Ericsson

Ericsson-Avea Yazılım Test Merkezi açılışı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Türkiyede 7 sene önce yazılımın bir ürün olduğu bile kabul edilmiyordu. Gümrüklerde Sen kimi kandırmaya çalışıyorsun deniyordu


İZMİR (A.A) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiyede 7 sene önce yazılımın bir ürün olarak kabul edilmediğini belirterek, Bugün biz, yazılımdan 500 milyon dolar ihracat geliri sağladık. Yeter mi yetmez dedi.
     Yıldırım, Ericssonun Avea işbirliği ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) yerleşkesi içindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (İZTEKGEB) kurulan Ericsson-Avea Yazılım Test Merkezinin açılış törenine katıldı.
     Törende konuşan Yıldırım, 2011 Genel Seçimleri öncesi 35 İzmir, 35 proje vaadiyle yola çıktıklarını, aradan geçen 1,5 yılda projelerin bu şekilde hızlı gerçekleşeceğini kendisinin dahi görmediğini, kentte 15 projenin başladığını, 15inin ise hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
     İzmirin çok büyük bir potansiyeli olduğunu gördüklerini ifade eden Yıldırım, İzmir, bilişimin merkezi olacak dedik. Bu sözümü gerçekleştirmek için çalışmalara hemen başladık. İzmirde yarın 9uncu çağrı merkezini açacağız diye konuştu.
     Türkiyenin genç nüfusuyla bilişim sektörü için çok önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
     Ar-Ge ya da yazılım ülkemiz için yeni bir şey. 7 sene önce yazılımın bir ürün olduğu bile kabul edilmiyordu. Gümrüklerde Sen kimi kandırmaya çalışıyorsun- deniyordu. Bugün biz, yazılımdan 500 milyon dolar ihracat geliri sağladık. Yeter mi- Yetmez. Bu kadar potansiyeli yüksek bir ülkede tabii ki bu rakam çok mütevazı. Ne yapacağız- Üniversitelerin sayısı arttı. Üniversite olmayan il yok. Türkiye genelinde toplam 170in üzerinde üniversite var. Buralarda yetişen gençlerin ülkeye daha fazla katma değer sağlarlar ve onlara ne kadar fazla iş imkanı sunarız, bunun için kafa yoruyoruz.
    
     -İzmirde bilişim sektöründe istihdam 3 bini geçti-
    
     Bakan Yıldırım, İzmirde doğrudan bilişimle ilgili sağladıkları istihdamın 3 bini geçtiğini, bu rakamı 4e katlayacak potansiyelin İzmirde bulunduğunu bildirdi.
     Ericsson firmasının 127 yıllık bir geçmişi bulunduğuna dikkati çeken Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
     Ericsson firmasının, İzmirde kurulup hisse senedi çıkardığını biliyor muydunuz- Bu firmanın İzmire karşı sorumluluğu var. Bu kadar mütevazı dükkanlarla bu olmaz. Bunu geliştireceğiz. Burada 35 bin dönüm arazi var. İzmirin en güzel yeri. Kaynak olmadığı için yap-işlet-devret modeliyle bazı yatırımları yapmak gerekiyor. Bugüne kadar yap-işlet-devret modeliyle yaptığımız projelerin tutarı 40 milyar dolar. Temel altyapı projelerini böyle yaptık. Bütçeden para bekleseydik üçüncü köprüye, İstanbul-İzmir Otoyoluna, Çukurova Havalimanına başlayamazdık. Bütün büyük havalimanlarını da biz böyle yaptık. Onun için beklemiyoruz. Verilenle yetinmiyoruz, kendi kaynağımızı üreterek, çalışmaları gecikmeden milletin hizmetine sunmak için çalışıyoruz.
     Ericsson -Avea Yazılım Test Merkezinin bir süre önce kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
     Bu test merkezi, katma değeri yüksek işler yapıyor. İşin daha başında ama önü açık, geleceği parlak bir iş kolu. Niye- Alın teri yerine akıl teri. Bilişim sektörü, ülkeleri zıplatan bir sektördür. Kore bugüne böyle gelmiştir. 2003teki Türkiyenin bilişimini anlatsam, ortaçağ gibi gelir. Türkiyenin mobil iletişimde hizmet kalitesi en iyi ve en iyi gelişen ülke Türkiye. İletişim maliyetinin en ucuz olduğu ülke de Türkiye. Türk Telekom tek tabanca olsaydı, bunların hiçbiri olmazdı. Milletin üzerinden mevzuatı kaldırıp ayaklarındaki prangayı kaldırdık. Sonuç ortada. 299 dakika konuşmayla Türkiye Avrupada birinci. 299 dakikayı 20 liraya konuşturduk. Eskiden bir konuşmayla bu para gidiyordu. Enflasyon düşüyorsa kendiliğinden düşmüyor. Ulaşım, iletişim olarak, bugüne kadar enflasyona yük olmadık, paçasından aşağı çeken bir görevimiz oldu. Çünkü rekabet ortamını sağladık. Tekeli ortadan kaldırdık. İnsanların ufkunu genişlettik.
     İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güdenin, konuşması sırasında yurt talebinde bulunduğu Yıldırım, Çeşmealtındaki Demiryolları Kampını İYTE öğrencilerine veriyoruz. Şimdi oradakilerin ihtiyaçları yok. Demiryolları orada 50 yıl kamp yaptı. Onlar artık gece gündüz çalışıyorlar. Onların zamanı yok diye konuştu.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) olarak, bilginin teknolojiye dönüşmesi için her türlü desteği verdiklerini, bu kapsamda üniversiteler ile İZKAnın yeni bir destek protokolü imzaladığını bildirdi.
     Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Ziya Erdem de Ericssonun, Yazılım Test Merkezi ile bilişim teknolojileri alanında yönetilen servislerin testi konusundaki uluslararası bilgi birikimini ve tecrübesini Türkiyeye taşımanın yanı sıra Ortadoğu bölgesinde bu yönde oluşacak ihtiyaçlara da cevap vereceğini anlattı.
     Merkezin çok sayıda yeni mezun öğrenciye iş olanağı sunacağını vurgulayan Erdem, şunları belirtti:
     Merkezi açarak, yazılım geliştirme, yaşam döngüsü gelişimi, kalite süreçlerinin uçtan uca yönetimi ve bilişim sistemleri operasyonları konusundaki becerilerimizin Türkiyede geliştirilmesinde de önemli bir adım atmış olacağız. Bu merkezi bizim için özel kılan diğer bir husus ise Türkiyeden sağladığımız hizmetlerle bölgedeki diğer müşterilere de ulaşarak teknoloji alanında bölgesel liderlik vizyonumuza katkıda bulunacak olmasıdır.
     Erdem, 30 mühendisin istihdam edildiği merkezde 2013 sonu itibariyle 100 kişilik istihdama ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
     Avea CEOsu Erkan Akdemir ise Avea olarak Türkiyede bir ilki gerçekleştirerek, Ericsson gibi dünya devinin Türkiyede yatırım yapmasına vesile olmaktan mutluluk duyduklarını, merkezin, Türkiyenin ihtiyaç duyduğu tersine beyin göçü için sağlam bir zemin oluşturacağını kaydetti.
     Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de yazılım test merkezlerinde nitelikli insanların çalıştığını belirterek, Bilişim sektöründe bu tür merkezlerin hedefi ilk etapta bölgesel sonra da küresel olmalı. Türkiye olarak, bu konuda yetişmiş elemana, bilgi birikimine, teşvik ve desteğe sahibiz. Türkiyedeki bilişim sektörünün bugünkü durumunu 10 yıl önce biri bana söyleseydi, güler geçerdim. Çok hızlı bir gelişme gösteriyoruz dedi.
     Ericsson-Avea Yazılım Test Merkezinde 2015 yılı sonuna kadar 20 milyon dolarlık yazılım ihracatı hedefleniyor.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: İbrahim Uyar
ÖNE ÇIKAN HABERLER