BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Güneydoğu, terör ve PKK, adı neyse artık, bu konuda hakikaten ciddi işler yapılıyor -Buraya harcanan kaynakları ve gençleri düşündüğünüz zaman inşallah bunun bitmesiyle birlikte Türkiye,


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Güneydoğu, terör ve PKK, adı neyse artık, bu konuda hakikaten ciddi işler yapılıyor... Buraya harcanan kaynakları ve gençleri düşündüğünüz zaman inşallah bunun bitmesiyle birlikte Türkiye, Edirneden Ardahana kadar koşacak ve coşacak diye düşünüyorum dedi.
     Sönmez, BTSO Meclis Toplantısında, TOBBun başvurusu üzerine Bakanlar Kurulu tarafından oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi nedeniyle BTSOda seçimlerin mayıs ayında yapılacağını belirtti.
     Bugünlerde çok önemli bir konunun konuşulduğuna dikkati çeken Sönmez, Güneydoğu, terör ve PKK, adı neyse artık, bu konuda hakikaten ciddi işler yapılıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da yine sorumlu herkes ağzından çıkan her kelimeyi çok iyi seçerek, bu görüşmeler, bu çalışmalar devam eder ümit ediyoruz. Buraya harcanan kaynakları ve gençleri düşündüğünüz zaman inşallah bunun bitmesiyle birlikte Türkiye, Edirneden Ardahana kadar koşacak ve coşacak diye düşünüyorum dedi.
     Sönmez, BTSOnun üniversite kurmasının yanlış bir tercih olduğunu dile getirerek, TOBB bünyesinde Bursada fakülte kurulmasını desteklediklerini söyledi.
     BTSOnun üniversitenin yükünü kaldıramayacağını ifade eden Sönmez, Biz bunu kaldıramayız, bizim işimiz değil. TOBBun bir fakültesini gelsinler kursunlar. Kaç kuruş paramız var ki üniversite kurmaya çalışacağız. Bizden sonraki arkadaşlara da bu bir tavsiyem olsun diye konuştu.
     Sönmez, seçim sürecinde birlik ve beraberliğin önemine de değinerek, şöyle devam etti:
     Hepimiz eşitiz, kardeşiz ve anlayışlı olmalıyız. Bu anlayış da ilk 15 güne baktığımızda seçim faaliyetlerinde oluşmuştu, oluşuyordu. Kendini bilmez bazı kişilerin, herkesi de kontrol etmeniz mümkün değil... 48 komite oluşuyor. Her birinde 10 kişi koştursa, 480-500 kişi. Kimin ağzından ne çıkacağı bazen belli olmuyor.
     Odalara sahip çıkılması çağrısında bulunan Sönmez, Odamıza sahip çıkalım) diye söylüyorum. Hakikaten sahip çıkalım. (Birliktelikten ve organizasyondan kuvvet doğar) diyorum. Şubat, mart, nisan, 3 ay kaldı, çok az kaldı. Mayısta bu işin hallolacağını düşünüyorum. Hayırlı işler ve seneler diliyorum diye konuştu.
    
     -Moodys değerlendirmesi-
    
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesine ilişkin, şunları söyledi:
     Bakanlar Kurulu, TOBBun başvurusu üzerine Türkiye genelindeki oda ve borsa seçimlerinin mayıs ayına ertelenmesi kararını aldı. Meslek komitelerinin düzenlenmesine ilişkin itirazları değerlendirmek ve seçimlerde dönüşü olmayan sonuçlara yol açmamak için böyle bir başvuru ihtiyacı hissedildi. Umarım gerekli düzenlemeler kısa sürede yapılır. İtirazlar karara bağlanır ve seçimler vakar içinde gerçekleşir.
     Parseker, 2012 yılının Bursa için de gerçekten zor bir yıl olduğun ifade ederek, ABdeki küçülme ve Suriyedeki karışıklıkların Türkiyenin büyüme hedefini yüzde 4ten 3e indirdiğini vurguladı.
     Kredi derecelendirme kuruluşu Moodysin değerlendirmelerine dikkati çeken Parseker, şöyle konuştu:
     Türkiye, kredi notu artışı beklerken Moodys, dışsal şoklara karşı kırılganlığı ve cari açık tehdidini Demoklesin kılıcı gibi yeniden tepemize dikmiştir. Ülkemizin tüm bu problemleri çözebilmesi için reformları hızlandırıp katma değeri yüksek üretime geçmesi şarttır. Oysa baktığımız zaman ihracatımızın ileri teknoloji ürünlerinin payı sadece yüzde 5tir. İhracatımızın yüzde 39unun orta teknoloji ürünlerden, yüzde 38inin düşük teknoloji ürünlerden ve yüzde 18inin doğal kaynaklardan oluşması zenginleşme yolunda önemli bir handikaptır. Bu sebeple Türkiyenin sanayi dönüşümünü hızla gerçekleştirmesi elzemdir. Bunun için sadece nakdi teşvikler değil, topyekun dönüşüm hamlesi şarttır.
     Parseker, Türkiyenin 2013 yılında yüzde 4 büyüme hedeflediğini belirterek, şunları kaydetti:
     Merkez Bankası, ayağını frenden çekti. Sıcak para akımları da bu trendi destekliyor. İthalatı patlatıp yeni bir cari açık alanı oluşturacak olan değerleri kur tehdidine dikkat etmemizi lazım. Çünkü son ithalat rakamları, bize bu tehdidin varlığını doğruluyor. 2012 yılında Türkiye genelinde açılan şirket sayısı yüzde 27 gerilerken, kapanan şirket sayısı yüzde 8 arttı. Yeni girişimcilere çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde, bu eğilim iyi okunmalı. Son olarak da 2011 yıla kıyasla geçen yıl aldığı tüketici kredisini ödemeyenlerin sayısı 198 binden 409 bine, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 274 binden 556 bine çıktı. Yeni bir mağduriyet dalgası oluşmaması için borç daraltıcı tedbirlerin sıkı uygulanmasında yarar var.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel / Burak Akay
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER