CHP İzmir Milletvekili Güler, sivil toplum

CHP İzmir Milletvekili Güler, sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü


MUĞLA (A.A) - CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Milasta sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.
     Partisinin İl Kadın Kollarının düzenlediği keşkek gününe katılmak amacıyla Milasa gelen Birgül Ayman Güler, ilçedeki bir otelde düzenlenen kahvaltıda sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve partililerle bir araya geldi.
     Güler, burada yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyeleri konusundaki yeni kanunla 13 ilin daha büyükşehir olduğunu, bu illerin içinde Muğlanın da yer aldığını belirtti.
     Yeni Büyükşehir Yasası ile bir değişiklik olduğunu ifade eden Güler, İstanbul ve Kocaelindeki model getirildi. İl sınırlarıyla büyükşehir belediyesinin sınırları çakıştırıldı. Bu ne demek, Muğla ilinin tüm ilçeleri, tüm köyleri büyükşehir sınırları içerisinde kalacak. Bu çerçevede 16 bin 82 köy kapatıldı. Türkiyede toplam 34 bin 600 köy var. Yani 29 ilde kapatılan köylere bakarsanız Türkiyenin köylerinin yüzde 47si kapatılıyor. Bu çok az ülkenin baş edebileceği bir değişiklik dedi.
     Güler, getirilmek istenen başkanlık sisteminin şimdiki il sistemiyle olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
     Başkanlık sitemi eyalet sistemi gerektiriyor. Dolayısıyla bir taraftan Anayasayı değiştirip başkanlık sistemine geçilmesi, ama memleketin idari yapısı buna uygun değil, bunun da ilk hazırlıklarını, bütün şehir diyorum ben ona tüm ili kapsadığı için, bu kanunla yapılmak isteniyor. Başkanlık sistemini garanti edebilmek için Türkiyeyi eyalet sistemine sürüklüyorlar. Dikkat edin o eyalet sisteminde idare ve yönetme hakkı halktan bugün olduğu gibi fersah fersah daha uzağa itiliyor. Eyalet sistemiyle o illerdeki topu topu söylediğim 100 bin kişiden 10 bin kişiye oligarşik çevreye yönetim hakkı teslim ediliyor. En tepeye de başkan oturacak. Demokrasi falan değil çok net bir şekilde otoriter demokrasinin tüm kanallarını tıkamış bir federal sistem gelecek.
     Türkiyede federasyona ihtiyaç duyulmadığını kaydeden Güler, Anayasa Mahkemesinden gelecek olan sonucu göreceğiz. Anayasa Mahkemesi kendi saygınlığını korumak istiyorsa iptal etmesi gerekir. Eğer iptal etmeyecek olursa, Anayasa Mahkemesi olarak tarih önünde etiketlenecek. Biz de mücadelemizi o yeni safhada sürdürmeye devam edeceğiz. O bakımdan kararlılığımız devam edecek diye konuştu.
    
     Muhabir: Ferdi Aşıcı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber CHP İzmir Milletvekili Güler, sivil toplum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER