Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -"Türkiye çözüm sürecinde kendi yarasını sarabilecek gücü, sabrı ortaya koyup bu projeyi uygulandığında tüm Ortadoğu için önemli bir model haline gelmiş olacak"


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye çözüm sürecinde kendi yarasını sarabilecek gücü, sabrı ortaya koyup bu projeyi uygulandığında tüm Ortadoğu için önemli bir model haline gelmiş olacak" dedi.
     Diyarbakırdaki temasları süren Bakan Eker ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bağlar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Eker ve Şahin, daha sonra GÜBRETAŞın 60. yıl anasına çiftçi ve bayilere yönelik düzenlediği, "GÜBRETAŞla Eken de Kazanıyor Biçen de" kampanyasının ödül törenine katıldı.
     Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifinde düzenlenen törende konuşan Bakan Eker, milletvekili olduğu yıllarda Tarım Kredi Kooperatifinin batacağının söylendiğini, bu soruna çözüm arandığını belirterek, iyi bir yönetim ve hazırlanan tasarı ve düzenlemelerle bugünlere gelindiğini söyledi.
     Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatiflerinin sahip olduğu iştiraklerden birinin Türkiyenin en büyük ve önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan GÜBRETAŞ olduğunu, geçen zaman içinde İranda GÜBRETAŞın İranda 650 milyon dolarlık bir tesis satın aldığını ve borcunu da ödediğini belirtti. "Demek ki doğru yönetim ve doğru projelerle memleket iyi yönetilirse bir kuruluşu, kurumu kapatmaz onu ihya eder geliştirirsiniz" diyen Eker, GÜBRETAŞın bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
     Eker, üretilen ham maddenin ham madde olarak kalması halinde bir zenginlik ve bir refah üretilmesinin mümkün olamayacağına dikkati çekerek, bu kapsamda tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için destek verdiklerini vurguladı.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Bakan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin 30 yıldır çektiği sıkıntıların tamamının kaynağı ve anasının bir sorun olduğunu ifade ederek, Kürt meselesinin çözümü, çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması halinde sağlanacak huzur ve güven ortamında, bölgenin tüm sorunlarının çok kısa bir sürede çözüleceğine inandıklarını dile getirdi.
     "Kültür değerlerimiz, inancımız, tarihimiz birçok farklı etnik yapının, dinin, kültürün, inancın birlikte, bir arada yaşamasını mümkün kılmıştır" diyen Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Tarih boyunca biz Avrupalılar gibi birbirini boğazlayan kavimlerden hiçbir zaman olmadık. Dünyanın başka bölgelerinde yaşandığı gibi harpler bizde hiç yaşanmadı çok şükür. 2. Dünya Savaşından itibaren Avrupa bir daha savaşmamak ve kavga etmemek için yeni birlikler oluşturulurken ki; ABnin temeli odur, biz Ortadoğuda birbirimizi boğazlayalım, bundan ders almalıyız. Türkiye çözüm sürecinde kendi yarasını sarabilecek gücü, sabrı ortaya koyup bu projeyi uygulandığında tüm Ortadoğu için önemli bir model haline gelmiş olacak. Ortadoğuda yaşayan herkesin de Avrupada olduğu gibi ekonomik birlikler ve değişik entegrasyon projeleri uygulayarak barış içinde yaşamaları ve geçmişteki gibi medeniyet inşa etmeleri mümkün. İçinden geçtiğimiz çözüm sürecinin başarılı olmasını tam da bunun için istiyoruz. Milletimizin bize bu konuda büyük desteği ve hayır duası var. Bizim de niyetimiz hayır. Allahın izni ile güzel bir geleceği birlikte inşa edeceğiz. Diğer tüm sorunlarımız da buna bağlı."
    
     -Kampanya talihlilerine ödül-
    
     Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu ise GÜBRETAŞın son yıllarda oluşan güçlü vizyonu sayesinde Türkiyenin büyük markaları arasında yükselişini sürdürdüğünü belirtti.
     Kutlu, eskiden faiz oranlarının yüksek olduğunu ancak şu anda 0 ile yüzde 8 oranında değişen faiz oranlarında çiftçiye kredi kullandırdıklarını ifade ederek, 1993 yılında özelleştirmeden aldıkları bir şirket olan GÜBRETAŞın bugün Türkiyenin gübre tüketiminin üçte birini temin eden bir şirket olduğunu söyledi.
     Geçen yıl çiftçiye 1 milyon 551 bin ton gübre dağıttıklarını kaydeden Kutlu, "Bu yıl 5 milyar lira kredi kullandırmayı hedefliyoruz. Türkiyenin en hızlı büyüyen şirketi konumunda olan GÜBRETAŞ son yıllarda satış ve karlılık rekorları kırdı. Şirket tarihinin en büyük yurt içi tesisi ve yatırımını gerçekleştirdi. 5 yıl önce yaptığı yatırım ile şirket Türkiyenin en büyük dış sanayi yatırımını gerçekleştirdi" dedi.
     Kutlu, 60. yıl anısına düzenledikleri kampanyaya 81 ilden 1 milyon 100 bin rekor katılım gerçekleştiğini ifade ederek, 500 liranın üzerinde gübre satın alan her çiftçinin çekilişe katıldığını, noter huzurunda yapılan çekilişle 61 ilden 344 çiftçi ve bayinin klimalı traktör, ticari araç, motosiklet, yurt içi seyahat, bilgisayar gibi hediyeler almaya hak kazandığını belirtti.
     Tören sonunda Bakanlar Eker ve Şahin, kampanyanın talihlilerine hediyelerini verdi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER