Engellilerin bakım ve rehabilitasyonu onlardan sorulacak

Engellilerin bakım ve rehabilitasyonu onlardan sorulacak -Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde bu yıl ilk kez açılan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu bölümünde eğitim gören 81 öğrenci, alacakları eğitimle engellilere umut olacak -İ


AĞRI (A.A) - Fatma Güven - Fethullah Yaman - Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu bölümünde eğitim gören 81 öğrenci, alacakları eğitimle engellilere umut olacak.
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan bölümde eğitim verilmeye başlandığını söyledi.
     Öğrencilere hastalıkların tanımı ve tedavi sürecini bilimsel olarak ele alan akademik dersler verildiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:
     Bu bölümdeki öğrenciler, hasta çocukların gelişimi ve eğitimi, akut, kronik hastalıklar, engelli grupları ve temel kavramlar, sosyal psikoloji, bakım güvencesi, engelli hakları ve engelli rehabilitasyonu başlıkları altında dersler alacaklar. Ayrıca hastalıkların tanı ve tedavi sürecini bilimsel olarak ele alan akademik çalışmaların yapılacağı bölümde öğrenciler, kronik hastaların tedavisi, kronik hastaların dikkat etmesi gereken tedavi süreci ve kullanacağı ilaçlar, enfeksiyon etkenlerinin genel özellikleri, oluşumu ve sınıflandırılması konularında yetiştirilecekler.
    
     -8.5 milyon engellinin yüzde 36sı hiç okuma-yazma bilmiyor-
    
     Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Öztürk de yeni açılan bu bölümün engelliler ve aileleri için önemli olduğunu belirtti. Türkiyede 8.5 milyon engelli olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:
     Bu engellilerin yüzde 36sı hiç okuma-yazma bilmiyor ve hiç okula gitmemiş. Yüzde 59u sadece lise ve dengi okulu bitirmiş. Yüzde 4ü de üniversite bitirmiş, sadece yüzde 0.1i akademik kariyer yapabilmiştir. Bu şu demektir; Engelliler eğitimsiz, engelliler istihdam edilemiyor, aile kuramıyor. Böyle olunca da eğitimsiz aileler eğitimsiz çocuklar yetiştiriyorlar. Buna da birilerinin el atması gerekiyor. Türkiyede de ilk defa bir rektörlük böyle bir açığı fark etti. Olması gereken buydu ve bunu ilk fark eden Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin rektörlüğü oldu ve bu da çok iyi oldu.
     Öztürk, engellilerin eğitilerek topluma kazandırılması adına akademik çalışma yapılması gerektiğinin farkına varılıp, bunun için 2 yıl boyunca bir çalışma yapıldığını anlattı.
     Bölümde okutulacak dersleri engellilerin hayatını kolaylaştırabilecek, onları rehabilite edebilecek bilgi ve donanıma sahip eleman yetiştirecek şekilde seçtiklerini belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Biz bu dersleri seçerken öncelikle engellilere en iyi hizmeti vermeyi amaçladık. Mesela sosyal psikoloji diye bir ders koyduk, engelli psikolojisini anlamaya yönelik bir ders. Engelli hakları diye bir dersimiz var. Burada da öğrenciler, engellilerin sahip oldukları yasa ve yönetmelikleri pek ala bilecekler. Yarın bir engelli gelip ona müracaat ettiğinde onu yönlendiren, onunla ilgili hakların neler olduğunu ona anlatan hatta o hakların alınması için bizzat oraya kadar giden öğrencilerimiz olacak. Bu bölümü okuyan öğrenciler, engelli gruplarını tanıyacaklar bununla ilgili bir ders koyduk. Engelli kimdir ve kime denir hangi özürlü grupları var.
     Öztürk, bu bölümdeki öğrencilerin, engellilerin bakımını profesyonel anlamda yapacak düzeyde mezun olacaklarını ifade etti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Engellilerin bakım ve rehabilitasyonu onlardan sorulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER