Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Yüksekovada vatandaşlarla buluştu -Heyet Başkanı Paker: "Bugün barış sürecinin arkasında olan devlet, sizleri daha önce kandıran devlet değil, başka bir devlet"


HAKKARİ (A.A) - Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Can Paker, "Bugün barış sürecinin arkasında olan devlet sizleri daha önce kandıran devlet değil, başka bir devlet" dedi.
     Kentteki temaslarının ardından Yüksekova ilçesine geçen Heyet Başkanı Can Paker, heyet üyeleri Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Sibel Eraslan, Mahmut Arslan, Mehmet Uçum ve Ayhan Ogan, ilçe merkezindeki Avaşin Parkı konferans salonunda halk toplantısı yaptı.
     Toplantıya büyük ilgi gösteren vatandaşlar, heyet üyelerine terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalanın serbest bırakılması, koruculuk sistemi ile yollardaki askeri kontrol noktalarının kaldırılması ve ana dilde eğitimin anayasal güvence altına alınması yönündeki taleplerini iletti.
     Can Paker, toplantıda yaptığı konuşmada, bölgedeki herkesin büyük bir heyecanla barışı istediğini ancak bazı kaygılarının olduğunu gördüklerini ifade ederek, "Devletin yaptığı kötü davranışlardan dolayı ciddi şüpheler var. Bugün barış sürecinin arkasında olan devlet, sizleri daha önce kandıran devlet değil, başka bir devlet. Devlet değişti. Türk toplumu değiştiği için devlet değişti" diye konuştu.
     Barış sürecinden umutlu olduklarını ancak kaygıları da bulunduğunu belirten vatandaşlardan Ayhan Kızıldoğan, ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede "kalekol" inşaatlarının devam etmesine ve yeni koruculuk kadrolarının açılmasına bir anlam veremediklerini söyledi.
     Yapılan yanlışlara rağmen Kürtlerin barış istediğini anlatan Sedat Öztekin ise "Bizim dedelerimiz barışın gelmesi için gereken hassasiyeti gösterdi. Biz gösterdik, çocuklarımız da gösterecektir" görüşünü ifade etti.
    
     -"Annelerin ağlamasını istemiyoruz"-
    
     Artık Türkiyede annelerin ağlamasını istemediklerini belirten Nesrin Özek de barış söylemlerine rağmen savaş uçakları ve panzerlerin sesinden uyuyamadıklarını ve yıllardır devam eden çatışmalı süreçte bir çocuğunu kaybetmenin acısını yaşadığını dile getirerek şöyle konuştu:
     "Artık dünya cennet de olsa benim için zindandır ama her şeye rağmen barış diyorum. Türk annelere, Kılıçdaroğluna, Bahçeliye sesleniyorum. Artık çiçeklerimizi koparmasınlar. Benim çocuğum 18 yaşındaydı. Vicdanı olan herkes elini taşın altına koysun bu ateşe bir su serpsin. Annelere sabır diliyorum. Konuştuklarımızı mutlaka Ankaraya iletin."
     İki oğlunu savaşa kurban verdiğini ileten Naciye İke ise Türkiyede akan kanın durması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini bildirdi.
     Toplantıya katılan diğer vatandaşlar da özellikle koruculuğun kaldırılması, haklarının anayasal güvence altına alınması taleplerini iletti.
     Talepleri not alan heyet üyeleri, bunların gerekli yerlere iletileceğinden kimsenin kuşku duymaması gerektiğini kaydetti.
     Heyet Başkanı Paker, toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede, gittikleri yerlerde Kürtlerin çektiği eziyetleri ve barış sürecinin neden gerekli olduğunu anlattıklarını bildirdi.
     Heyet üyesi Sibel Eraslan da çözüm süreci kapsamında vatandaşların taleplerini dinlediklerini vurgulayarak, "Bu çözüm süreci toplantıları, Türkiye sosyolojisini değiştirecek gelişmelere vesile olacak" diye konuştu.
     Heyet üyesi Abdurrahman Kurt ise Allahın layık gördüğü bir dilin, geçmişte devleti yönetenler tarafından yasaklandığına dikkati çekerek, "Bizi yönetenlerin gözleri kör olduğu, kalpleri karardığı için bizi bundan uzaklaştırdılar. Bu işin kavga ile bitmeyeceğini de test etmişiz. Bundan sonra akan kanın durması için sürece destek olmalıyız" ifadesini kullandı.
     Heyet üyeleri toplantının ardından, Çukurca ilçesinden köylerinin boşaltılması sonucu göç edenlerin yaşadığı Yüksekovaya bağlı Doğanlı köyüne gitti.
    
     Muhabir: Cemal Aşan - Levent Harman
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER