Bilecikten kısa kısa

Bilecikten kısa kısa -Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi mucitleri mor lahanadan doğal boya üretti


BİLECİK (A.A) - Bilecik Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Hilal Çekirgeci ve Melek Nurşen, Mor Lahananın Doğal Boyamada Kullanılması projesiyle, 2. DOESEF (Doğanata Education Science, Engineering, Energy Project Fair) finallerine katılmaya hak kazandı.
     Kimya dersinde boyar maddelerle ilgili deney yaparken, kıyafetlerde kullanılan boyaları doğal maddelerden oluşturulup oluşturulamayacağını merak ettiklerini anlatan Çekirgeci, Aklımıza okulumuz yemekhanesindeki mor lahana bitkisi geldi. Tekstil sanayiinde kullanılan çoğu boyanın sentetik olduğu, bu boyaların insan bedenine zarar verebileceği, alerji yapabileceğini ve sağlıklı olmadığı düşüncesiyle bu projeye başladık. Mor lahana bitkisinin etken maddesinden (boyar maddesi) yararlanarak, sağlıklı ve insan vücuduna zarar vermeyen doğal bir boya çıkarmak amacıyla öğretmenimiz Sami Aygüle danıştık. 45 günlük deney safhası sonucunda, projemizi 2013 Şubat ayında, DOESEF Yarışmalarına gönderdik. DOESEFte yapılan değerlendirme sonucunda kimya alanında 23 finalist proje arasına girmeyi başardık dedi.
     Okul Müdürü Coşkun Bakırtaş da okulda her yıl bir proje koordinasyon ekibi kurulduğunu ve proje koordinasyon ekibinin, proje ve yarışmalar için hazırlıklar yaptığını anlatarak, Ders dışı eğitim çalışması kapsamında, fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında kurulan ekiplerle yıl boyunca eğitim çalışması yapılıyor. Bu çalışma süreçlerinde hazırlanan projelerle, başta TUBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışmaları olmak üzere diğer özel yarışmalara da katılım sağlıyoruz. Müracaat ettiğimiz projeler arasında kimya alanında Mor Lahananın Doğal Boyamada Kullanılması projesi Türkiye finaline kaldı. Final 13 - 14 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşecek, projeden Türkiye finalinde de iyi bir derece almasını bekliyoruz. Projede emeği geçen danışman öğretmenimiz Sami Aygüle ve çalışmayı sürdüren öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. diye konuştu.
     10 - 13 Nisan 2013 arasında İzmirde fuarda sergilenecek projelerden ilk üçe girenlere para ödül verileceği bildirildi.
     Öte yandan Bakırtaş, Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesinin 2013 yılında, 5 projeyle TUBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışmalarına, 3 projeyle DOESEFe, 6 projeyle MEF Ulusal ve Uluslararası Lise Öğrencileri 21. Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldığını ayrıca 21. TUBİTAK Bilim Olimpiyatları Yarışmasına 41 öğrenci, Akdeniz Üniversitesi Matematik Olimpiyatlarına 3 öğrenci, 17. Türkiye Felsefe Yarışmalarına da 1 öğrenciyle Bilecik ilini temsil ettiğini kaydetti.
    
     -Minik Eller Güçlü İller projesi
     -Proje kapsamında doğan bebeklere hediye
     paketi veriliyor
    
     (Fotoğraflı)
    
     Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Minik Eller Güçlü İller projesi kapsamında, yeni doğan bebeklere hediye paketi verildiği bildirildi.
     Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, sosyal sorumluluk projesi kapsamında yürütülen projede, Bilecik Devlet Hastanesi ve İl Nüfus Müdürlüğünden günlük alınan veriler doğrultusunda, il merkezindeki tüm bebeklere, Bilecik Belediye Başkanlığı Kültür Sosyal İşler Müdürlüğünce hediye paketleri teslim edildiği bildirdi.
     Doğumdan ölüme, tüm vatandaşlarımızın yanındayız sloganıyla hareket ettiklerini belirten Yağcı, şunları kaydetti:
     Belediyecilik açısından milletimize hizmet etmek sadece yol yapmak, park yapmak ya da iş merkezi yapmak değildir. Milletin her noktada yanında olmaktır düşüncesini kendimize ilke edinerek çıktığımız yolda, bugün çok ileri noktalardayız. Sosyal belediyecilik anlayışımız çerçevesinde, Minik Eller, Güçlü İller projesi ile yeni doğan bebeklerimize ilk hediyeyi vermek için başladığımız projemizle bugün yüzlerce aileye ulaştık. Ailelerin sevinçleri ve teşekkürleri projemizin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Bilecik Belediyesi olarak yeni gerçekleştireceğimiz projeler ile bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da vatandaşımızın yanında olacağız
    
     -49. Kütüphane Haftası etkinlikleri
    
     (Fotoğraflı)
    
     Bilecikte 49. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında, Şeyh Edebali Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezinde görevli uzman kütüphaneci Eyüp Ulugöl ve İlker Çakmakkaya, lise öğrencilerine konferans verdi.
     Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz, son yıllarda kütüphaneciliğin ve bilgi işlem sektörünün en büyük değişim ve yenileşim geçiren sektörlerden biri olduğunu ifade ederek, öğrencilere meslek seçimlerinde kütüphanecilik sektörünü tercih etmelerini tavsiye etti.
     Ulugöl, kütüphaneciliğin dünyada çok farklı boyutlarda ele alındığını ancak ülkemizde yeteri kadar önemsenmediğini ifade ederek, kütüphanecilik mesleğinin eğitim süreçleri, yüksek lisans ve diğer kariyer imkanlarını içeren bilgi verdi.
     Türkiyede hiçbir devlet okulunda kütüphanenin olmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Ulugöl, şöyle devam etti:
     Bir fırın açıyorsunuz ama ekmek yapmayı bilen fırıncı yoksa, ekmek üretemezsiniz ve dükkan kapanır. Kütüphanecilik de böyle bir şey aslında, 2005 yılında ülkemizdeki halk kütüphanesi sayısı bin 300. Şu anda bin 112 tane halk kütüphanesi mevcut, yaklaşık 200 tane halk kütüphanesi kapandı. İşin daha acı boyutu, bu bin 112 tane kütüphanemizdeki çalışan kütüphaneci sayımız sadece 380. Yaklaşık 900 kütüphanemizde çalışan kütüphanecimiz yok. Oysa ABDde dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesinde (Library of Congress) çalışan kütüphaneci sayısı 3 bin 700. Bu rakam, Türkiyede aktif olarak çalışan kütüphaneci sayısından çok fazla. Şu anda, Harvard Üniversitesinin sahip olduğu kitap sayısı, bizim ülkemizdeki tüm kitap sayısından fazla. Biz devlet olarak hala, Harvardın sahip olduğu kitap sayısına ulaşmış değiliz. Bu bir talep meselesi. Ülkemizde her ile kitap dağıtabiliriz ama kütüphaneci olmadan bu kitapları muhafaza etmeniz mümkün değil.
     Gelecek yıllarda kütüphanecilik mesleğini tercih edenlerin iş bulma sıkıntısı çekmeyeceğini aktaran Çakmakkaya da Okumak ve kütüphaneler bir hayat biçimi değilse, hayatınızda kitap yoksa, ülkemizde kütüphanelerin olmamasının hiç bir anlamı yoktur. Eğer okumayı hayatınızda bir yaşam biçimi haline getiremezsek, gelişmiş dünyada yer edinemeyiz diye konuştu.
     Konferansın ardından öğrencilerin sorularının yanıtlandığı programa, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seyfettin Topsoy ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Kocabıçak da katıldı.
    
    
     Muhabir: Mesut Tankulu - Mehmet Candikmen
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER