Engelliler Haftası

Engelliler Haftası -Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği üyeleri, seslerini duyurabilmek için Bakırköy Özgürlük Meydanında eylem yaptı


İSTANBUL (A.A) - Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği üyeleri, Engelliler Haftası dolayısıyla, seslerini duyurabilmek için Bakırköy Özgürlük Meydanında eylem yaptı.
     Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, grup adına yaptığı açıklamada, bugün 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle buluştuklarını belirtti.
     7 Temmuz 2012nin, 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile engellilerin erişimi önündeki engellerin kaldırılması için önemli bir tarih olduğuna işaret eden Baş, bu tarihe kadar başta kamu kurum ve kuruluşlarının binaları, yolları, kaldırımları, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları olmak üzere halka açık hizmet veren her yerin erişilebilir olması gerektiğini hatırlattı.
     Baş, Bizlerin hayata bağlanmasının önünde duran fiziksel engelleri deşifre etmek için kurduğumuz buradaengellendim.com adlı web sitesi ile bizler üzerimize düşeni yapıyor ve bu engelleri gözler önüne seriyoruz. 7 Temmuz 2012 tarihine kadar tüm Türkiyeyi rampasız, asansörsüz, engelli tuvaletsiz her yerin fotoğrafını çekmeye ve sitemizde paylaşmaya çağırıyoruz dedi.
     Mimari engellerin ortadan kaldırılmasının, seçimlerde özgürce oy kullanabilmeleri, okula, işe, sinemaya, tiyatroya özgürce gidebilmeleri, alışverişi kendi başlarına yapabilmeleri anlamına geldiğini vurgulayan Baş, 7 Temmuz 2012 tarihine kadar erişilebilirlik önündeki eksiklikleri tamamlamayan ilgililere en temel insani haklarımızı engellemekten haklarında suç duyurusunda bulunabileceğimizi hatırlatmak isteriz diye konuştu.
     Eyleme destek olmak amacıyla katılan sanatçı Ceyhun Yılmaz da Türkiyede omurilik felçlerinin yüzde 85inin trafik kazalarından kaynaklandığına işaret ederek, Herkes yarın aynı şeyle karşı karşıya kalabilir. Okullarda, sınava girilecek yerlerde, toplu taşıma araçlarında, taksilerde, çoğu yaşam alanında onlar için düşünülmüş herhangi bir önlem yok. Uygar ülkelerde taksilerin bile engellilere müsait olma şartı ile üretildiğini biliyoruz. Herkesi engellilere yardım etmeye davet ediyorum dedi.
     Konuşmaların ardından Omurilik Felçlileri Derneği üyeleri Bakırköy Özgürlük Meydanından İstanbul Caddesine kadar yürüyüş yaptıktan sonra dağıldı.
     (FM-NER-KAF)
<< Önceki Haber Engelliler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER