CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak: -Suriyedeki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz -Türkiyede tüten baca sayısı ne kadar artarsa, o zaman huzur olur, ne zaman tüten baca sayısı


MALATYA (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Suriyedeki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz dedi.
     Toprak, CHP milletvekilleri Sena Kaleli, Engin Özkoç ve Veli Ağbaba ile Malatyadaki esnaf ve iş adamlarıyla görüş alışverişinde bulundu. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Şevket Keskin ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evrenle görüşen Toprak, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla esnafın zor durumlara düştüğünü belirterek, esnafın yaşadığı durumu ortadan kaldırmak ve ilgililerden akıl almak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
     1. Organize Sanayi Bölgesinde kayısı ihracatı yapan bir firmayı da gezen Toprak, 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünü ziyaretinin ardından Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına (TSO) geçti. TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoçla görüşen Toprak, yaptığı konuşmada, iş dünyasının sorunlarını birinci ağızdan dinleyip, bu sorunları parlamento çatısı altında iktidarla beraber çözmek istediklerini belirtti.
     Türkiyenin önünü açacak her türlü kanun teklifine destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Toprak, Çünkü biz Türkiyede önce üretimin artmasından yanayız. Önce üreteceğiz sonra onun hakça paylaşımını yapacağız dedi.
     Çek Yasası ve Teşvik Kanunuyla ilgili iş adamlarının sıkıntılarının bulunduğunu ifade eden Toprak, bu sıkıntıları gidermek için ellerini taşın altına koyacaklarını söyledi. Bu sorunların çözülememesi halinde bazı sanayicilerin tesislerini başka yerlere götürebileceğini belirten Toprak, bunun da işsizliği körükleyeceğini kaydetti.
    
     -Suriyedeki olaylar-
    
     Türk sanayisinin zorlu bir süreçten geçtiğini, bu ay sanayi üretiminde yüzde 6 düşüş görüldüğünü belirten Erdoğan Toprak, şöyle devam etti:
     Bir ayda böyle bir üretim düşüklüğü ileride tehlike çanlarının çalması demektir. Eskiden biz Güneydoğu gümrük kapılarımız üstünden birçok ülkeye ihracat yapıyorduk. Ama bugün Suriyedeki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz. O 11 ülkeye yapmadığımız ihracat, Türkiyedeki atölyelerin durma noktası, Türkiyedeki sanayicinin sıkıntı çekmesi demek. O gümrük kapısından 2010da 106 bin tır geçmiş, bugün 5 bin 200 tıra düşmüş. Yani 100 bin tır geçmemiş. Bu otomatik olarak Türkiyedeki üretim sanayisine yansıyacak. Onun için ben kendi sanayicime sahip çıkmalıyım. Kendi sanayicime finansmana ulaşmada, enerjide, ham maddede katkı vermek zorundayım. Şimdi burada üstüne üstlük 5084 sayılı kanunla Malatya sanayicisini koruyamazsan, 49 ildeki sanayiciyi koruyamazsan, durum daha da vahim demektir.
     Türkiyede üretilmesine rağmen bazı ürünlerin ithal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Toprak, Türkiyedeki ekonominin gelişebilmesi için sanayiciye destek vermek gerektiğini söyledi. Toprak, Türkiyede tüten baca sayısı ne kadar artarsa, o zaman huzur olur, ne zaman tüten baca sayısı azalırsa Türkiyede huzursuzluk olur dedi.
     Bir gazetecinin, CHP İzmir Milletvekili Musa Çamın Meclis kürsüsünde marş okumasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Toprak, Meclisin hür bir yer olduğunu, kürsü dokunulmazlığı olduğunu söyledi. Toprak, Kürsü özgürlüğü çerçevesinde o dramatize etmiştir, bir konuyu Türkiye gündemine böyle taşıyarak dikkat çekmiştir. Başka anlamı yoktur diye konuştu.
     Malatya TSO Başkanı Erkoç da Ticaret Kanununda bazı sıkıntılı maddeler bulunduğunu belirtti. Bu maddelerin ticareti olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Erkoç, bunların bir an önce giderilmesini istedi.
     Ciddi bir sanayileşmeyi geliştirmek için iş dünyasında dünyadaki rakiplerle aynı şartların oluşturulması gerektiğini dile getiren Erkoç, bunun oluşturulması durumunda Türk iş dünyasının hedeflere rahatlıkla ulaşabileceğini söyledi.
     Teşvik Kanununda işçi için verilen desteğin 31 Aralıkta sona ereceğini hatırlatan Erkoç, desteğin istihdamı ve işletmelerin rekabet gücünü artırdığını, kayıt dışını azalttığını belirterek, desteğin devam etmesini arzuladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER