Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Bilgin: "Türkiye, bütün olumsuzluklara rağmen bölgesinde yıldız bir ülke konumundadır" -Grup Üyesi Oğur: "Bu kadar kavga, çatışma ve dövüşün bölmediği bir


BARTIN (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Vedat Bilgin, "Türkiye, bütün olumsuzluklara rağmen bölgesinde yıldız bir ülke konumundadır" dedi.
     Bilgin, Bartında bir otelde sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Türkiyenin son yıllarda, demokrasinin sağladığı imkanlarla dünyanın 16. büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.
     "Türkiye, bütün olumsuzluklara rağmen bölgesinde yıldız bir ülke konumundadır" diyen Bilgin, ülkenin önündeki iki engelin "Ortadoğudaki otoriter rejimlerin değişimi ve terör" olduğunu ifade etti.
     Bilgin, konjonktürün terörden kurtulma imkanı sunduğunu vurgulayarak, "Örgütlü olarak bu sürecin başarılı olmaması için çalışan unsurlar, bütünüyle Ortadoğudaki antidemokratik rejimler ve Türkiyenin büyümesini istemeyenlerdir. Türkiye, terörü sonlandırdığı zaman, gerçekten önünü kesecek kimse yok. Sosyal ve birikmiş sorunlarımız, terörün yarattığı bir çok yara var. Bu travmaları aşmamız gerekir" değerlendirmesini yaptı.
     Güneydoğuda yaşayan insanların 30 yıllık teröre rağmen hala bu ülkenin bütünlüğünden yana tavır koyduklarını dile getiren Bilgin, Türkiyenin önünün sahip olduğu birikimle açık olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Terör belasını defetmemiz halinde, önümüzü hiç kimsenin tutamayacağını, bu yürüyüşün, Balkanlardan Ortadoğuya ve Ortaasyaya kadar uzanan bir gelişim çizgisi olduğunu, Türkiye bu coğrafyada büyüdükçe, Batıyla olan ilişkilerinin daha rasyonel, daha karşılıklı ilişkiye dönüşeceğini tahmin edebiliyoruz."
    
     -"Çatışma ve dövüşün bölmediği ülkeyi barış bölemez"-
    
     Grup üyesi Yıldıray Oğur da Türkiyenin 30 yıldan beri terörle mücadele ettiğini, ülkenin, yaşanan birçok büyük olaya rağmen bölünmediğini vurguladı.
     Türklerle Kürtlerin, birlikte yaşama reflekslerini kaybetmediklerine dikkati çeken Oğur, şunları kaydetti:
     "1990lı yıllarda doğuda köyler yakıldı. O insanlar batıya, Türklerin yanına göç ettiler. Çünkü, sorun Türklerde değil. Bu, 30 yılda savaş diyebileceğimiz boyutta, 50 bin insanın ölümünden bahsediyoruz, bölünmeyen Türkiyenin, hiçbir insanın ölmediği bir barış döneminde de bölünmeyeceğini düşünmek gerekir. Bu kadar kavga, çatışma ve dövüşün bölmediği bir ülkeyi barış bölemez. Dünyanın hiçbir yerinde barışla bölünen bir ülke olmadı."
     Grup Üyesi Bendevi Palandöken de Türkiyede herkese yetecek kadar aş olduğu, müreffeh, insanların güvenle evlerine, işlerine gittiği bir ortama karşı gelen kimsenin bulunmadığını ifade etti.
     Bartının Amasra ilçesinde esnaf ziyaretlerine gittiğini anlatan Palandöken, esnafın, "İnşallah bu sene terör biter. Daha iyi olur" dediklerini aktardı.
     Grup Sekreteri Fatma Benli de bütün üyelerin ortak noktasının "kanın durması" olduğunu vurgulayarak, "Artık televizyonları açtığımızda şehit haberleri duymamalıyız" diye konuştu.
     Benli, bugüne kadar toplantı yaptıkları bütün illerde şehit aileleri ve derneklerini ziyaret ederek onların görüşlerini aldıklarını bildirdi.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş / Murat Paksoy
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER