Diyarbakırda Toplumsal Uzlaşı ve Medya çalıştayı

Diyarbakırda Toplumsal Uzlaşı ve Medya çalıştayı -Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir: -Kitle iletişim araçları gerçeği olduğundan farklı gösterdiğinde duygusal kopma süreci başlamış oluyor -Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başk


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kitle iletişim araçlarının gerçeği olduğundan farklı gösterdiğinde duygusal kopma sürecinin başladığını söyledi.
     Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ve Medialog Platformunca The Green Park Otelde düzenlenen Toplumsal Uzlaşı ve Medya çalıştayı başladı. Çalıştayda katılımcılara Kürtçe hoşgeldiniz diyen Baydemir, birikmiş olan çok söz olduğunu, bu buluşmaları uzatmamak, söylenecek ve paylaşılacak sözlerin birikmemesi gerektiğini belirtti.
     Adalet, eşitlik ve özgürlük temelli barışın hiç bir şekilde kaybedeni olmayacağını, barışın herkese kazandıracağını dile getiren Baydemir, barışa ulaşmak için toplumda uzlaşı kültürü, bu kültürün inşa edilebilmesi için de birbirine dokunmak, hissetmek ve dinlemek kültürünü geliştirmek gerektiğini bildirdi.
     Son 30 yıllık zaman dilimi içerisinde yaşanan ortak travmanın algıda büyük problemler yarattığını, sevinçte ve tasada büyük derinlikler oluştuğunu savunan Baydemir, Bugün batı, doğu, kuzey ve güneyin algısında sevincinde ve tasasında sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Peki neden bu sıkıntılar var, bunlar nasıl aşılabilir- Bugünkü ana istişare konularından biri de bu olacak diye düşünüyorum. Bunu ortadan kaldırmanın en etkin yollarından biri de medyanın kullanacağı barış dilidir. Sadece söylediklerimizden değil, söylemediklerimizden de, görmediklerimizden de mesulüz diye konuştu.
     Roboskide yaşananlara gözümüzü uzun bir süre kapattık. Diyarbakırdaki Şahin Öner olayında olduğu gibi. Bütün bunlar giderek bir algı sorununa dönüştü. Yerel gerçeği zaten yaşıyor. Kitle iletişim araçları gerçeği olduğundan farklı gösterdiğinde duygusal kopma süreci başlamış oluyor diyen Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Toplantının halklarımızın birbirine dokunması için ileri bir adım olmasını temenni ediyorum. Lütfen bugünkü Diyarbakır birlikteliği sadece istişarelerle kalmasın. Bütün konuklar Diyarbakırı mutlaka gezsin. Onurlu barış gelsin. Kardeş kavgası sona ersin dileğinde bulunalım. 2013 yılının barış yılı olmasını temenni ediyorum. Buluşmamızın barışa, kardeşliğe, özgürlüğe ve kucaklaşmaya katkı sunmasını istiyorum.
    
     -Medya, toplumun dili, gözü ve vicdanıdır-
    
     Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de medyanın toplumun, dili, gözü ve vicdanı olduğunu, dili ve gözü olarak ortaya koyduklarını hayatın her bir karesinde gördüklerini ve yaşadıklarını söyledi.
     Bugün toplumsal uzlaşı adına ümidin o kadar canlı olduğu bir dönemi hiçbir zaman yaşamadıklarını anlatan Yeşil, şöyle konuştu:
     Özellikle Türkiyenin bir barış sürecine yaklaştığı ve barış süreci adına herkesin, her ne kadar bir kısmımızın temkinli iyimserlik, bir kısmımızın barışa çok daha yakın kendini hissettiği bir dönemde, medyanın bu yapı içerisinde çok ciddi sorumluluklar ve fonksiyon icra edeceği ortadadır. Medya bugün şapkasını ortaya koyarak bir vicdan, gerçekten içten ve yürekten bu sürece ciddi bir katkıda bulunma maksadıyla kendi eksiğini, yarasını veya bulunabileceği müspet katkıyı gündeme getirerek acaba düşünebilir mi- Bunu mütalaa ve müzakere edebilir mi- İşte bu çalıştay bu maksatla düzenlendi. Ben inanıyorum, toplumda barışı istemeyen yoktur. Ateşin içinde olan, ateşin hararetini hisseden veya bu acıyı duyup rahatsız olan vicdan sahibi, bu ızdırap ve acının dinmesinden yana. Bugün medya kendine ait siyasetin dışında gücü, etkinliğini bir vicdan kesilerek yeniden ele alma ihtiyacı bu masada gerçekleşecektir.
    
     -Editoryal bağımsızlık önemli-
    
     Daha sonra başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim görevlisi ve Zaman Gazetesi köşe yazarı Şahin Alpayın yaptığı Uzlaştırma ve Kışkırtma Arasında Medya konulu oturuma geçildi.
     Alpay, medyanın vatandaşı bilgilendirme görevini yerine getirmek zorunda olduğunu, olayları yaşananları ulaşabildiği bütün yollardan gerçeğe en yakın bir şekilde yansıtması gerektiğini belirtti.
     Medyada çoğulculuk, rekabet olması, tekellerin ve kartellerin olmaması gerektiğini kaydeden Alpay, basında ifade özgürlüğünün olması ve editoryal bağımsızlığın şart olduğuna işaret etti.
     Hükümetlerin, devletin, patronların müdahalesine uğramadan gazeteciler tarafından yönetilen bir medya olmadan, medyanın demokratik görevlerine yerine getiremeyeceğini vurgulayan Alpay, Türkiyede çoğulculuk açısından eskiye göre iyi olduklarını, internetin yayılmasıyla bir çoğulculuğa sahip olduklarını kaydetti.
     Basın ve ifade özgürlüğü açısından hukuk alanında Türkiyenin kötü bir durumda olduğunu belirten Alpay, şöyle dedi:
     Basın özgürlüğünün gelişmesi için mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Editoryal bağımsızlık, belki de en kötü olan konumuz. Türkiyede medyayı hükümetle alışverişleri olan patronlar yönetiyor. Hükümetle iyi geçinmek için medyanın bağımsızlığına müdahale ediyorlar. En büyük sorunumuz editoryal bağımsızlığımızdır.
     Türkiye 2013 yılına büyük bir umutla girdi. Eşitlik ve adalet prensipleri temelinde kimsenin dini inancından, anadilinden, etnik kökeninden dolayı ayrımcılığa maruz kalmadığı, herkesin kimliğini ve inancını özgürce yaşayacağı bir Türkiye özlemiyle yeni yıla girdi. Bunun gerçekleşeceğine dair her zamandan daha fazla iyimser bir ortamdayız. Bu her yer için de geçerli.
     Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar da, Türkiyenin batısında Diyarbakırda yaşananları anlamakta zorlanıyoruz, bu nedenle kafamızda oluşturduğu bir Kürt gerçeği üzerinden siyaset, haber oluşturmaya ve Türkiyenin batısını aydınlaşmaya çalışıyoruz. Aslında çalışmıyoruz, anlamadığımız için bütün batıyı yanıltıyoruz diye konuştu.
     Daha sonra medyada yer alan haberler üzerine katılımcılar görüşmelerini bildirdi.
     Çalıştaya, İstanbul ve bölgeden çeşitli gazete ve televizyonlarda çalışan gazeteciler ile akademisyen ve yazarlar katıldı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - Cihan Eser
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda Toplumsal Uzlaşı ve Medya çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER