Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Hükümet olarak muhtarlarımıza bugüne kadar gerekli iyileştirmeleri yaptık diyemeyiz -Ekonomimiz geliştiği zaman, Türk dünyasıyla, İslam dünyasıyla bütünleşmemizi biraz daha kuvvetlendirdiği


TRABZON (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hükümet olarak muhtarlarımıza bugüne kadar gerekli iyileştirmeleri yaptık diyemeyiz dedi.
     Bakan Bayraktar, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinden düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, evinde hastası olan, eşiyle münakaşa eden, sıkıntıya düşen ya da sevinçle karşı karşıya kalan insanların ilk müracaat edeceği kapının muhtarlık kapısı olduğunu belirterek, Her bakımdan insanımızı en yakından tanıyan, insanlarımızın duygu, düşünce ve fikirlerini, yapısını kalıplara dökmeye çalışan, onlarla dertlenen, sevinen muhtarlarımızdır dedi.
     Muhtarların seçiminin diğerlerine göre biraz daha kutsal olduğunu anlatan Bayraktar, Muhtar kendisi çıkıyor piyasaya, 8-10 kişiyle yarışarak sandıktan çıkıyor. Bu böyle bir olgu. Biz muhtarlığı, muhtarlarımızı biliriz. Muhtar kardeşlerimizin nasıl güçlüklerle karşı karşıya olduğunu çok iyi biliriz diye konuştu.
     Türkiyenin dünyanın en çalkantılı coğrafyasının ortasında bulunduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, Ortadoğunun merkezinde tarihten gelen vagonlar dolu. Konum ve demokratik yapısı ve tarihten gelen imparatorlukları itibarıyla konumumuz ortada. Bu bakımdan hepimize bulunduğu noktada çok ciddi görevler düşmektedir diye konuştu.
     Hükümet olarak muhtarlarımıza bugüne kadar gerekli iyileştirmeleri yaptık diyemeyiz diyen Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:
     Bunu çok açıklıkla ifade etmek istiyorum. Ama şunu açıklıkla söylüyorum, gerek Başbakanımız, gerek kabinedeki arkadaşlarımız muhtarlarla beraber, il genel meclisi, belediye meclisi üyeleri için özlük haklarının iyileştirilmesi ve konumlarının çok daha belirgin ve net hale getirilmesi, toplumda çok daha mütemayiz hale getirilmeleri noktasında çalışmamız var. İnşallah çok daha iyi, hepimizin memnun olacağı bir boyutu yakalayacağız.
     Bakan Bayraktar, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun Türkiyede birliği ve dirliği sağlama noktasında yaptığı çalışmanın sadece muhtarların kendi konumlarını kuvvetlendirme çalışması olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Bunun farkındayız. Ben yürekten teşekkür ediyorum. Bu birlik, dirlik, mücadele ve beraberlik çok güzel bir şey. Bu vatan birliğinin, dirliğinin, beraberliğimizin, üniter yapımızın kuvvetlendirilmesi için muhtarların artık ortak fikir etrafında, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş manifestosu etrafında, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu yüce Atatürkün kurduğu Cumhuriyetin pekiştirilmesi, sağlamlaştırılması ve bütünleşmesi etrafında, kafası karışan, dünya tarafından kafası karıştırılmak istenen, bir takım karınca oluşturumlarının da bastırılması çalışmasıdır. Muhtarlar bunun farkında. Bu bir tiktir, bu muhtarların tikidir. Kendiliğinden oluşan, göz kapakları açılır kapanır şeklinde, ağlamak ve gülmek gibi bir oluşumdur. Muhtarlar onun için bu milletin gözeneklerinden, kendi duygu ve düşüncelerinden, kendi yapısından, manevi değerlerinden oluşan mülki idare amirleridir.
    
     -Muhtarlık çok önemli bir yapı-
    
     Mühürleri olan muhtarlığın çok önemli olduğunu anlatan Bakan Bayraktar, şunları söyledi:
     Muhtarlık çok önemli bir yapı. Bu yapıyı biz koruyoruz. Muhtarlık müessesesi vatanımızın, milletimizin, devletimizin oluşmasında, yapımızın kuvvetlenmesinde çok önemli mihenk taşı. Bunun kuvvetlenmesi bakımından yolunuz açık olsun. Sakın ufak tefek hesaplar yapmayın. Vatan, millet, üretim, bayrak eksenli hesap yapmak suretiyle çalışacağız. Elbette özlük haklarınızın gelmesi lazım. Muhtar belli bir konuma geliyor yöresinde. Mahalle sayıları arttı, muhtarlık konumunun statüsünün de yeniden gözden geçirilmesi lazım. Vatandaşımıza hizmet eden ofislerin olması lazım. Elimizden geldiği kadar muhtarlarımızı bilgisayar ve ofis yapma konusunda desteklemeye çalışıyoruz, ama bunlar yeterli değil. Bunları yeni yasayla çok daha iyi konuma getireceğiz.
     Bakan Bayraktar, bir ülkeyi tanımanın muhtarları tanımak ve bilmekten geçtiğini belirterek, Bunu ne kadar iyi becerirsek, bu ülkenin kalkınması ve gelişmesi için o kadar çok mesafe alırız. Dünyadaki 200e yakın devleti oluşturan milletler içinde en şerefli, aziz milletlerden biriyiz. Gönül kelimesi bir tek Türkçede var. Gönlü, sevgisi, yardım severliği olan, komşuluk ilişkileri olan, aile yapısı kuvvetli olan bizim milletimiz, dünyanın muasır medeniyetleri arasına çıkacak. Türkiye Cumhuriyetinin pasaportunu dünyada gösterdiğimiz zaman, saygı duyulan bir pasaport durumuna gelecek bu. Beraber yapacağız bunu diye konuştu.
    
     -Çevreye Avrupadan daha duyarlı hale gelmemiz lazım-
    
     Çevre konusunun artık dünyanın çok önemli gündemi olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, İklim değişikliği, emisyon, karbondioksit ihracı, katı atıklar, atık su arıtma tesisleri... Artık bütün dünya bu noktada belli konuma geldi. Avrupa bu konuda bizi sıkıştırıyor. ABye girmeye çalışıyoruz, ABye girmek istiyoruz, fakat Avrupa bize diyor ki Siz dışarıda durun, bağınız içeride olsun. Böyle bir durumumuz da var. Ama ekonomimiz geliştiği zaman, Türk dünyasıyla, İslam dünyasıyla bütünleşmemizi biraz daha kuvvetlendirdiğimiz, yakın komşularımızla ilişkilerimizi biraz daha iyileştirdiğimiz zaman Avrupa bize yalvarmak durumunda olacak. Bu çerçevede, çevreye Avrupadan daha duyarlı hale gelmemiz lazım dedi.
     Bakan Bayraktar, bu konuda mahalli yöneticilere çok ciddi görevler düştüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Artık bizim özellikle pil, batarya gibi önemli olan atıkları, cam ve kağıt gibi atıkları evlerde ayrıştırmaya başlamamız lazım. Atık su arıtma tesisleri konusunda bakanlık olarak, mahalli idarelere olabildiğince destek veriyoruz. Perşembe günü belediyelere yaptığımız atık su arıtma ve katı atık tesisleriyle ilgili büyük bir açılışımız var. Yaklaşık 360 belediyeye de parti ayrımı gözetmeksizin çöp aracı veriyoruz. Gerek kamyon, kamyonet gerekse süpürge ve konteyner gibi araçlar veriyoruz. Bunların sayılarını da artıracağız. Bu doğrultuda bizim muhtarlara çok büyük ihtiyacımız var, muhtarlarla beraber çalışmak zorundayız.
    
     -Afet riski taşıyan alanlar ve binaların dönüşümüne öncelik verdik-
    
     Kentsel dönüşümde de muhtarlarla beraber hareket etmek durumunda olduklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, Bunun altyapısını yeni yeni oluşturuyoruz. Muhtarlarımızı da bu işin içine dahil edeceğiz. Yeni kentsel dönüşümde afet riski taşıyan alanlar ve binaların dönüşümüne öncelik verdik. Afet, depremler olduğu zaman yıkacak bina bulmasın, tahrip edecek bina bulmasın veyahutta bulduğu binalar boş olsun. O binalarda insanımız, canlarımız olmasın. Can kaybını minimize edelim. Büyük travma yıkımları yaşamayalım. Marmara, Van depremi gibi büyük yıkımlar vatanımızda olmasın diye konuştu.
     Bakan Bayraktar, bunun için büyük bir seferberlik başlattıklarını belirterek, Biz diyoruz ki bu yasa insanlarımızın hayat hakkını idame ettirmeye yönelik bir yasadır. Önüne, vitrinine insanlarımızın canını koyuyoruz. Diyoruz ki insanlarımızın canı bizim için her şeyden önemlidir. Önce can, sonra canan diyoruz. Yani önce can, sonra mal diyoruz. Bunun için yasayı önemsiyoruz ve diyoruz ki yasanın yürütücüsü halkımız olacak. Gönüllülük, rıza nerede varsa oradan başlayacağız. Afet riski olan yerde dönüşüm yapacaksak, orada vatandaşımızın rızasını alacağız. Vatandaşımız dönüşümü kendi yapacak. Muhtarlarımıza bu bakımdan son derece ihtiyacımız var. El birliğiyle kentsel dönüşümü, afet riski altındaki alanların dönüşümünü başlatmak durumundayız dedi.
     Türkiye eğer kalkınacaksa, gelişecekse, dünyada gelişmiş ülkeler arasında yer alacaksa, bu sadece kişi başına gelir seviyesini 25 bin dolar yapmakla olmaz diyen Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
     Bu sadece ihracatımızı 250 milyar dolara çıkartmakla olmaz. Mutlaka şehirlerimizin, kasabalarımızın, köylerimizin verdiği fotoğrafın da düzgün olması lazım. Bina stokumuzun da sağlam, kaliteli olması lazım. Vatanımıza, milletimize borcumuzdur bu. Çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillerimize olan borcumuzdur. Hem çevre bakımından, hem sağlıklı yerleşimler, binalar bakımından, deprem karşısında ayakta durabilen evler bizim borcumuzdur. Bu nedenle Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun birliği, dirliği ve beraberliği çok önemli. Bu dönüşümü de beraber gelecek nesiller adına, Türkiyede sağlıklı çevreler, karbondioksit ihraç etmeyen bacalar, çevresi düzgün, bahçesi, parkları olan, eğitime, sağlığa, iş yerine, fabrikaya, sanayiye ulaşabilen, teknik altyapısını, ulaşımı halletmiş modern şehirler Türkiyenin yapması halletmesi gereken meseledir. Bakanlık olarak sizlerle birlikte birbirimize sarılmak, kenetlenmek suretiyle Türkiyeyi kalkındırma, geliştirmek için var gücümüzle çalışacağız.
     Toplantıya Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çaparali, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Genel Başkan Yardımcısı Bekir Aktürk, il ve il dışından çok sayıda muhtar katıldı.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır / Asena Akçay
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER