Elazığ TSO Başkanı Şekerdağ, görev süresini

Elazığ TSO Başkanı Şekerdağ, görev süresini değerlendirdi -İlimizdeki sanayi üretimi adına 2001-2008de ortaya konulan performansa, bizim dönemimiz içerisinde 4 yılda ulaşılmıştır


ELAZIĞ (A.A) - Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Şekerdağ, görev süresini değerlendirdi.
     Şekerdağ, yaptığı yazılı açıklamada, 2009-2012 döneminde 852 firma ve 923 şahsın odaya kaydının yapıldığını belirtti. Bir önceki döneme göre yüzde 40 daha fazla üye kaydı yapıldığını aktaran Şekerdağ, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü kayıtları incelendiğinde, 2012 yılında 35 yatırım teşvik belgesi çıkartıldığı görülmekte olup, öngörülen istihdam 3 bin 750 kişidir. Bu yatırımların tamamlanma süreci 2013 ve sonrasıdır. Yine Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü internet sitesindeki istatistiklerde 2001-2008 döneminde ilimizin toplam 198 yatırım teşvik belgesi aldığı görülmektedir. 2009-2012 yılı sonu itibarıyla da 199 yatırım teşvik belgesi almışız. İlimizdeki sanayi üretimi adına 2001-2008de ortaya konulan performansa, bizim dönemimiz içerisinde 4 yılda ulaşılmıştır ifadelerini kullandı.
     Şekerdağ, 2009 yılında 92 firma ile üretim yapan Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde firma sayısının 107ye çıktığını, kağıt üzerinde kurulmuş ve iştirak payları dahi ödenmemiş olan TEKNOKENTin Elazığa kazandırıldığını ve yaklaşık 25 bilişim firmasının faaliyete geçtiğini, ayrıca yine kağıt üzerinde kurulan İŞGEMde yaklaşık 30 yeni firmanın üretim ve istihdam yarattığını kaydetti.
    
     -İhracat çalışmaları
    
     Şekerdağ, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) kayıtlarında 2009 öncesi 42 olan ihracatçı firma sayısının 2012 yılı itibarı ile 58e yükseldiğini bildirdi.
     Elazığda 2012 yılında 58 milyon 882 bin dolar ihracat yapıldığını, ihracatta maden ve mermerin öne çıktığını ifade eden Ali Şekerdağ, şunları kaydetti:
     Ülkemizin en önemli ihracatçı kuruluşlarından biri olan Ferrokrom Tesislerinin özelleştirilmesinin ardından, işletmeyi devralan firma merkezinin Elazığ dışında olması nedeniyle bu firmanın ihracatı Elazığ üzerinden görülmemektedir. Aynı şekilde Elazığ Çimento Fabrikası ve Elazığ Şarap Fabrikasının da durumu Ferrokrom ile aynıdır. Bu üç ihracatçı firmanın 2012 yılı toplam ihracatı ise ortalama 150 milyon dolar seviyesindedir. Dolayısıyla Elazığ ihracatında bir gerileme söz konusu olmayıp, TİM kayıtlarında özellikle son 4 yılda yeni ihracat kalemleri ve yeni firmalarla Elazığın çok ciddi bir yükseliş içerisinde olduğu görülmektedir. Global krizin etkileriyle 2007 yılında başlayan ihracattaki düşüş, 2010 yılı itibarı ile yeniden yükselişe geçmiş ve çok iyi bir ivme yakalamıştır. İlimiz ihracatı 2012de, 2011e göre yüze 34.5 gibi bir yükseliş göstermiştir.
     Şekerdağ, Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın geliştirilmesi anlamında İstanbuldan sonra en fazla proje hazırlanan ikinci ilin Elazığ olduğunun ilan edildiğini bildirdi.
     Başkan Şekerdağ, Tüm göstergeler itibarıyla Elazığ, bu dönemde geçmiş yıllara göre son derece başarılı bir performans ortaya koymuştur. Elazığ ekonomi ve sanayisi Elazığ TSOdaki zihniyet değişimi ile birlikte yeni bir döneme girmiştir. Oda olarak önceliğimiz ilimizin bölgede merkez, ülkemizin en önemli üretim kentlerinden biri, ihracatıyla göz dolduran, yaşanabilir, işsizlik sorununu asgariye indirmiş, huzurlu ve güvenli bir kent olmasıdır değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Elazığ TSO Başkanı Şekerdağ, görev süresini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER