Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: İdari ve hukuki sistemimiz, rejimimiz, yerel kaynaklarla birtakım problemler yaşadı. Halen bunların sancılarını da çekiyoruz, şimdi sadece binalarımızı değil; siyasi sistemi, demokrasiyi de


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, idari ve hukuki sistemin, yerel kaynaklarla birtakım problemler yaşadığını ve halen bunların sancılarını çektiklerini belirterek, Şimdi sadece binalarımızı değil; siyasi sistemi, demokrasiyi de sivilleşme çabalarımızı da aynı anlayışla restore etmek için gayret gösteriyoruz dedi.
     Bakan Eker, restorasyonunun bir kısmı tamamlanan Diyarbakır Ulucamide düzenlenen törende, bugün sadece Diyarbakırın dini, kültürel hazinelerinden biri değil, İslam aleminin önemli merkezlerinden biri olan Diyarbakır Ulucaminin bir başka deyişle Camiyi Kebirin restorasyonunun tamamlanması nedeniyle bir arada olduklarını söyledi.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınça Diyarbakırın tarihi eserlerinin restorasyonuna gösterdiği hassasiyet, sağladığı katkı, imkan ve yardımlar nedeniyle teşekkür eden Eker, Ulucaminin 1373 yıldır ibadete açık olduğunu, Diyarbakırın çok sayıda medeniyete, kültüre, inanca ve etnik yapıya ev sahipliği yaptığını, medeniyetler inşa ettiğini dile getirdi.
     İslam kelimesinin barış kelimesinden geldiğine işaret eden Eker, Diyarbakırın 1373 yıldır İslam dini ile müşerref olduğunu ve 1373 senedir Diyarbakırda İslamın manasıyla, onun hoşgörü iklimiyle farklı inanç ve kültür değerlerine sahip insanların barış içerisinde yaşadığını kaydetti.
     Yaşanan sorunlara da değinen Eker, Bu değerlerimizi, sosyal meselelerimizi çözmede kullanamadık. İdari ve hukuki sistemimiz, rejimimiz yerel kaynaklarla birtakım problemler yaşadı. Halen bunların sancılarını da çekiyoruz. Şimdi bu sorunları çözmede, sistemimizi restore etmede, sadece binalarımızı değil, siyasi sistemi de demokrasiyi de sivilleşme çabalarımızı da aynı anlayışla restore etmek, onları insanların hizmetine sunmak için gayret gösteriyoruz. Bu bölgedeki vatandaşlarımızın daha mutlu, müreffeh ve demokratik hayat yaşayabilecekleri hale getirmek için hükümet olarak çaba içerisindeyiz. Gayret gösteriyoruz diye konuştu.
     Ulucaminin bir kısmının restore edildiğini, bütün restorasyon çalışması için 9 milyon lira harcama yapılacağını anlatan Eker, şöyle konuştu:
     Kültürel hazinelerin bölge ve bütün insanlığa hizmet verecek şekle getirilmesi, bölgenin ekonomik, sosyal, istihdam sorunlarının çözümüyle ilgili çaba içerisindeyiz. İstihdam geliştirici projeler hayata geçiriliyor. Bizi onurlandırılan sayın Başbakan Yardımcısı Arınça sadece bir kabine arkadaşı olarak değil, bir Diyarbakırlı vatandaş olarak teşekkür ediyorum.
     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, bütünleştirici özelliğiyle zaman dilimleri içerisinde dört İslam mezhebini bağrında toplayan bir inanç merkezi olan Ulucaminin, yüzyıllardır manevi ve insani değerlerdeki güzellikleri kardeşlik, birlik ve beraberlikle harmanlayan bir mabet olduğunu belirterek, tarihi ve kültürel dinamiğiyle insanları buluşturan Ulucaminin manevi özelliğiyle de gönülleri birleştiren mukaddes bir ibadethane olduğunu söyledi.
     Vakıflar Genel Müdürlüğünün finansal desteğiyle Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü restorasyon çalışması neticesinde yapı topluluğunda bulunan binaların özgün yapısı değiştirilmeden başarılı bir şekilde restore edilerek yeniden ibadete açıldığını ifade eden Toprak, Başbakan Yardımcımız sayın Bülent Arınç beyin himayelerinde restorasyonu yapılan Ulucaminin Hanefiler bölümü, halkın mağduriyetinin sürmemesi maksadıyla, sayın bakanımızın talimatlarıyla Kadir Gecesinde ibadete açılmıştı. Bugün de resmi açılışı yapılacak Ulucaminin tüm insanlarımıza hayırlı olmasını diliyor; doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle güzel ülkemizin güzel insanlarının her daim aynı manevi çatı altında insani değerlerini yaşamasını diliyorum dedi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan-Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER