Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (3)

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (3) -Sınırları aşan politikalarla Ortadoğu halkını kaynaştırmak lazım. Bizim politikamız bu. Bu sınırlar kötü örülmüş duvara benziyor ama bir taş çekildiğinde bütün duvar çöker -(Suriyedeki ol


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sınırları aşan politikalarla Ortadoğu halkını kaynaştırmak lazım. Bizim politikamız bu. Bu sınırlar kötü örülmüş duvara benziyor ama bir taş çekildiğinde bütün duvar çöker dedi.
     Davutoğlu, Habertürk televizyonunda katıldığı programda Türk dış politikasını değerlendirdi.
     İran ile muhatap krizinin olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplandıran Davutoğlu, Türk-İran ilişkilerinin köklü ilişkiler olduğunu, iki ülkenin birbirinin gücünü ve kapasitesini iyi bildiğini belirtti.
     Son dönemlerde İran ile ilişkilerde ekonomik yoğunlaşma yaşandığını bildiren Ahmet Davutoğlu, çok yoğun siyasi ve ekonomik ilişkilerin de söz konusu olduğunu ifade etti.
     Davutoğlu, muhataplarla iletişim konusunda sorun olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:
     İranda kontrolsüz çok ses var. İrandaki muhataplarımızla görüştüğümüzde onların söylediği diğer sesleri önemsemeyin, bizim söylediğimize bakın. Hamaney, Ahmedinejad, Salihi böyle diyor. Fakat İran güçlü gelenekleri olan devlet. Bu 3 muhatabı muhatap olarak alırız, onlardan da olumsuz bir ifade duymadık. İrandan gelen her olumsuz söz, haksız suçlama, bazen hakaret telakki edilecek ifadeler, dost ve komşu ülke olarak bizde incinme doğuruyor. Bunu da ifade ediyoruz kendilerine. İran seçim konjonktürüne girdi, bu yaz cumhurbaşkanı seçimleri var. Onun getirdiği olağanüstü gündem var. Kendi içinde rekabet eden unsurlar bu rekabetlerini Türkiye ve başka ülkeler üzerinden yapabiliyor. Ama bizim bu ifadeleri kabul etmemiz mümkün değil. Hele hele İran Genelkurmay Başkanı Firuzabadinin yetkili olarak açıklamalarını kabul etmemiz mümkün değil. Sayın Başbakanımız en net ifadelerle Sayın Ahmedinejada söyledi.
    
     -İsrail ile ilişkiler-
    
     İsrailde seçim sonrası Türkiye ile ilişkilerin değişip değişmeyeceği konusunu da değerlendiren Ahmet Davutoğlu, Türkiyenin ilkelerinin net ve açık olduğunu, İsrailin de ne yapması gerektiğini iyi bildiğini söyledi.
     Davutoğlu, Gereğini yapmazsa bir taraftan da Filistinli kardeşlerimizin doğal yaşama alanlarını engellerse... Devlet şu anda var tanındı, bu devlet kendi otoritesini kuracaksa ve bu otoritenin kurulmasını engelleyecek şekilde yerleşimcileri yayıyorsa bunlara karşı bizim sessiz kalmamızı bekliyorsa bunlara karşı sessiz kalamayız dedi.
     Davutoğlu, Gazzede bulunduğu sırada top atışlarının devam ettiğine de değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bizim orada bulunduğumuz sırada bu atışların olması açık bir saldırganlık ama şunu söyleyelim; benim orada bulunmamla oradaki çocuklara yapılan saldırı arasında fark yok. Niye biz varken ateş yaptılar, biz yokken devam etselerdi anlamına gelen tutum sergileyemeyiz. Belki de o saldırganlığı göstermesi İsrailin gerçek yüzünü ortaya koydu. Büşra biz oradayken katledildi ama biz gitmeden katledilen çocuklar, gençler, kızlar var. Evet bu saldırganlığın açık göstergesi ama ha ben oradayken o saldırı yapılmış ha biz yokken yapılmış. Aynı şekilde insanlık suçudur.
    
     -Suriye konusu-
    
     Suriyedeki gelişmeleri de değerlendiren Bakan Davutoğlu, Rusya ve İran bu sürece çok daha önce katılmış olsalardı bu trajedinin önemli kısmı yaşanmayabilirdi. Sadece bu ülkelere dönük suçlama anlamına gelmemeli bu. Daha sonra sürece katılmak için çok uğraşıldı. Rus ve İranlı dostlarımıza sürecin işletilmesi için teşebbüste bulunduk. Ölen 60 bin insanın her birinin hikayesi var dedi.
     2013 Esed için nasıl işler- sorusunu da cevaplandıran Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Zorlu süreç olduğunu biliyorduk. Esed gittiğinde de sorunların ertesi gün biteceğini iddia edemeyiz ama kalırsa bu sürecin bitmeyeceğini biliyoruz. Suriye Afganistanlaşır mı- diyorlar. Suriyede 60 bin kişi öldü. Suriyede olan şey az mı- Süregiden zulme evet mi diyeceğiz- Bir 60 bin insanın daha mı ölmesini bekleyeceğiz. Libyada da zorlu süreç yaşandı ama Libya bölünmedi. Burada da uluslararası toplum ve sorumluluk taşıyanlar hiçbir mazeretin arkasına sığınmamalılar.
    
     -Irak ile ilişkiler-
    
     Irak ile ilişkiler hakkında da açıklamada bulunan Davutoğlu, Iraktaki herhangi bir istikrarsızlığın Türkiyeyi etkileyeceğini söyledi.
     Davutoğlu, Türkiyenin komşularıyla ilişkisini ahşap evlere benzettiğini ifade ederek, Birinde çıkan yangın diğerine de sirayet eder diye konuştu.
     Irakın Türkiyenin hayati komşusu olduğunu bildiren Davutoğlu, Irakta iyi bir yönetim olsa, halktan destek alan yönetim olsa Irak 5 sene içinde dünyanın en önemli güçleri arasına girer. Maalesef Sayın Maliki ABD askeri oradayken böyle bir tutum sergilemiyordu. Malikinin baskıcı tutumuna karşı her kesimden açıklamalar geliyor. Bu tutumu örtmek için dış tehdit havası vermeye çalışıyor dedi.
     Ortadoğudaki bütün sınırlarda yapaylık olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:
     Osmanlının dağılması sonrasında çok doğal olmayan zeminler oluştu. Ancak bugün bu sınırları tartışmak yerine saygı göstermek lazım. Bu sınırları aşan politikalarla Ortadoğu halkını kaynaştırmak lazım. Bizim politikamız bu. Bu sınırlar kötü örülmüş duvara benziyor ama bir taş çekildiğinde bütün duvar çöker. Binanın güçlenmesi ama duvarın olmaması lazım. Bizim hedefimiz, her komşu ülke kendi halklarıyla barışık yönetimlere kavuşsun. Emperyal bir rüya peşinde değiliz. Bizim rüyamız varsa küresel ve bölgesel barış üzerine dayalı bir rüya. Ama şunun peşindeyiz, Ortadoğudaki bölünmüşlüğü kaldırmanın peşindeyiz. Ortadoğuda her türlü sınırın kalmasına rağmen her türlü sınırın anlamsızlaşmasını ve sınırı aşan ortak kader bilincinin oluşmasını istiyoruz.
    
     -Büyükelçiler konferansı ve EXPO-
    
     Bakan Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansının İzmirde düzenlenmesine ilişkin de koydukları prensip geriği bu etkinliğin ilk kısmını Ankarada, ikinci kısmını da bir başka şehirde yaptıklarını belirterek, böylece halkla büyükelçiler arasında doğrudan bir temas olmasının ve o şehirlerde dış politikanın anlatılmasının amaçlandığını ifade etti.
     Bu prensip çerçevesinde konferansı önce Mardinde, sonraki sene Erzurumda, geçen sene Edirnede, bu yıl da İzmirde yapmaya karar verdiklerini anlatan Davutoğlu, Türkiyenin dört bir köşesinde seyrüsefer halinde olmak için böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi.
     İzmirde EXPO ile ilgili bu yıl olağanüstü bir çabaları olacağını dile getiren Davutoğlu, İzmirin bu sefer bu rekabeti, yarışı kazanması için çalıştıklarını söyledi.
     Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Bunu İzmirde yapalım. Hem büyükelçilerimizle, İzmir halkıyla, bu mücadeleyi birlikte yürüttüğümüzü bir kez de buradan deklare edelim hem de burada verilen bilgilerle büyükelçilerimiz bulundukları yerlerde İzmiri daha da büyük bir aşkla tanıtsınlar dediklerini sözlerine ekledi.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER