Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı (1)

Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı (1) -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapa


DİYARBAKIR (A.A) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapar ancak bir arpa boyu laf söyler dedi.
     Bakan Yıldırım, Diyarbakır-Silvan Devlet Yolu üzerinde yapılan Diyarbakır-Silvan Devlet Yolu Üniversite Köprülü Kavşağının açılışı amacıyla düzenlenen törende, kültür, ilim ve kardeşliğin merkezi Diyarbakırın yeni bir hizmetle buluştuğunu söyledi.
     Tarihi boyunca 30a yakın medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakırın bir üniversite şehri olduğunu, mevcut yolun üniversitenin itibarına yakışmadığını, onun için üniversite şehri Diyarbakıra yakışacak ve Diyarbakırın Bitlis ve Siirt üzerindeki bağlantısını modern katlı kavşakla sağlayacak projeyi başlattıklarını anlatan Yıldırım, kavşağın 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanarak hizmete açıldığını bildirdi.
     İstanbul, Ankara ve İzmirde olduğu gibi gayet güzel bir kavşak yapıldığını dile getiren Yıldırım, kavşak kollarının her tarafını da ağaçlandıracaklarını, Diyarbakırın girişinin çiçek bahçesine benzeyen güzel bir mekan haline geleceğini belirtti.
     Kardeşliğin başkentine de bu yakışır. Diyarbakıra 12 kavşak yapılıyor. Bunun 3ü bitti. Diğer 3ünü bir iki ay içerisinde açacağız. Diğerleri de sonra açılacak. Bunlar için 200 milyon lira harcama yapılacak. Bu kadar para kavşaklara harcanır mı- Eğer mevzu Diyarbakır olursa daha fazlası da harcanır. Helalı hoş olsun diyen Yıldırım, 80 yılda Diyarbakıra 45 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, bu ülke sevdalısı, gece gündüz demeden ülkenin kalkınması, Diyarbakır insanının kardeşliği ve mutluluğu için çalışan Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşlarının AK Parti iktidarının 10 yılda 327 kilometre bölünmüş yol yaptığını vurguladı.
    
     -Boşa zaman kaybetmeyeceğiz-
    
     Yıldırım, şöyle konuştu:
     Lafla işimiz yok. Kimileri kilometrelerce laf eder, bir arpa boyu yol yapar, AK Parti iktidarı da kilometrelerce yol yapar, ancak bir arpa boyu laf söyler. İşte bizim farkımız bu. Dağları deldik, Ferhat gibi çalıştık, Diyarbakırı Elazığa, Mardine, Batmana, Siirte bağladık. Diyarbakırı sağından, solundan, kuzeyinden, güneyinden ülkenin diğer illerine bölünmüş yollarla bağladık. Yolları ördük, milleti birleştirdik. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi kardeş yaptık. Bu ülkenin kardeşliğe, birliğe, beraberliğe ve düşmanlarını çatlatmaya ihtiyacı var. Bunun için çalışıyoruz. Her ne kadar bu hizmetler geldiğinde rahatsız olanlar olsa da bunların hepsi gelip geçicidir. Bunlar geleceğin büyük ve güçlü Türkiyesinin doğum sancılarıdır. Bu terör belasının endişesinden birlikte evvel Allah geleceğiz. Beraber olacağız. Bu işin üstesinden geleceğiz. Başka çaremiz yok. Bu bölgede güçlü bir Türkiye olmak, Kürtüyle, Türküyle bir ve beraber olmak, dimdik ayakta durmak mecburiyetindeyiz. Onun için çalışacağız, üreteceğiz, daha çok insanımızın yüzünü güldürecek hizmetler yapacağız. Boşa zaman kaybetmeyeceğiz.
    
     -Atış alanı havaalanı olacak-
    
     Diyarbakırdan Elazığa Şanlıurfaya, Mardin ve Batmana gitmek için çok güzel bir çevre yolu yaptıklarını, 13 kilometresinin bittiğini, 1,5 içerisinde 30 kilometrelik bölümü de ekleyeceklerine dikkat çeken Yıldırım, çevre yolunu Diyarbakıra kazandıracaklarını, 300 kilometrelik yolu asfaltladıklarını, bunların tutarının 450 milyon lira olduğunu kaydetti.
     Trilyondan aşağı iş olmadığını belirten Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
     Diyarbakıra nerede hizmet var diyenlere buradan selam olsun. Şuana kadar söylediklerim 1 katrilyonu geçti. 1 katrilyon da 15 devam eden projesi için. Yol, demiryolu proje çalışmaları var. Ama en önemlisi Diyarbakırın havaalanı kapalı havaalanı şeklindeydi. Diyarbakıra yakışmayan bu uygulamayı artık sona erdirmek istedik. 2003 yılında 130 bin ziyaretçisi gelmiş, şimdi ise 1 milyon 800 bin olmuş. Ne kadar artış hesabı siz yapın. O kadar geliştikten sonra bir çözüm geliştirdik. Havaalanının öbür tarafına terminal yapacağız. Burası atış alanı dediler. Neyin atış alanı efendim, şehrin içinde atış alanı mı olur- Hadi yürüyün bakalım. Boşalttık, tertemiz yaptık. Şimdi oraya atış alanı yerine havaalanı yapıyoruz. Türkiyenin en modern havaalanlarından biri yapılacak. Batmana güzel bir havaalanı yaptık. Milletvekili ve bakanlarımız sürekli başımıza kakıyor, Batmana yaptınız, Diyarbakıra yapmadınız diye. Diyarbakıra daha iyisini yapacağız dedik. Diyarbakır bu kadar bekledi, bir şeyi daha farklı yapmamız lazım dedik. Havaalanı Anadoluda, İstanbul, Ankara ve İzmirden sonra körüğü, köprüsü olan tek havaalanıdır. Aynı anda 10 uçak uçacak. 9 kilometre havaalanı yolu yapıyoruz. Havaalanı 400 trilyonluk bir yatırım. Diyarbakıra yakışır mı, yakışır.
     Yıldırım, Elazığın Kebanı, Şanlıurfanın Atatürk Barajı, Diyarbakırın nesi var diyorlar. Diyarbakırın da Silvan Barajı var. Bu baraj onlara 5 basar diyerek, Silvan Barajının bolluk ve bereket demek olduğunu, barajın hizmete girmesiyle 1 yılda elde edilecek ilave tarımsal ürünün 900 trilyonunu bulacağını vurguladı.
    
     -2 potamya birleşecek-
    
     Sevgi yolunun 2 potamyayı birbiriyle, Rizedeki potamyayı Ortadoğudaki Mezopotamya ile birleştirme yolu olduğunu bildiren Yıldırım, Karadeniz, Güneydoğu ve körfezi birbiriyle buluşturma yolu olduğuna dikkat çekti.
     Yıldırım, 312 kilometrelik yolun 110 kilometresinin bittiğini, dünyanın ikinci büyük, Türkiyenin en uzun çift tüneli Ovit Tünelinin de bu yol üzerinde yapıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Her biri 15 kilometrelik tünel. Eskiden tünel yapmak denilince tünel kim, biz kim diyorduk. Bir Bolu Dağı Tünelinde 19 sene girdik, tünelin ucundaki ışığı bir türlü göremedik. 11 hükümet, 19 bakan değişti. Bolu Dağı Tünelinde değişen hiç bir şey olmadı. Ama şimdi Türkiye 2 tane 15 kilometre toplam 30 kilometrelik tüneli 4 yılda tamamlayan bir ülke haline geldi. İşte Türkiyenin nereden nereye geldiğini görmek isteyen Anadoluya, Karadenize, Doğuya, Batıya gitsin. Daha da olmasın yurt dışına çıksın, tekrar geri gelsin. Türkiyede yapılanlarla Avrupada yapılanları bir bir karşılaştırsın. İşte o zaman son 10 yılda yapılan hizmetlerin ne anlama geldiğini daha iyi göreceksiniz.
    
     -Millete efendilik değil, hizmet gerekiyor-
    
     Türkiyeyi baştan başa bölünmüş yollarla donattıklarını, 80 yılda 6 bin kilometre bölünmüş yol yapılabildiğini, bunun üzerine 16 bin 200 kilometre daha yol ilave ettiklerini söyleyen Yıldırım, millete efendilik değil, hizmet gerektiğini aktardı.
     Diyarbakırın tarihi köprülerini bir bir onardıklarını, 32 yeni köprü yaptıklarını bildiren Yıldırım, şöyle dedi:
     Bu ülke üzerinde oyun kurmaya çalışanlar, ülkemizdeki birlik ve beraberliği, 75 milyonun kardeşliğini bozmaya çalışanlar, bir kez daha iyi bilmelidir ki; bin yıldan beri bu topraklarda kader birliği yapmış, Çanakkalede, Sarıkamışta, Balkanlarda, Dumlupınarda ülkemizin geleceği için hayatını omuz omuza Kürtüyle, Türküyle birlikte mücadele etmiş, bu büyük milleti bölmeye, birbirleriyle düşman yapmaya hiç kimsenin gücü de hayali de yetmez. Bu kardeşlik devam edecektir. Sıkıntılarımız, sorunlarımız olsa da konuşacağız, danışacağız, bir olacağız, beraber olacağız. Bu işlerin üstesinden geleceğiz. Bunun tek yolu da ülke için çalışmak, insanımız için üretmek, Diyarbakırın sesine kulak vermek, hizmetkarı olmak, hizmet etmek, doğuya, batıya, kuzeye, güneye hizmet etmekten geçiyor. Köşesinde ahkam keserek ülkenin gerçekliğinden kopuk, çözümler ortaya koyunlar, bu ülkenin nasıl bu günlere geldiğini, geleceğe Cumhuriyetin 100. yılına hangi hedeflerle yürüdüğünü bilmeyenler, bunun derdinde olmayanlar, bu ülke için fazla bir şey yapmayacak. Bunu Diyarbakırlı bugün dünden daha iyi görüyor, yarın bugünden daha iyi görecek.
     Bakan Yıldırım, konuşmasının son bölümünde Cahit Sıtkı Tarancının Memleket İsterim şiirinden dizeler okuyarak, Memleketimizi, Diyarbakırı, Türkiyeyi, Türk insanını, Türkiye özlemini her halde hiç kimse bundan daha güzel ifade edemez şeklinde konuştu.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Nurten Aslan - Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER