Doç. Dr. Tönel: Türk Sineması'nın altın yılı 2015 olacak

Doç. Dr. Tönel: Türk Sineması'nın altın yılı 2015 olacak

Geçtiğimiz yıl Türk Sineması adına oldukça verimli bir yıl olarak kayıtlara geçti. Gösterime giren yerli film sayısı 35 yıl sonra ilk defa 100'ü geçti. 2014 yılının 109 filmin gösterime girmesi ve seyirci rekoru kırılması, Türk Sineması'nın verimli bir yıl geçirdiğini gözler önüne serdi. Türk sinema ve dizi sektörünü değerlendiren Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Oyuncu Doç. Dr. Adnan Tönel, 2015 yılının Türk Sineması için altın yılı olacağını söyledi.

Geçen yıl 100'e aşkın yerli filmin çekildiğini belirten Zirve Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Oyuncu Doç. Dr. Adnan Tönel, bu sayının geleceği görebilmek adına önemli bir gösterge olduğunu dile getirdi. Ülkede
herkeste bir film çekme tutkusunun başladığına değinen Adnan Tönel, "Çekilen yerli yapım filmlerin sayısının bu yıl da 150'yi geçeceği tahmin ediyorum. Çünkü sektörün ayakları çok güçlü, sinemamız dizi filmlerden iyi besleniyor. Dizi filmlerin genç yönetmenlerinin boşluk bulur bulmaz kendi uzun metrajlı filmlerini çekmeye soyunmaları bunun güçlü sinyalleri. Filmlerde ve dizilerde, oyunculuk eğitim alıp kendini geliştiren ve oyunculuk yapan kişiler daha çok fırsat bulmaya başladılar. Bu da kaliteli işlerin ortaya çıkmasında oldukça önemli bir etken." dedi.

2014 yılında Türk sinemasının başaralı yapımlar ortaya koyduğunu belirten Tönel, şunları kaydetti: "Sinema bir film endüstrisidir. Geçen yılda başarılı olunmasının nedeni önce cesaret, inanç ve özgür düşünce sonra elbette para. Bütçen varsa iyi film çekmeye yaklaşırsın. Ama sadece yaklaşırsın çekersin demek çok iddialı olur. Az bütçeyle de duygusu çok büyük filmler çekildi, festivallerde ödüller aldı ve bizi şaşırttılar. 'Mucize' ve 'Sahne Tozu' adlı filmin bütçeleri elbette tartışılmaz ama yapımcılar daha girişimciler ve fonları araştırıp küçük bütçelerle de iyi yapımlar sergileyebiliyorlar. Bir de Yönetmen-yapımcılar var ki onlar da en ekonomik yanıyla altından kalkıyorlar bu sürecin ve başarılı da oluyorlar."

Türk dizilerinin uluslararası dizi sektöründe önemli bir paydaya sahip olduğunu belirten Tönel, uluslararası dizileri yakalamaya az kaldığını söyledi. Tönel, "Hem teknik, hem yönetim hem yapım hem de oyunculuklar olarak zaten Ortadoğu'dan, Pasifik'e sıçramış durumdayız. Diziler bu bağlamda sinemamızın da dolaylı bir tanıtımını yapmış oluyor. Ödüller de üst üste geliyor. 'Bal' ile Berlin Altın Ayı, 'Kış Uykusu' ile Altın Palmiye, 'Sivas' ile Venedik Film Festivali'nde jüri özel ödünü aldık. Oscar'da Nuri Bilge Ceylan'ın 'Üç Maymun' filminin son dokuz film arasına kalmış olması da bir başarıydı. Bu başarıların katlanacağına inanıyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Doç. Dr. Tönel: Türk Sineması'nın altın yılı 2015 olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER