Dağ keçisiyle şaşırtan dostluk

Dağ keçisiyle şaşırtan dostluk -Elazığın Keban ilçesinde yaşayan Mehmet Demirin (29) biberonla besleyip büyüttüğü dağ keçisiyle olan yakınlığı görenleri şaşırtıyor -Demir: Süt vererek büyüttüğüm için sürekli yanımda, peşimde


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Keban ilçesinde yaşayan Mehmet Demirin (29) biberonla besleyip büyüttüğü dağ keçisiyle olan yakınlığı görenleri şaşırtıyor.
     Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karakaya Baraj Gölünün Kebana yakın kısmında bulunan alabalık çiftliğinde çalıştığını, kara yolundan ulaşımın zor olması nedeniyle, iş yerine sarp kayalık alanlardan geçerek tekneyle gittiğini söyledi.
     Yaklaşık dört yıl önce, işe giderken kıyıda sürüden ayrılmış bir gebe keçi gördüğünü belirten Demir, her işe gittiğinde keçiyi gözlemlediğini aktardı.
     Bir gün keçiyi görmemesi üzerine doğum yapmış olabileceğini düşündüğünü dile getiren Demir, kıyıya çıktığını ve keçinin bir mağarada doğum yaptığını gördüğünü anlattı.
     Mehmet Demir, anneyle yavrusunu alıp tesislere getirip beslediklerini ifade ederek, anne keçinin birkaç gün sonra öldüğünü bildirdi.
     Yavru dağ keçisine Fıstık adını verdiğini söyleyen Demir, Ben biberonla süt vererek büyüttüm. Zaten diğer annesi ben oldum. Süt vererek büyüttüğüm için sürekli yanımda, peşimde koşuyor. Beni annesi zannediyor. Geldiği zaman koklamaya başlıyor. Zaten benim çalıştığı iş yeri de vardiya usulüydü. Üç gün burada, üç gün evdeydim. Vardiyam bittiğinde eve götürürdüm, Fıstıkla beraber geçirirdim günümü diye konuştu.
    
     -Teknelere yaklaşıyor-
    
     Yaban keçisini büyüdükten sonra bulduğu bölgede doğaya bıraktığını belirten Demir, küçükken yanında getirip götürdüğü için teknelere yabancılık çekmeyen keçinin serbest bırakıldıktan sonra kıyıya yanaşan tüm teknelere atlayıp, verilen yemi yedikten sonra tekrar yuvasına döndüğünü anlattı.
     Demir, keçiyi doğaya bıraktıktan yaklaşık bir yıl sonra askere gittiğini ve askerdeyken Acaba avcılar Fıstıkı vurur mu- diye endişelendiğini vurguladı.
     Keçiden uzak kaldığı için üzüldüğünü dile getiren Demir, sık sık arkadaşlarını arayarak keçi hakkında bilgi aldığını, onların kendisine artık keçinin yabanileşmesi nedeniyle kıyıya yaklaşmadığını, teknelere gelmediğini söylediğini aktardı.
    
     -Avcılar tarafından vurulmasından korkuyor-
    
     Mehmet Demir, kendisi askerdeyken Fıstıkın iki yavrusunun olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Askerliğim bitti geldim. Arkadaşlar dedi ki gelmez, hiç şansını deneme çünkü gidiyoruz 100 metre yaklaşamıyoruz yanına, hemen kaçıp gidiyor diğer yavrularıyla beraber. Gittim, kıyıda Fıstık diye seslendim. Sesimi duyunca önce durdu, sonra baktı baktı, neyse tanımaya mı başladı artık bir baktım koşmaya başladı, geldi yanıma. Ben inanamadım. Aradan 15 ay zaman geçmiş, hayvan hala unutmamış geldi yanıma, kokladı. Kayığa bindirdim, yavrularıyla aldım tesise götürdüm. Sonra arkadaşlar hayret etti sen nasıl getirdin- Dedim vallahi insan unutuyor, hayvan demek unutmuyormuş. Ders de çıkardım oradan.
     Geçen yıl keçinin iki yavrusunun daha olduğunu, dişi yavrularından birinin kayalıktan yuvarlanıp baraj suyuna düşüp ıslanması nedeniyle hayvanın yavrusunu kabul etmediğini, bunun üzerine o yavruyu da büyütmeleri için bir çiftçi arkadaşına verdiğini kaydetti.
     Demir, geçen yıl arazide bir dağ keçisi postu bulunduğunu anımsatarak, Yani eminim ki keçinin bir yavrusunu vurdular. Buradan bu işle ilgilenen, artık bu yasak işlerle kim uğraşıyorsa onlara sesleniyorum. Buraların denetlenmesini istiyorum. Çünkü avcılar çoğaldı. Bu zamanda yani en azından şu hayvanları biraz çoğaltalım. Fedakarlık göstersinler avcılarımız ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Dağ keçisiyle şaşırtan dostluk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER