Çözüm süreci

Çözüm süreci -Güneydoğudaki iş çevreleri, sürecin ardından bölgenin kısa sürede kalkınacağına inanıyor -DİGİAD Başkanı Korkutata: 5 yıl sonra Ortadoğunun cazibe merkezi oluruz -DOSİAD Başkanı Özkılıç: Uluslararası fi


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın- Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iş adamları, çözüm sürecinin ardından gelecek yatırımlar sayesinde bölgede hızlı şekilde kalkınma olacağını düşünüyor.
     Sahip olduğu büyük potansiyele rağmen şiddet olayları nedeniyle istenilen düzeyde yatırım alamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bu sıkıntısının, çözüm süreciyle sona ermesi bekleniyor. Ulusal ve uluslararası ölçekli sermayenin bugüne kadar bölgede yatırım yapmamasının tek sebebinin güvenlik algısındaki olumsuzluk olduğunu kaydeden iş adamları, süreç sayesinde bunun değişeceğini ve kısa zamanda yatırımlarda büyük artış olacağını kaydetti.
     Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata, AA muhabirine, yaklaşık 30 yıldır yaşanan şiddet olayları nedeniyle büyük firmaların bölgeye yatırım yapmadığını, buradaki girişimcilerin de batı illerine göç ettiğini söyledi.
     Çözüm sürecinin başlamasının ardından yatırımcıların bölgeye bakışının olumlu yönde değiştiğini dile getiren Korkutata, bundan büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesine yatırımcıların gelmeye başladığını ve bazılarının buradaki girişimcilerle ortaklık konusunda görüşmelerde bulunduklarını anlatan Kokutata, Bir Alman firması Diyarbakırda yerel girişimciyle 10 milyon avro tutarında enerji alanında yatırım yapmak için anlaşmaya vardı. Süreç bölgeye büyük moral verdi. Yatırım konusunda hareketlilik var, bu artarak devam edecek. 5 yıl sonra Ortadoğunun cazibe merkezi oluruz dedi.
    
     -Artık kimse kepengini kapatmak istemiyor-
    
     Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, süreçle ilgili gelişmelerin piyasaya olumlu yansıdığını belirterek, bu konuda herkesin hükümete destek vermesini istedi. Teşvik uygulamalarını bugüne kadar önemsemeyen büyük firmaların son günlerde bununla ilgili bilgi almak için kendilerine ulaştığını kaydeden Akbal, Süreç sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri üzerindeki kara bulutlar dağılmaya başladı. Bugün artık çok iyimser bir tablo var. Tarım, hayvancılık, sağlık, madencilik ve eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda çok büyük imkanımız var. Sorun çözülürse Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin makus talihi değişecek ifadelerini kullandı.
    
     -Bölgenin vizyonu değişecek
    
     Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedenioğlu, şiddet olaylarından en büyük zararı gören kesimin başında esnafın yer aldığını bildirerek, süreç sayesinde geleceğe umutla bakmaya başladığını söyledi.
     Ebedinoğlu, sürecin olumlu şekilde devam etmesini arzuladıklarını kaydederek, Sorunun çözümü için tüm partilerin katkı vermesi lazım. Halk bu sürecin devam ettirilmesini istiyor. CHP ve MHP de elini taşın altına koymalı. Süreç hareketlenmeye yol açtı. Diyarbakırda yeni 4 sanayi sitesi kuruluyor. Süreç başlayınca talepte de büyük artış oldu. Bazı sektörlerde bölgenin avantajı çok fazla. Sorun çözülünce bölgenin vizyonu değişecek diye konuştu.
    
     -Refah düzeyi yükselecek-
    
     Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, yatırım için gerekli olan ilk şartın güvenlik olduğunu, süreç sayesinde bu sıkıntının sona ereceğini dile getirdi.
     Bölgenin tarım, turizm, enerji, sağlık ve eğitim konusunda önemli potansiyelinin olduğunu bildiren Bedirhanoğlu, sürecin başarıyla tamamlanmasının ardından bu potansiyelinin kısa sürede yatırımcılar tarafından değerlendirileceğini kaydetti.
     Bedirhanoğlu, yapımı süren sulama kanallarının tamamlanmasıyla tarım üretiminde büyük artış olacağını vurgulayarak, Üretim, beraberinde tarıma dayalı sanayinin gelişmesini de sağlayacak. Bölgede yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam alanı oluşacak. Bu sayede batı illerinden göç alacağız. Refah düzeyi yüksek bir bölge haline geleceğiz ifadesini kullandı.
    
     -Geç kalan treni kaçıracak-
    
     Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, girişimciler olarak hükümetin başlattığı çözüm sürecine destek verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
     Süreç umudumuzu çok artırdı. Sonuca ulaşırsak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri kısa sürede kalkınacak. Diyarbakırın nüfusu 10 yıl sonra 3 milyona ulaşır. Teşvik uygulamalarının sağlayamadığı bölgesel kalkınmayı çözüm süreciyle sağlarız. Bölgeye erken yatırım yapan kazançlı çıkacak, geç kalan treni kaçıracak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiyenin Ortadoğuya açılan kapısıdır. Şiddet tamamen sona erince yatırım patlaması yaşanacak. Bu nedenle yatırımcıları bölgeye davet ediyoruz. Uluslararası firmalar da yatırım yapacak.
    
     -Ayaklarımız yerden kesilecek-
    
     Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, çözüm sürecinden Türkiyede yaşayan herkesin faydasına olduğunu vurgulayarak, Türkiyede yaşayan herkese huzur ve refah getirecek bir projedir. Şiddet sona ererse dünyanın dört bir yanından firmalar yatırım için bölgeye gelecek. Bu sayede işsizlik aratacak ve gelir yükselecek. Bölge kalkınacak, Türkiye kazanacak şeklinde konuştu.
     Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, yatırımın önündeki güvenlik engelinin çözüm süreciyle son bulacağını ifade ederek, Büyük potansiyeli sayesine kısa sürede bölge kalkınacak. Büyük kalkınma olacağı için adeta ayaklarımız yerden kesilecek. Bu çözüm süreci fırsatını kaçırmamak lazım. Herkesin destek olmasını arzuluyoruz dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER