Çocuklar için meslek alanını değiştirdi

Çocuklar için meslek alanını değiştirdi -Çankırıda oyuncak mağazasındaki plastik kokusundan rahatsız olan mobilyacı Mustafa Atalı, çocukların sağlıklı oyuncaklarla oynaması için mobilya atölyesini oyuncak üretim atölyesine dönüştür


ÇANKIRI (A.A) - Özgür Alantor - Çankırıda oyuncak mağazasındaki plastik kokusundan rahatsız olan mobilyacı Mustafa Atalı, çocukların sağlıklı oyuncaklarla oynamasını sağlamak amacıyla mobilya atölyesini, oyuncak üretim atölyesine dönüştürdü.
     Küçük Sanayi sitesinde baba mesleği olan mobilyacılık yapan esnaf Mustafa Atalının, çocuğuna oyuncak almak için girdiği oyuncakçı dükkanında, plastik oyuncaklardan gelen yoğun plastik kokusundan rahatsız olması, hem mesleğini hem de hedeflerini değiştirdi.
     İş yerini oyuncak üretim atölyesine çeviren Atalı, burada yaptığı ahşap oyuncakları çevre il ve ilçelere satarken, bütün çocukların ahşap oyuncaklarda oynamasını sağlamayı hedefliyor.
     Atalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğuna oyuncak almak için girdiği bir mağazada, plastik oyuncak kokusunun kendisini rahatsız ettiğini belirterek, bunun üzerine plastik oyuncaklara olan sempatisinin bittiğini söyledi.
     Çocukların daha sağlıklı oyuncaklarla oynayabilmeleri için ahşaptan oyuncak yapmaya karar verdiğini ve bunun için küçük sanayi sitesindeki mobilyacı dükkanını oyuncak üretim atölyesine çevirdiğini aktaran Atalı, şöyle konuştu:
     Atölyede ahşap oyuncak üretimine başlayalı yaklaşık 10 ay oldu. Burada ahşaptan yapılan çeşitli otomobiller, topaçlar, zeka oyunları, müzik aleti, yapboz gibi oyuncak ürünlerimiz var. Oyuncaklar tamamen doğal ahşaptan ve el emeği kullanılarak yapılıyor. Boyalarımız oyuncak güvenliği için gerekli sertifikaya sahip. Oyuncaklarımız çocuk sağlığı için uygundur. Genelde 3 yaş üzeri çocuklar için uygun. Henüz daha alt yaş grubu oyuncaklarına başlamadık. Her geçen gün yeni modeller üretmeye devam ediyoruz.
     Amacım bütün çocuklu evlerden plastik oyuncakların kaldırılıp, bunun yerine ahşap oyuncakların girmesini sağlamak. Okullara bazen tanıtımlara gidiyoruz. Çocuklara yaptıklarımı tek tek gösteriyorum. Çocukların çok hoşuna gidiyor ve çok mutlu oluyorlar. Hedefim bütün çocuklar ahşap oyuncaklarla oynasın. Özümüze dönelim. Daha organik ve doğal oyuncaklarla çocuklarımız tanışsınlar. Zaten ahşap çocuğun vücudundaki elektriği alır, plastik ise çocukların vücutlarına elektrik yükler ve elektrik yüklü çocuklar ise sinirli olur, asabi olur.
    
     -Ahşap oyuncakta hayal gücü sınırsız
    
     Ahşap oyuncakların plastik oyuncaklara göre hem daha sağlam hem de daha ekolojik olduğunu vurgulayan Atalı, Çocuklar bu oyuncaklarla daha keyifli oynar. Özellikle topaç çocukların çok severek oynadıkları bir oyuncak dedi.
     Atalı, plastiğin insan sağlığına olan zararının herkes tarafından bilindiğini, bu nedenle de çocukların plastiğin zararlarından korunması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Ahşap oyuncakta hayal gücü sınırsız. Ahşap oyuncağın yapımı çok zor. Oyuncak, çok basit hatalardan dolayı beklediğiniz performansı veremeyebiliyor. Sabır, emek ve ustalık işi. Özellikle boya işinde çok fazla sabrınız olmanız gerekiyor. Aslında hiç boyanmamış oyuncak, daha fazla tasvip ettiğimiz oyuncak ama çocuklara çekici gelmiyor. Oyuncakların köşelerinin sivri kalmaması gerekiyor. Bu en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesidir. Ayrıca oyuncak, eğlenceli, güvenlikli ve öğretici olacak. Bunlar bir oyuncağın taşıması gerektiği üstün özelliklerdir.
     Yaptığı oyuncakları sosyal medyada insanlarla paylaşmaya başladıklarını belirten Atalı, olumlu yönde eleştiriler aldıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş/Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çocuklar için meslek alanını değiştirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER