EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: Türkiye, finans balonlarının acı sonlarıyla karşılaşmamak, reel sektöre yatırımı cazip hale getirmek için ilave önlemler almalıdır


İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiyenin finans balonlarının acı sonlarıyla karşılaşmamak, reel sektöre yatırımı cazip hale getirmek için ilave önlemler alması gerektiğini bildirdi.
     Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, borsanın ve faizin yerine üretimin, istihdamın ve ihracatın nasıl artırılacağının konuşulması gerektiğini ifade ederek, reel ekonomide çarklar yeterince hızlı dönmeden finans sistemindeki balonların yaratabildiği tehlikeler konusunda pahalıya edinilmiş tecrübelerin bulunduğunu kaydetti.
     Ender Yorgancılar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Bugün Türkiye ekonomisinde, özellikle de üretim, istihdam ve ihracat gibi temel reel büyüklüklerinde yaşanan ve yaşanması beklenen olumsuz gelişmeler nedeniyle borsada yaşanan artışlar sevindirici olamadı. Türkiye, dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerden konjonktürel olarak pozitif ayrışma gösteriyor, bu nedenle ekim ayının ilk yarısına kadar çoğu faiz kazancı için kamu borçlanma kağıtları ve bankacılık hisselerine olmak üzere 20 milyar doları aşan miktarda sıcak para Türkiyeye geldi.
     Bunun başlıca nedeni kamu açıkları ve borçlarının sürdürülebilir nitelikte olması ve bankacılık sisteminin sağlam görünmesidir. Hal böyle iken Türkiyede devlet tahvili faizlerinin hala ABnin batık ülkeleri düzeyinde olması Türkiyeyi cazip hale getirmektedir. Ancak verilen faizlerin hem 2012, hem de 2013 yılı için öngörülen büyüme hızından daha yüksek olması ve ayrıca sıcak paranın kurlardaki düşme nedeniyle ilave kur kazancı da elde edebilmesi söz konusudur. Yabancı spekülatörlere bu yüksek kazancı toplum olarak genelde hepimiz özelde de reel sektör ödemektedir. Türkiye, finans balonlarının acı sonlarıyla karşılaşmamak, reel sektöre yatırımı cazip hale getirmek için ilave önlemler almalıdır.
    
     Muhabir: Halil Şahin / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER