Ekmeleddin İhsanoğlunun kütüphanesi tarihe ışık tutacak

Ekmeleddin İhsanoğlunun kütüphanesi tarihe ışık tutacak -İİT Genel Sekreteri İhsanoğlunun 10 bin kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphanesi, Yozgatta yapılacak İhsanoğlu Kültür ve Araştırma Merkezinde araştırmacılara ka


YOZGAT (A.A) - Özcan Güney - Ömer Sarı - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlunun 10 bin kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphanesi, Yozgatta yapılacak İhsanoğlu Kültür ve Araştırma Merkezinde tarihe ışık tutacak.
     Görevini aralık ayında devredecek olan İhsanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanesinde hem kendi hem de babasından kalan eserler bulunduğunu söyledi.
     Kütüphanesinin zengin kaynaklar barındırdığına dikkati çeken İhsanoğlu, şöyle devam etti:
     Bu kütüphanenin temeli 20. yüzyılın başında Yozgatta atıldı. Babamın başladığı koleksiyon. Çok dilde önemli referanslar, ansiklopediler var. Türk tarihi, medeniyeti, ilmi, sanatı, mimarisi ile ilgili önemli kaynaklar var. Avrupa ve doğu dillerinde önemli belgeler olacak. El yazma eserler, bini aşan ciltler var. Zaman içinde edindiğim sanat eserleri, tablolar ve resimler olacak. Genel Sekreterliğim esnasında devlet başkanlarından aldığım nişanlar, kıymetli eşyaları da bu kütüphaneye hediye edeceğim. Bu eserler, Bozok Üniversitesinin, dedem Hacı Aziz Konağının benzerini yaptıracağı merkezde yer alacak.
    
     -Yozgatın yaylasına çıkıp, çamlığında oksijen alacağım-
    
     Bu yıl aralık ayında görevini, eski Suudi Arabistan Enformasyon ve Hac Bakanı İyad Medeniye devredeceğini belirten İhsanoğlu, İİT Genel Sekreterliği süresince çok yoğun çalıştık. Biraz dinlenmek istiyorum. Yozgatın yaylasına çıkıp, çamlığında oksijen alacağım. Çok proje teklifi var. Ülkem için, milletimiz için en hayırlı hizmet neyse onu her zaman yapmak benim için görevdir diye konuştu.
    
     -Nitelikli bir merkezi üniversitemize kazandıracağız-
    
     Bozok Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar da İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlunun Yozgat ve Türkiyeyi dünyada temsil ettiğini ve tanınan mümtaz şahsiyetlerden biri olduğunu söyledi.
     İhsanoğluna, Bozok Üniversitesi Senatosu tarafından daha önce Fahri Doktora Unvanı verildiğini anımsatan Uçar, İhsanoğlunun dedesi Hacı Aziz Beye ait Yozgatta bulunan ve bir kısmı günümüze ulaşabilen tarihi Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağının aynısının BÜ Erdoğan Akdağ Yerleşkesinde yaptırılacağını kaydetti.
     Ekmeleddin İhsanoğlunun zengin bir kütüphaneye sahip olduğunu vurgulayan Uçar, şunları kaydetti:
     Ağvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı, Sayın İhsanoğlu tarafından üniversitemize bağışlanmıştı. Bozok Üniversitesine hediye edilen 1800lü yılların ortalarından kalan konağın projesi, Boşnak mimar Amir Pasiç ve ekibi tarafından çizildi. Eski resim, fotoğraflar kullanılarak ve binanın yıkılmadan önceki halini hatırlayan kişilerle konuşularak çizilen proje çerçevesinde konak inşaatının temelini önümüzdeki ay atmayı düşünüyoruz.
    
     -İhsanoğlunun kültür hazinesi-
    
     Konağın İhsanoğlu Kültür ve Araştırma Merkezi olarak hizmet vereceğini ifade eden Uçar, şöyle konuştu:
     İhsanoğlu, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazmalarından oluşan kütüphanesinin yanında sanat eserleri ve kendisine devlet başkanları tarafından takdim edilen nişan ve hediyeleri de kurulacak olan merkeze bağışlama kararı aldı. İhsanoğlu Kültür Merkezi, kütüphane, müze ve hizmet binası olmak üzere üç ana bölümden oluşacak. 3 kat olacak konağın içinde müze bölümü, çok amaçlı salon, sergi galerileri, okuma odaları, arşiv ve depo bölümleri bulunacak. Üniversitemizin böyle bir merkeze zaten ihtiyacı vardı. Sayın İhsanoğlunun katkılarıyla bunu gerçekleştireceğiz. Merkezin projeleri yapıldı, ihaleleri tamamlandı. Çok nitelikli bir merkezi üniversitemiz bünyesine kazandırmış olacağız.
     Üniversitelerinin, fen bilimleri yanında sosyal bilimler alanında da ilerlemesini önemsediklerini anlatan Uçar, İhsanoğlu Kültür ve Araştırma Merkezinin müze, kütüphane ve sosyal tesis olarak öğrencilere, araştırma görevlilerine, akademisyenlere ve tarihle ilgilenen kişilere hizmet vereceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Ekmeleddin İhsanoğlunun kütüphanesi tarihe ışık tutacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER