CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: -Türkiyenin içinden geçtiği o korku tünelini şu anda görüyoruz. Burada ayakta duran sadece CHP olduğunu da görüyoruz. CHPyi korumak zorundayız ve toplumsal muhalefetin ana merkezi yapmak


BURSA (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Türkiyenin içinden geçtiği o korku tünelini şu anda görüyoruz. Burada ayakta duran sadece CHP olduğunu da görüyoruz. CHPyi korumak zorundayız ve toplumsal muhalefetin ana merkezi yapmak zorundayız dedi.
     Koç, CHP İnegöl İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, genel merkezin görevlendirmesi sonucu İstanbul Milletvekili Nur Serter ile 3 gün boyunca Bursa merkez ve ilçelerinde bir değerlendirme gezisi yapacaklarını söyledi.
     Türkiyenin, önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde yerel seçimleri yapacağını belirten Koç, şöyle konuştu:
     Türkiyenin manzarası ortada. Bunları her gün Ankarada konuşuyoruz. Sayın Başbakan 90lardan, siyasete girdiği günlerden itibaren söylediği veciz sözler içerisinde demokrasiyi kendi amaçlarına varmak için kullandığı bir tramvay olarak değerlendirmiştir. Tam da öyledir. O tramvaydan şu anda inmek üzeredir. Kafasında önümüzdeki 2-3 yıl için planladığı bir süreç var. Onu da gerçekleştirse, söylediğini yapacaktır. O tramvaydan inecektir. Biz bütün bu gerçeklerin altını çizmeye çalışıyoruz. Bununla 325 kişilik bir tek lider atamasından gelen bir meclis çoğunluğuna karşı mücadelemizi parlamentoda sürdürme mücadelesindeyiz.
     Mecliste birden fazla muhalefet partisinin bulunduğunu bildiren Koç, ancak muhalefet görevinin başlı başına Cumhuriyet Halk Partisinin omuzlarında olduğunu ileri sürerek, önümüzdeki hafta İnegölü de, Bursayı da yakından ilgilendirecek olan bir yasa tasarısının parlamentoya geleceğini söyledi. Bu tasarıyla belediyelerde değişiklik yapılacağını vurgulayan Koç, şöyle devam etti:
     Büyükşehir belediyelerini 29a çıkartıyor, ama bunun yanında İstanbul ve Kocaelinde daha önce uygulanan o ilin mülki idare sınırlarını bütün şehir olarak, büyükşehire bağlanacağı bir yapı getiriyor ve bu belediyelerin sınırları içerisindeki tüm belde belediyelerin kapatılması da ön görülüyor. İnegölde 4 tane beldemiz var, bu şekilde kapatılacak olan. Bursa Büyükşehir Belediyesinin sınırları da Mustafa Kemalpaşadan İnegölün en uç Bozüyük komşusu köyüne kadar hepsi büyükşehir sınırları içerisine girecek. Şimdi il özel idareleri kalkacak, merkezi bütçeden çıkacak, valiler tam yetkili olacak. Baktığımız zaman iki yönden eleştiriyoruz. Bir büyükşehirde konuşlandırılan belediyeler daha geniş bir alana hizmet versin. Bir pergel konur, belirli bir çerçeve içerisinde kentsel yaşama hizmet götürebilecek şekilde yapılanmış belediyeler ona göre hizmet götürür. Bursanın ve İnegölün merkezindeki bir hizmet bekleyişiyle İnegölün en uzak köyündeki tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir köyün belediye hizmetlerinden beklentisi çok farklıdır. Biri kentsel doku üzerinden hizmet alır, biri kırsal alan üzerinden hizmet alır. Bir başka dezavantajı köy muhtarlıklarının tüzel kişiliğinin kaldırılmasıdır. Mahalle muhtarlığından köy muhtarlığı farklıdır. Oradaki arazi kullanımının köy muhtarlığında ortak mera, otlak alanları, tarım alanları köy muhtarlığı ve köy tüzel kişiliğinin üzerindedir. Bütün bunlar ortadan kalkmaktadır. Tek yetkili vali, il özel idaresi kalkıyor. Bölge kalkınma ajansları yerine burada bölgesel kalkınma koordinasyon merkezleri kuruluyor. Yani büyükşehir haline getirilecek bütün şehir haline getirilecek yapılar Bursa dahil yağmaya, ranta açılıyor. En uç köy noktasına kadar. Türkiyenin içinden geçecek duruma bakacak olursak, 29 il bu şekildeki bir idare yapısıyla 29 ayrı federal yapı gibi görev yapacak hale getiriliyor. Bunun sonu nereye gider- Bundan sonra valiyi de halk seçsin noktasına gider. Başbakanın kafasındaki sistem eğer engellenmez ise yukarıda bir başkan, altta federal bir yapılar, birbirinden kopan ve ulus bütünlüğü dağılmış, kendi kendini idare etmeye doğru özerkleşmiş federal yapılar. Bu oyunun altındaki manzara budur.
    
     -CHPyi korumak zorundayız-
    
     Koç, Kuzey Afrikada, Ortadoğuda savaşla, kanla, zulümle uygulanan planın, Türkiyede siyasi taşeronlar aracılığıyla sandıkta uygulandığını iddia ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Efendim biz hizmet kalitesi açısından düşünüyoruz bunu. Sen onu benim külahıma anlat. 10 yıldır yaptıkların ortada. Senin kafa yapın ortada. Senin genetik yapın ortada. Sen bizi biz yapan değerleri hep hedef alarak bugüne kadar geldin. Dışarıdan aldığın güç, içeride kurduğun tezgahlar Türkiyeyi bu güne getirdi. Anayasa Mahkemesi şu anda siyasi anayasa çerçevesinde başvurulduğunda bir karar verebiliyor mu- Hayır, vermiyor. Başbakanın siyasi arzularına göre karar veriyor. Çankayada Cumhurbaşkanı bunu inceler... Yok efendim, dün inceledik. Ben tıp doktoruyum dedim, bunlar siyam ikizi. Gövde aynı, genetik yapı aynı, organlar aynı, başlar ayrı. Böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Televizyonlara bakarsanız ekonomi çok iyi, borsa tavan yaptı, sürekli bir sıcak para girişi var. Ama bu İnegöldeki mobilyacıya, emekliye, memura hiç yansımıyor. Enflasyon hedefi sürekli gözden geçiriliyor. Baktığınız zaman her şey tozpembe. Sadece günlük tartışmalar var, iki başlı mı tek başlı mı- İçimizde kırgınlıklar olabilir. Ama bunları aşmak zorundayız. Türkiyenin içinden geçtiği o korku tünelini şu anda görüyoruz. Burada ayakta duran sadece CHP olduğunu da görüyoruz. CHPyi korumak zorundayız ve toplumsal muhalefetin ana merkezi yapmak zorundayız. Artık o kırgınlıklar tedavi olsun.
     Cezaevlerindeki açlık grevlerine de değinen Koç, Açlık grevi şu anda birçok cezaevinde sürüyor. Bir defa insan yaşamının hiçbir siyasi pazarlıkta kullanılmamasını istiyoruz. Cezaevindeki tüm tutukluların yaşamı, hükümetin sorumluluğu altındadır. Bu işin sağduyuyla çözümlenmesini istiyoruz diye konuştu.
     Haluk Koça, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ve CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da eşlik etti.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER