Dünya Yumurta Günü

Dünya Yumurta Günü -Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yazıcı: Etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır


TRABZON (A.A) - Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağının unutulmaması gerektiğini bildirdi.
     Yazıcı, Dünya Yumurta Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, toplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği yumurtaların, oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabildiğini belirtti.
     Bu tür yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olduğuna dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:
     Yumurtanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki tüm aşamaların standartlarını Türk Gıda Kodeksi belirliyor. Doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta olarak tanımlanan A sınıfı yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerekmektedir. Etikette ayrıca, son tüketim tarihinin de belirtilmiş olması gerekiyor. A sınıfı yumurtalar bugün bakkal ve marketlerden artı 5-12 derecede muhafaza edilir ve taşınır ifadesiyle satılıyor. Bu nedenlerle, etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır.
     Bazı bakkallarda ve marketlerde satılan yumurtaların, özellikle saklanması gereken ısılarda değil de oda ısısında tüketiciye sunulduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti:
     Satışta, kolilerin üst üste istif edildiği, yumurta tebliğine hiç uyulmadığı gözleniyor. Her türlü görsel olumsuzluğa rağmen toplumun büyük çoğunluğu tarafından göz ardı edilen bu duruma, denetimlerde dahi çok fazla dikkat edilmiyor. Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtalar, çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer almaktadır. Tüm bu kuralsızlıkların sonucunda insan sağlığı tehlikeye girebilmektedir.
    
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Dünya Yumurta Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER