduğunu diğer tarafta da bu kuralın yürütmesini durduran mahkeme kararı bulunduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
     Mahkeme kararı bu kuralın yürürlüğünü ortadan kaldırdığı için mahkemelerin bu kural varmış gibi hareket etmeleri, hukuka aykırı bir durum. Bir yandan mahkeme kararı bağlayıcıdır, yasama, yürütme ve yargıyı bağlar, kimse bunu değiştiremez diye Anayasanın 138. maddesi var ama öte yandan bu konuyla ilgili tutanak tutan mahkemeler var. Ben şimdi tutanak tutan mahkemelerin hangi gerekçe ile bu tutanakları tuttuğunu anlamıyorum. Yürütmeye dair bir karar verildiğinde, onu uygulamadığı zaman aynı mahkemeler, mahkeme kararını yerine getirmediler diye yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında hapis cezası veya dava açılması halinde başka cezalar takdir ediyorlar. Ama öte yandan bu başörtüsü konusunda verilmiş mahkeme kararını, mahkemeler kendileri uygulamıyor. Bana göre mahkemeler o noktada uygulamamakla suç işleyen bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
     Arkadaşlarının hakkını görmezden gelerek yok sayan ve bunu savunmayan boraların, vatandaşın hakkını, hukukunu layıkıyla savunamayacağını öne süren Bozdağ, Barolar Birliğinin de bu konuda, Mahkeme kararını yerine getiriyoruz demesi gerektiğini söyledi.
    
     -İdeolojik putlarını hala yıkabilmiş değiller-
    
     Bütün baroları, bu noktada mahkemeyi takdir eden ve bu kararın doğruluğunu vurgulayan tavır almaya çağıran Bozdağ, şöyle konuştu:
     Mahkemenin kararı, hukukun yanında, adaletin yanında olan, Anayasa ve yasalarımıza uygun olan bir karardır. Herkes de bu karara sahip çıkmalıdır. Bazı barolarımızda hakim olan ideolojik yapı, hak, hukuk tanımayacak kadar tarafgirliği kendisine prensip edinmiş durumda. İstanbul Barosu Başkanının haktan, hukuktan ne anladığını bütün Türkiye biliyor. Onun anladığı kendi ideolojisidir, kendi görüşüdür, onun dışında ne varsa haksız ve hukuksuzdur. Eminim Türkiyenin gelişmesi değişmesi, milletimizin ortaya koyduğu adımlar, hak tanımayan barolara da hakkın ne olduğunu zaman içinde öğretecektir. İstanbul Baro Başkanı da bunu öğrenecektir. Ama öyle gözüküyor ki zamana ihtiyacı var. Çünkü ideolojik putlarını hala yıkabilmiş değiller. İdeolojilerin esirleridir. Esirler özgür düşünemezler. Onlar da kendi ideolojilerinin esiri olduğunu için özgür düşünemiyor ve doğru karar veremiyorlar. Umarız onlar da ideolojik putlarını yıkarlar, özgür düşünmenin keyfine onlar da varırlar. Hakka, hukuka daha iyi sahip çıkarlar.
    
     -Elli kağıt var mı ağabey--
    
     Bozdağ, açıklamasının ardından durakta taksicilerle çay içip hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada durağa gelen Fadime Akkaya (35), Başbakan Yardımcısı Bozdağa, AK Partinin seçim şarkısı olan Aynı yoldan geçmişiz bizi söyledi. Akkayanın, şarkıda kendisine eşlik eden Bakan Bozdağa, Elli kağıt var mı ağabey demesi, Bozdağı ve taksicileri güldürdü.
     Adının Mehmet Gedik olduğu öğrenilen bir kişi de Bozdağdan Kim milyoner olmak ister yarışmasına katılması için kendisine yardımcı olmasını istedi.
     Bozdağ, daha sonra partisinin Sorgun İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partililerle görüştü.
    
     Muhabir: Ömer Sarı - Şahin Özmen / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ Yozgatta: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER