Doğubayazıttaki KCK davası

Doğubayazıttaki KCK davası -Ağrının Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK-KCKya yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan, aralarında KCK sorumlusu olduğu iddia edilen BDP Doğubayazıt ilçe başkanının da bulunduğu 21i tut


ERZURUM (A.A) - Ağrının Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK-KCKya yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan, aralarında KCK sorumlusu olduğu iddia edilen BDP Doğubayazıt ilçe başkanının da bulunduğu 21i tutuklu, 35 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 5i kadın 21 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan sanıklardan 11i katıldı.
     Mahkeme başkanı Mustafa Kahya, silahlı terör örgütü PKK/KCKya üye olmak, suçu ve suçluyu övmek ve örgüt talimatları doğrultusunda yasa dışı eylemlerde bulundukları iddiasıyla haklarında hazırlanan 499 sayfalık iddianame kapsamında açılan davada sanıkların savunmasını almaya devam etti.
     Kürtçe savunma yapan tutuklu sanıklardan Halit Oral, silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüt propagandası yapmaktan yargılandığı mahkeme tarafından hakkında 9 yıl hapis cezası verildiğini, bundan dolayı hükümlü olduğunu, benzeri suçtan hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava sırasında tutuklu yargılandığını belirterek, Ceza aldığım dava dosyası Yargıtayda bulunuyor. Ancak bu dosya ile ilgili açılan davadaki iddia makamı, benimle ilgili kaçma şüphesi olduğunu öne sürüp hakkımda tutuklama kararı vermiş. Ben diğer dosyadan zaten hükümlüyüm, nasıl kaçacağım bilmiyorum. İddia makamı kabul ederse tahliyemi talep ediyorum dedi.
     Doğubayazıt Belediyesinde çevre mühendisi olarak çalışan tutuklu sanık Yusuf Söğüt ise 14 yıldır belediyede görev yaptığını, iddia edildiği gibi BDP Parti Meclisi üyesi Veysi Biçerin yaptığı toplantıya katılmadığını ve neden yargılandığını bilmediğini belirtti.
     Bunun üzerine mahkeme başkanı Kahya, 12 teröristin öldürüldüğü bir operasyonun ardından Doğubayazıtta düzenlenen gösteriye Söğütün de katıldığının iddia edildiğini belirterek, Yasa dışı eylemde, dişe diş intikam, kana kan intikam gibi sloganlar atılmış. Sen şiddete karşı olduğunu savunuyorsun ama bu sözlere tepki gösterip eylem yerinden ayrılmayı bırak, sonuna kadar kalıp eylemcilere destek veriyorsun, bu çelişkiyi nasıl izah edeceksin diye sordu.
     Soru üzerine söz alan Söğüt, şunları söyledi:
     Atılan sloganları engellemem mümkün değil, oradan ayrılmam yanlış anlaşılır diye eylem yerinden ayrılamadım. İddianamede benimle ilgili yer alan, çocuklara taş ve molotof attırdığım iddiaları doğru değil. Bu tür eylemleri tasvip etmediğim için, ne kendi çocuğuma, ne de başkasının çocuğuna söz konusu eylemleri yaptırmam mümkün.
     Tutuklu yargılanan sanıklardan Reşit Sarıhan da savunmasında, güvenlik güçleri tarafından öldürülen bazı PKK militanlarının cenaze törenlerine katıldığını, 7 Mart 2012de örgütün çağrısı üzerine yapılan kepenk kapatma eylemi sırasında iş yerini kapattığını kaydetti.
     Tutuklu ve Hükümlülerle Yardımlaşma Derneği Ağrı Şubesi Başkanı tutuklu sanık Ahmet Kaya ise savunmasında, 4 yıl başkanlık yaptığı dernek faaliyetleri kapsamında tutuklu ve hükümlülere hukuki yardımda bulunduklarını, 40-50 kişiye yaptıkları hukuki yardımlardan sadece birinin hırsızlık suçlusu olduğunu, diğer yardım yaptıkları kişilerin tümünün siyasi suçlular olduğunu öne sürdü.
     Derneğin ülke genelinde 9 şubesinin bulunduğunu, merkezinin ise Diyarbakırda olduğunu anlatan Kaya, hakkındaki KCK faaliyetlerine katıldığı yönündeki tüm iddiaların asılsız olduğunu belirterek, tahliyesini talep etti.
     Davanın BDPye üye olmayan tek sanığı olduğunu öne süren tutuklu sanık Muhsin Kula ise İran sınırında ticaret yaptığını, güvenlik güçleri tarafından öldürülen 3 terör örgütü PKK militanının cenaze törenine bölgenin örf ve adetleri gereği katılmak zorunda kaldığını dile getirdi.
     Mahkeme başkanı Kahyanın, Doğubayazıt ilçesinde hükümlülerle dayanışma derneği, din adamları ile dayanışma derneği ve tutuklu ve hükümlülerle dayanışma dernekleri tarafından yapılan toplantının amacı neydi, sen hangi sıfatınla bu toplantıya katıldın sorusu üzerine Kula, şunları kaydetti:
     Bu toplantıya katıldığım doğru ancak iddia edildiği gibi söz konusu sivil toplum örgütleriyle KCK eylemleri konusunda bir görüşmemiz söz konusu olmadı. Bu derneklerle bölgemizde vatandaşlara yapacağımız hizmetleri görüştük. Benim hiçbir resmi sıfatım yok, sadece yardımlar konusunda başarılı buldukları için arkadaşlar beni toplantıya davet etmişlerdi. Suçsuz olduğuma inanıyorum, 9 aydır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum.
     Mahkeme başkanı Mustafa Kahya, savunmaları alınmayan diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmaya yarın devam edileceğini belirterek, duruşmayı erteledi.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Doğubayazıttaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER