Cezaevleri fabrika gibi üretim yapıyor

Cezaevleri fabrika gibi üretim yapıyor -Türkiye genelinde 225 ceza infaz kurumu işyurdunda, mobilyadan tekstile, hediyelik eşyadan kilim dokumacılığına, tarım ve hayvancılıktan inşaat işlerine kadar 100den fazla iş kolunda faaliyet gö


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya bir meslek ve sanat öğrenmelerini sağlamak amacıyla kurulan Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, adeta bir fabrika gibi çalışıyor.
     AA muhabirinin Adalet Bakanlığından aldığı bilgilere göre, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu 4301 sayılı Kanunla 1997 yılında, hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat edinmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere işyurtları açmak ve bunların bütün mali ve idari işlerini yönetmek amacıyla kuruldu. Türkiye genelinde şu an 225 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğü bulunuyor.
     İşyurtlarında Endüstri ürünleri, elişi ürünleri, tarım ve hayvancılık ürünleri, inşaat ve onarım işleri, hizmet sektörü ve uygulamalı sosyal tesis işletmeciliği olmak üzere 6 ana başlık altında mobilyadan tekstile, matbaadan deri ürünlerine, unlu mamullerden gümüş işlemeciliğine, hediyelik eşyadan halı - kilim dokumacılığına, besicilikten tarım ürünlerine, inşaat ve onarım işlerinden halı yıkamaya, marketçilikten restoran işletmeciliğine kadar 100den fazla iş kolunda faaliyet gösteriliyor.
    
     -Hükümlü ve tutuklular sigortalanıyor, kar payı da alıyor
    
     İşyurtlarında yılda ortalama 16 bin hükümlü ve tutuklu çalışıyor. Çalışan hükümlü ve tutuklulara 6,50 TL gündelik ödenirken, bu kişiler iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigorta kollarında sigortalanıyor. Ayrıca, çalışan hükümlü ve tutuklulara kar payı da veriliyor.
     İşyurtlarında üretilen hizmet ve ürünlerin satışı; Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve halka yapılıyor.
     Üretilen ürünlerin satışı, işyurtları satış mağazaları ve tanıtım pazarlama faaliyetleri aracılığıyla da gerçekleştiriliyor.
    
     -Tahliyelerinden sonra kendi iş yerlerini açabiliyorlar
    
     İşyurtlarında meslek öğrenen hükümlü ve tutuklular tahliyeleri sonrasında daha kolay iş bulabildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabiliyor.
     İşyurtları Kurumu, hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesini veya meslek ve sanat öğrenmelerini sağlayarak atıl durumdaki insan gücünün çağdaş koşullarda üretime katılmasına imkan vermeyi, ayrıca işyurdu faaliyetlerinde dünyaya örnek olmayı hedefliyor.
    
     -Geliri giderinden fazla
    
     Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan 2011 Yılı Faaliyet Raporuna göre, çalışan hükümlü ve tutuklulara 2011 yılında 8 milyon 410 bin 636 TL toplam yevmiye ödendi. İşyurtları Kurumu tarafından geçen yıl 799 bin 540 TL SSK işveren primi ödemesi yapıldı.
     Kurumun merkez ve taşra gelir toplamı 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27,52 artışla 1 milyar 288 milyon 804 bin 280 TL olarak, gider toplamı ise önceki yıla göre yüzde 16,45 artışla 1 milyar 196 milyon 356 bin 616 TL olarak gerçekleşti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Cezaevleri fabrika gibi üretim yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER