Gaziantep Ortadoğu Fuarına doğru

Gaziantep Ortadoğu Fuarına doğru


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde düzenlenen ve Marka Fuarcılık tarafından organize edilen Gaziantep Ortadoğu Halı Fuarı için hazırlıklar sürüyor.
     GTOdan yapılan açıklamaya göre, fuara yerli ve yabancı firmaların yoğun ilgi gösterdiği ve stant açabilmek için birbirleriyle yarıştıkları bildirildi.
     GTO, Gaziantep Halıcılar Odası, Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği ve Marka Fuarcılık A.Ş. Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM) 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuar öncesi ortak bir basın açıklaması yayımladı.
     Fuar hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğü ve fuara yoğun talep olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu fuarın sektörün devlerini bir kez daha OFMde buluşturacağı kaydedildi.
     Gaziantepin son dönemde üretim ve pazarlama kapasitesi bakımından halı sektöründe dünyanın başkenti olarak anılmaya başlandığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
     Türkiye makine halısı ihracatının yaklaşık yüzde 85ini gerçekleştiren ve dünya çapında üretici firmaların bulunduğu Gaziantepte, bir kez daha uluslararası bir fuara ev sahipliği yapacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Gaziantepte bin 100 adet halı tezgahında halı üretimi yapılıyor ve Türkiyenin makine halısı üretiminin yüzde 95ini gerçekleştiriyor. Makine halısı ihracatında Türkiye toplam halı ihracatının yüzde 75i Gaziantepte gerçekleştiriliyor. 2012 yılı ilk 5 ayında geçen yıla oranla yüzde 45lik bir artış sağlandı. Şuan itibariyle 123 ülkeye halı ihracatı gerçekleştiriyoruz ve hedefimiz yıl sonu bu sayıyı 140a ulaştırmak.
    
     -Halının başkenti Gaziantep
    
     Gaziantepin son dönemde makine halısı üretimi ve pazarlamada sağladığı gelişimle dünyada kendini ispatlamış önemli bir şehir haline geldiği ifade edilen açıklamada, bu yıl 5incisi gerçekleştirilecek Ortadoğu Halı Fuarına gerek katılımcı firma gerekse ziyaretçi ve alım heyeti sayısında geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış beklenildiği belirtildi.
     150nin üzerinde firmanın stant açacağı fuarda, çoğunluğu profesyonel 80 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi beklendiği dile getirilen açıklamada,Katılımcılar 2 holde açacakları stantlarında yeni trend ürünlerini sergileyecek ve fuarda, 30 bin metrekare satış alanı oluşturulacak. Gaziantepteki halı sektörü, bu fuarda sergilenecek desen, model ve renkleri ile göz dolduracaktır denildi.
     Ortadoğu Halı Fuarına katılımcı firma ve ziyaretçi sayısının her geçen yıl artış gözlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     Her seferinde özellikle yabancı firma ve ziyaretçilerin artan ilgisi bu fuarın uluslararası bir kimliğe kavuşmasını sağladı. Halı üretiminde önemli bir merkez konumunda olan Gaziantepi halının Başkenti haline getirdik diyebiliriz. Ortadoğu Halı Fuarı ile Gaziantep halı sektörün dünyadaki önemli buluşma noktalarından biri haline geldi. OFMde gerçekleştireceğimiz bu fuarda sektörün söz sahibi olan kuruluşları ve iş adamlarını bir kez daha bir araya getireceğiz.
    
     -Talihsiz bir açıklama
    
     Ayrıca açıklamada İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmazın Ortadoğu Halı Fuarı ile ilgili açıklamalarına da tepki gösterildi.
     Yılmazın İHİBin, son 6 yıldır Dubaide düzenlenen Domotex Middle East Fuarının İstanbulda yapılacak olması dolayısıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, bir gazetecinin, fuarın neden Gaziantepte yapılmadığına ilişkin sorusuna Yılmazın, Gaziantepte mart ve eylül aylarında yapılan iki fuar var. Gaziantepin fuar niteliği biraz bölgesel oluyor. Biz fuarın global olmasını amaçladık şeklindeki açıklamalarına Talihsiz bir açıklama yorumu getirildi.
     Ortak açıklamada, Ortadoğu Halı Fuarında geçtiğimiz yıl yerli ve yabancı 100e yakın firmanın stant açtığı 29 bin 500 yerli, 10 bin 500 yabancı ziyaretçi ve alım heyeti tarafından gezildiği anımsatıldı.
    
     -Halı denildiğinde akla Gaziantep geliyor
    
     Dünyada halı denildiği zaman akla Gaziantepin geldiği ve bunun gurur verici bir gelişme olduğu belirtilen açıklamanın devamında, şöyle denildi:
     Gaziantep 2011 yılında 1 milyar doların üzerinde halı ihracatı gerçekleştirmiş bir şehir. 150ye yakın ülkeyle ticari anlaşmamız var. Bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Belçika ve Almanya başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde halı fuarları düzenleniyordu. Ama üretim üssü haline gelen Gaziantepte son yıllarda sektöre yönelik düzenlediğimiz fuarlarla bu anlamda da merkez olduk. Bu gurur sadece Gazianteplilerin değil, tüm Türkiyenin gururu.
     Gaziantepin gelmiş olduğu noktayı görmezden gelmenin ve bu alandaki başarıların hiçe sayılmasının doğru bir davranış olmadığı vurgulanan açıklamada, Gaziantepteki halı fuarımızın tarihi dünyada halıyla ilgili tüm sektörlerin ajandasına not edilir hale geldi. Bugün Belçika dahil halıda söz sahibi ülkelerde bile Halı denildiği zaman akla ilk Gaziantep geliyor. Gaziantepte Ortadoğu Halı Fuarı uluslararası bir kimliğe sahiptir ve gerçeği kimse değiştiremeyecektir ifadelerine yer verildi.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Gaziantep Ortadoğu Fuarına doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER