Cumhuriyetimiz 89 yaşında

Cumhuriyetimiz 89 yaşında -Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümü Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburtta kutlandı


TRABZON (A.A) - Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümü Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburtta düzenlenen törenlerle kutlandı.
     Trabzonda Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Vali Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, İl Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay İlhami Ulu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
     Tören, Vali Kızılcık, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Ulu ve Belediye Başkanı Gümrükçüoğlunun halkın bayramını kutlaması ile başladı.
     Vali Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün, Türk milletinin karakterine en uygun idari rejim olan Cumhuriyeti 29 Ekim 1923de ilan ettiğini belirterek, Bugün, büyük Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele karşı yürüttüğü var olma mücadelesi sonunda istiklalini, özgürlüğünü kazanan Türk milletinin ve akabinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilanının 89. yıl dönümünü büyük bayram olarak kutluyoruz dedi.
     Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Tören, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından yapılan geçit töreniyle tamamlandı.
    
     -Rize-
    
     Rizede Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Vali Nurullah Çakır, İl Garnizon Komutanı Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
     Tören, Atatürk Anıtına protokol üyeleri tarafından çelenklerin sunulması ve ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
     Vali Çakır, burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin tabiatına en uygun yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğunu belirterek, 89 yıl önce İstiklal Savaşından vakur, muzaffer, ancak bitkin çıkan Türkiye, bugün güçlenen ekonomisiyle, insan haklarına saygılı güçlü demokrasisiyle, dinamik eğitilmiş nüfusuyla, devlet ile milleti kaynaştıran hükümet etme anlayışıyla sadece bölgesinde değil, dünyada da saygın ve güçlü hale gelmiştir dedi.
     Cumhuriyetin kuruluş ideali olan hedeflere her zamankinden daha yakın olunduğunu ifade eden Vali Çakır, Bu hedeflerin birçoğuna 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında ulaşacağımızdan eminim. Cumhuriyeti yaşatmak ve ilelebet muhafaza etmek gençlerin görevidir. Geleceğin Türkiyesi sizlerle çok daha güçlü, huzurlu ve aydınlık olacaktır diye konuştu.
     Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini içeren şiirlerin okunmasının ardından, Rize Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu. Geçit töreninin ardından Vali Çakır ve protokol üyeleri, vatandaşlarla horon oynadı.
    
     -Artvin-
    
     Artvinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri, Vali Necmettin Kalkanın makamında tebrikleri kabulü ile başladı.
     Kutlamalara daha sonra Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle devam edildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törende, Vali Kalkanın beraberindeki Garnizon Komutanı Piyade Albay Güven Dalgıç ve Belediye Başkanı Emin Özgün ile halkın bayramını kutladı.
     Vali Kalkan, yaptığı konuşmada, ülke genelinde olduğu gibi Artvinde de Cumhuriyetin 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşadıklarını belirterek, 89 yıl önce nasıl bir coşku yaşanmışsa, bugün de aynısını hala yüreklerimizde hissediyoruz. Bu coşkuyu yaşamamızın en önemli nedeni, milletin iradesine dayalı bir rejim olan Cumhuriyetin ilan edilmesi ve artık millet iradesinin yönetime yansımasıdır dedi.
     Bu zaferin hiç kolay kazanılmadığına dikkati çeken Vali Kalkan, şunları kaydetti:
     Birçok cephede vatanın bağımsızlığı için fakru zaruret içinde yıllarca süren savaşlarda milletimiz, kahramanca mücadele etmiştir. Sadece Çanakkale Savaşlarında 250 bin evladımızın şehit olduğunu düşünürsek, bu milletin vatanı, dini, istiklal ve hürriyeti için ne kadar büyük fedakarlıkta bulunduğunu çok daha iyi anlayabiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca milli iradenin, millet iradesinin kuvvet ve üstünlüğüne, onun mucizevi karakterine inanmış, lider niteliğini hep muhafaza etmiştir. Bu mutlu günde Büyük Atatürkü, aziz şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anarken, 21. yüzyılın Türkiye Cumhuriyeti ve milletimiz için daha mutlu ve parlak olmasını diliyorum.
     Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Kalkan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Garnizon Komutanı Dalgıç ve Belediye Başkanı Özgün tarafından verildi.
     Tören, halk oyunları gösterilerinin ardından gerçekleştirilen geçit töreni ile sona erdi.
    
     -Gümüşhane-
    
     Gümüşhanede Yenişehir Stadında düzenlenen kutlama törenine Vali Yusuf Mayda, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Haldun Öğüt, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, askeri ve mülki erkan, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
     Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Mayda, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Öğüt ve Belediye Başkanı Canlı ile halkın bayramını kutladı.
     Vali Mayda, burada yaptığı konuşmada, bir yönetim şekli olmanın ötesinde tarihin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyetin getirdiği çağdaş açılımların, Türk insanının önünü açtığını ve ufkunu genişlettiğini söyledi.
     Cumhuriyetin, her alandaki kazanım ve değerlerinin, çağdaş medeniyet üzerine çıkmada en büyük güvence olduğunu vurgulayan Vali Mayda, şöyle devam etti:
     Çağdaş, demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa ve kanunlarla çerçevesi belirlenmiş hak ve özgürlüklerin, özgürce kullanılmasını güvence altına almıştır. Bu çerçevede, bu ülkede yaşayan herkes hür ve birinci sınıf vatandaştır. Herkes ortak bir geçmişi ve geleceği paylaşmaktadır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi doğrultusunda, her türlü yönetimin kaynağı millet iradesidir.
     Kutlamalar, halk oyunları gösterilerinin ardından geçit töreni ile tamamlandı.
    
     -Bayburt-
    
     Bayburtta Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Vali Hasan İpekin makamında tebrikleri kabulü ile başladı.
     Kutlamalar, daha sonra Cumhuriyet Caddesinde Vali İpek, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş ve Belediye Başkanı Hacı Ali Polatın vatandaşların bayramını tebrik etmesi ile devam etti.
     Vali İpek, törende yaptığı konuşmada, verilen büyük mücadelenin ardından, Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyetin yeni Türk Devletinin yönetim biçimi olarak ilan edildiğini söyledi.
     Tam bağımsızlık ve millet egemenliğine dayanan cumhuriyet rejiminin, demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatı olduğunu ifade eden Vali İpek, Cumhuriyet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere bırakılan en kıymetli ve en büyük mirastır. Bugün ülkemiz büyük atılımlar gerçekleştiren, dünya politikasında ve ekonomisinde söz sahibi olan, sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke konumundadır dedi.
     Etkinlikler, folklor ekiplerinin gösterileri ve geçit töreni ile sona erdi.
    
     Muhabir: Ekip / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Cumhuriyetimiz 89 yaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER