Derikte zeytin hasadı başladı

Derikte zeytin hasadı başladı -Zeytin üretiminin bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Mardinin Derik ilçesinde, bu yıl zeytinin yok yılı yaşanmasına rağmen 500 ton ürün bekleniyor -Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Do


MARDİN (A.A) - İbrahim Sincar/Şengül Oymak- Zeytin üretiminin bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Derik ilçesinde, hasat başladı.
     Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin hasadına başladıklarını kasım ayının sonuna kadar devam edeceklerini kaydetti.
     Doğan, zeytin ağacının bir yıl bol, diğer yıl az ürün verdiğini, zeytinin bu yıl yok yılını yaşamasına rağmen il genelinde 500 ton ürün beklendiğini belirtti.
     İldeki zeytin üretiminin yüzde 70inin Derikte yapıldığını vurgulayan Doğan, Bu yıl 4te bir bile verim alabileceğimizi zannetmiyorum. Ona rağmen 500 ton çıkar diye düşünüyorum. Tam anlamda verim aldığımız zaman bu rekolte bin-2 bin ton civarı oluyor. Bu sene çiftçimizin verim alamadığı yılı. Derik merkezinde 20 bin dekara yakın ekili zeytin var. Devlet teşvikleriyle birlikte yeni ekilen 10 bin dekar alan var. Toplam olarak 40 bin dekar civarında ekili alan var dedi.
    
     -Üreticiye değil üretime destek-
    
     İlçe nüfusunun yarısının zeytincilikle uğraştığını ifade eden Doğan, Zeytincilik, Derikin yüzde 50sinin geçim kaynağı. İrili ufaklı, babadan kalma 5 dekar 10 dekar araziler var. Yani fakir kesimin geçim kaynağı. Onun için biz bunu sürekli dile getiriyoruz. Zeytine destek verilirse, ekonomik açıdan ilçeye büyük faydası olacak. Geçim kaynağı olduğu için ilçe nüfusuna çok katkısı olacak. Biz üreticiden çok üretime destek verilmesini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Zeytine destek istiyoruz. Bu da zeytini geliştirmekle olur, yeni zeytinliğin dikimiyle olur diye konuştu.
     Doğan, ilçede yapılan araştırmalarda 500 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğunu, ayrıca eski ağaçlar sürekli ıslah edildiği için 2 bin yıllık zeytin ağaçlarının da var olduğunu kaydetti.
     Derik zeytinin literatürde geçtiğini, Mezopotamya bölgesinin zeytinin ana vatanı olduğunu belirten Doğan, Derik zeytini dış pazara açılamadığı için, zeytin doğduğu yerde ölüyor dedi.
    
     -Tamamen organik-
    
     Nem oranı düşük olduğu için diğer bölgelere nazaran zeytinde sulu tarım yaptıklarını, ayrıca hiçbir kimyasal madde kullanılmadığını dile getiren Doğan, şunları söyledi:
     Diğer bölgelerden diğer bir farkımız da tamamen organik olması. Hiçbir kimyevi gübre kullanmıyoruz. Çok zengin çeşitlerimiz var. 10un üzerinde çeşitlerimiz var. Derike has olan halhal çeşidi var. Kalitesi onaylanmış bir çeşidimizdir. Yağ kalitesi 0,20 olarak çıkıyor. Bu çok iyi bir rakam. Damak tadı olarak onaylanmış bir çeşidimiz. Birçok şirkete verdik. Örneğin Amerika Türk ortaklı bir şirkete verdik. Bayağı rağbet görüyor. Bugün zeytinyağının fiyatı, piyasada 5-6 lira iken bizim halhal zeytinimiz 6-7 lira kilo fiyatı. İşte bu verdiğimiz firmalar çıkardıkları yağı litresini 60 ile 90 lira arasında satıldığına şahit olmuşuz.
     Doğan, halhal çeşidinin taliplisinin fazla olduğunu ve bölgede tüketildiğini ancak diğer zeytin çeşitlerinin Derik zeytini adı altında pazarlanmasını istediklerini kaydederek, Halhal çeşidimiz çevre ilçelere ancak yetebiliyor. Bu sofralık olarak tüketiliyor. Çok rağbet görüldüğü için ilçe dışına çıkarmayı fazla düşünmüyoruz açıkçası. Diğer kalibreli zeytinlerimizi birkaç sene Aydındaki şirketlere verdik. Bunlar da Romanya pazarında satılıyordu. Biz kendi patentimiz altında kendimiz bunu işleyip dış pazarlara, Derik zeytini adı altında satmak istiyoruz. Bunun için de biraz rekoltenin yükseltilmesi lazım. Devlet teşvikleriyle beraber tesislerin de kurulması gerekiyor dedi.
    
     -Barış istiyoruz-
    
     Son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle üzüntü duyduklarını da dile getiren Doğan, şunları belirtti:
     Zeytin dalı barışı simgeleyen bir semboldür. Buradaki olaylara baktığımız zaman hepimiz barışın sağlanmasını istiyoruz. Biz sivil toplum örgütleri olarak birçok yerde bunu dile getirdik. Buradaki olayların her ne taraftan kaynaklı olursa olsun halkı tamamen etkilediğini bizi ekonomik siyasi birçok alanda gerilettiğini düşünüyoruz. Açıkçası cefasını biz çekiyoruz. Buradan bütün büyüklerimize sesleniyoruz. Birlik olarak gerekirse biz de zeytin dalımızı uzatalım. Bu yaşananlara son verilmesini diliyoruz.
     Zeytin hasadında çalışan 65 yaşındaki Nejat Gür de ekili arazisi olmadığını fakat yıllardır zeytin toplayarak geçimini sağladığını belirterek, Senelerdir zeytin işiyle uğraşıyorum. Benim zeytinliğim yok. Başka arkadaşların var. Zeytin toplama süresi değişiyor. İyi verim olunca 1 ay sürüyor. Bazen de 10 gün sürüyor. Derik zeytini çok iyidir dedi.
     Üniversite mezunu Mehmet Yavuz Gür ise hasat dönemi ailesine yardım etmek için geldiğini belirterek, şunları söyledi:
     Normalde ben bu işle uğraşmıyorum, sosyoloji bölümünden mezun oldum. Derik zeytini çok kaliteli ama reklamı az yapılıyor. Üniversitede birçok arkadaşıma Mardinde zeytin yetiştiğini söyledim. Kimse burada zeytinin yetiştiğine ihtimal vermiyor. Burada üretildiğinden haberdar değiller. Burada belki fabrika olsaydı daha iyi tanınabilirdi. Zeytini toplarken zorluğu var. Yağmur yağmadığı zaman çok zor oluyor. Bir de ağaçlara çıkmak çok zahmetli. Ağaçların dalları hemen kırılıyor. Öyle bir tehlikesi var.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Derikte zeytin hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER