Darendede kayısı çiçeklerini don vurdu

Darendede kayısı çiçeklerini don vurdu -İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Geçer: -Hava sıcaklıklarının gece eksi 7 dereceye kadar düşmesiyle, çiçek açan kayısı ağaçları dondan zarar gördü


MALATYA (A.A) - Darende İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamza Geçer, hava sıcaklıklarının gece eksi 7 dereceye düşmesiyle Darendede çiçek açan kayısı ağaçlarının dondan zarar gördüğünü bildirdi.
     Geçer, Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kayayla Yenice, Balaban ve Ilıca beldeleri ile Karşıyaka, Yeşiltaş, Hisarcık ve Çınar köylerinde dondan zarar gören kayısı ağaçlarında hasar tespit çalışmalarında bulundu.
     Çalışmaların ardından gazetecilere konuşan Geçer, Darendede meyve veren 1 milyon kayısı ağacından yüzde 50sinin dondan etkilendiğini, açan çiçeklerin zarar görerek meyve oluşamayacak duruma geldiğini belirtti.
     Hasar nedeniyle rekoltenin oldukça düşük çıkmasını beklediklerini kaydeden Geçer, rakımı bin 200 metrenin altındaki alanlarda, çiçeklenme dönemini geçmiş ve yüzde 50 çiçeklenme olan bölgelerde tomurcukların da zarar gördüğünü söyledi. Geçer, Zarar gören ağaçlar nedeniyle binlerce çiftçi mağdur olmuştur. Sigorta yaptırmayanların sıkıntıları daha büyük. Halen bakım ve mücadele çalışmaları devam ediyor. Meyve olmayacağını bildikleri halde yaz sezonunda da sulama, ilaçlama, gübreleme gibi bakımlarını gelecek yıla hazırlık olarak mecburen sürdürecekler diye konuştu.
     Hamza Geçer, müdürlük uzmanlarınca bölgede hasar tespit çalışması yapılacağını ve oluşturulan raporu Malatyadaki yetkililere ulaştıracaklarını kaydetti.
     Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya da kayısı üreticisinin vahim durumda olduğunu ileri sürerek, Kayısı olsa bir dert, olmasa bir dert. Olduğu zaman para etmez, olmadığı zaman da altın gibi uçar gider. Dünya kuru kayısısının yüzde 83ü Malatyadan yetiştiği halde para etmiyor. Kayısının desteklenmeye ihtiyacı var. Kayısı desteklenmediği sürece sigortanın çiftçiye faydası çok fazla olmuyor dedi.
     Geçtiğimiz yıl 700 civarında çiftçinin, çiçek dönemindeki zarara karşı sigorta yaptırdığını, bu yıl rakamın 300e düştüğünü ifade eden Kaya, Fındıkta olduğu gibi milli ürün statüsündeki kayısının desteklemesini istiyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Aslan Tektaş / Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Darendede kayısı çiçeklerini don vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER