Bursanın 8 bin yıllık tarihi, kitapta

Bursanın 8 bin yıllık tarihi, kitapta toplanıyor -Kurulması planlanan Bursa Kent Tarihi Müzesinin senaryosu niteliğinde olacak ve kentin 8 bin yıllık tarihini anlatacak bir kitap hazırlanması için çalışma yapılıyor -UÜ Tarih Bölümü


BURSA (A.A) - Büşra Nur Özcan - Bursada kurulması planlanan Kent Tarihi Müzesinin senaryosu niteliğinde olacak ve kentin 8 bin yıllık tarihini anlatacak bir kitap hazırlanması için çalışma yapılıyor.
     Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepenin, kendisine, Bursa kent tarihini kaleme alalım demesine üzerine çeşitli araştırmalara başladıklarını söyledi.
     Bursa-İzmir yolunda bulunan Akçalar köyündeki Aktopraklık kazılarının, Bursa tarihinin 8 bin yıl daha eskiye dayandığına yönelik kanıtlar ortaya koyduğunu ifade eden Oğuzoğlu, kurulacak Kent Tarihi Müzesinden önce müzenin senaryosu niteliğinde hazırlayacakları kitabın da Aktopraklıktaki medeniyetten başlayacağını bildirdi.
     Kitapla ilgili hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Oğuzoğlu, şöyle devam etti:
     Bursanın kimliğini oluşturan ana konuların ele alınacağı kitabın adı, Prehistorik Dönemden Günümüze, Bursa Kent Tarihi olacak. 8 bin yıl öncesinden günümüze kadar gelen tüm Bursa tarihini anlatan bir kitap tasarladık. Kitapta, Bursanın 8 bin yıllık tarihini yazılmış eserlerle, kitabelerle, saha araştırılmalarıyla anlatacağız. Sadece Akçalarda değil Yenişehir ortasında da bir höyük kazısı yürütülüyor. Daha önce de İznik Gölü kıyısında, Orhangazi Ilıpınar köyünde kazılar yapıldı. Bursa çevresinde yaşayan bütün uygarlıklar, kentin doğmasına, gelişmesine sebep oldu. Kentte yapılan son kazılar göz önüne alındığında Bursa, medeniyetin beşiği olarak tanımlanabilir.
    
     -Dünyanın ilk standartları da kitapta olacak-
    
     Bursanın çok yönlü bir şehir olduğunu ve esas gelişiminin Türk-İslam döneminde başladığını dile getiren Oğuzoğlu, kentin zengin tasavvuf kültürü, ticaret hayatı ve Bursadaki ilklerin de kitapta yer alacağını anlattı.
     Kente çok önemli değerlerin geldiğini ve bazılarının yaşam sürdüğünü vurgulayan Oğuzoğlu, şöyle konuştu:
     Abdal Murad, Geyikli Baba, Süleyman Çelebi... Bunlar çok önemli kişiler. Süleyman Çelebi, 22 yıl Ulucamide imamlık yapmış. Dünyada Hz. Muhammed sevgisini dile getiren en iyi mevlidi yazmış. Ünlü Somuncu Baba ile Hacı BayramVeli de Emir Sultanın davetiyle Bursaya gelmiş. Yıldırım Beyazıt bu kişileri yanı başında tutmuş.
     Bursa İhtisab Kanunnamesinin 1502de çıkarıldığını ve dünyanın ilk standartları olduğunu belirten Oğuzoğlu, bu kanunnamede, ipekli kumaşlara kaç tel ipek konulacağı, kaç tel altın zerresi bulunacağı, börekçinin yaptığı börekte ne kadar peynir olacağı gibi hususların belirlendiğini, kitapta bu standartların da orijinal şeklinin olacağını söyledi.
     İkinci Abdülhamid zamanında okullaşmanın bu kentte başladığını, cilt sanatının geliştiğini ve bunun gibi birçok konuda Bursanın önde gelen bir şehir olduğunu vurgulayan Oğuzoğlu, Osmanlı döneminde, dünyanın en iyi kadifeleri de Bursada üretiliyordu. En iyi ipekler, 7 renkli kadifeler... Tüccarlar sıra bekliyorlardı almak için. Ayrıca, Arap diyarlarından kente baharat gelir, buradan da Avrupaya, Karadenizin kuzeyine satılırdı. Bu konuların hepsi kitapta olacak diye konuştu.
     Oğuzoğlu, Prehistorik Dönemden Günümüze, Bursa Kent Tarihi kitabının en geç, şubatta çıkacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bursanın 8 bin yıllık tarihi, kitapta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER