Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: (1)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: (1) Biz süperman değiliz, bütün sorunları hallettik diye bir iddiamız yok ama hep iyi şeyler yapmaya çalıştık, insanımızı esas alan hizmetler yapmaya çalışıyoruz -Millete ait kaynakların planlam


TRABZON (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Biz süperman değiliz, bütün sorunları hallettik diye bir iddiamız yok ama hep iyi şeyler yapmaya çalıştık, insanımızı esas alan hizmetler yapmaya çalışıyoruz dedi.
     Bakan Yazıcı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sosyal Tesislerinde gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, 2008 yılının ortalarından başlayan ve küresel kriz olarak nitelenen kriz sebebiyle dünyada, ekonomik trendler, ekonomik varlıklar ve buna ilişkilenen aktivitelere yönelik riskli süreçler yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini söyledi.
     Ülkelerin zenginliğinin, refahı, ekonomik aktiviteleri, ekonomik büyüklükleri ve ne kadar mal üretip sattığı ile ölçüldüğüne dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:
     Dünyada halen ekonomik olarak risklerin dört başlık altında toplandığını görüyoruz. Amerika ve Avrupada halen krizin etkileri devam ediyor. Avrupa ölçeğinde krizin daha derinleşme ihtimali ya da var olan etkilerinin kısa sürede giderilemeyişi önemli etkenlerden bir tanesi. Yaşanan bu krizin Amerikada gidişi iyi yönde gözüküyor. Dünya ekonomisi içerisinde çok önemli aktiviteye sahip, ürettiği ile oluşturduğu ticaret farkı ile etkileyici durumda bulunun Çin, Orta Doğu da yaşanan süreçler, bunlar küresel ekonomi ile alakalı risk başlıkları.
     Yazıcı, dünyanın ekonomik hacminin 70 trilyon dolar dolayında olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bu büyüklükteki ekonominin paylaşımına baktığımızda bunun büyük bir bölümünü 34 dolayında ülke paylaşıyor. Dünyada gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerin en önemli malzemelerinden birisi de enerji. Enerji kaynaklarına baktığımızda bu kaynakların yaklaşık yüzde 70i Orta Doğuda ve doğuda. Üretilen enerji kaynakların en büyük tüketicisi de batı ve Amerika. Dünyada 7 milyar dolayında insan yaşıyor. Dünyada 70 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük var. Nüfusu dikkate aldığımızda insanlar bunu nasıl paylaşıyor. Günlük bir doların altında para ile geçinme zorunda olan insana açlık sınırın altında yaşayan insan olarak bakılıyor. Bu açıdan baktığımızda dünyada bir milyara yakın insan açlık sınırının altında yaşıyor. Günlük geçinme miktarını yükselttiğinizde 2.5 dolar ile geçinmek zorunda olan insan ise yoksulluk sınırda. Bu kategoride yaşayan insan sayısı da 2.5 milyara yakın. Bir milyar insan temiz su kaynaklarına erişmede yoksun. 1.5 milyar insan temel sağlık hizmetlerinden yoksun. Bu adalet mi- Adalet sadece yargısal sonuçlardan ortaya çıkan hüküm cümlesinden ibaret değildir. Adalet haklıya hakkını vermektir. Her iş ve davranış için adalet söz konusudur.
     Hükümetleri döneminde gündemlerinin içinde özne olarak insana yer verdiklerini ifade eden Yazıcı, şunları belirtti.
     Bütün faaliyetlerimizi insanımızın huzuru ve refahını, esenliğini gözeterek planlıyoruz. Millete ait kaynakların planlamasını yaparken insanımızın önceliklerini dikkate alarak yapıyoruz. Türkiyede 2010 yılından bu yana açlık olarak nitelendirilen günlük bir doların altında bir para ile geçinmek zorunda olan insan yok. 2.15 ya da 2.5 doların altında bir para ile geçinmek zorunda olan insan sayısı nedir. Bu alanda 2002de yüzde 3.5 dolayında insanımız vardı, yani yoksulluk sınırı altında. 2010da yaptığımız uygulamalar ile bu yüzde 0.20ye inmiştir. Günlük 4.15 doların altında bir para ile geçinmek zorunda olan insan sayısı 2002 yılında yüzde 30du. Ama 2010 yılın da bu alandaki oran yüzde 3.5a düşmüştür. Yeni rakamlar yayınlandığında daha iyi seviyelere gelmiş olacağız.
    
     -En doğru yöntem kıyas yapmaktır-
    
     Bakan Yazıcı, yönetim anlayışlarının ekseninde insanın bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Türkiyede 10 yıldır ne yapıldı diyenler var. Bunu ölçmenin yöntemi çok basittir. En doğru yöntem ise kıyas yapmaktır. Türkiyeyi 2002 öncesi ve sonrası hangi konu aklınıza gelirse gelsin o konuyu bizden öncesi ve sonrasında kıyaslayın. Sosyal politikaları, sağlığı, eğitimi ele alın. Ulaştırmayı, bayındırlığı, gümrük hizmetlerini ele alın bu farkı göreceksiniz. Biz süperman değiliz, bütün sorunları hallettik diye bir iddiamız yok ama hep iyi şeyler yapmaya çalıştık, insanımızı esas alan hizmetler yapmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızı gerçekleştirirken hiçbir zaman popülizme kaçmadık. Hiçbir süreçte yapamayacağımız hiçbir şeyi söylemedik. Yapabileceklerimizi de de millete ait kaynakları dikkate alarak söyledik.
     Bakan Yazıcı, gümrüklerde çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini, bakanlığına bağlı alanlarda bir çok çalışma ve proje ürettiklerini de ifade etti.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Zafer Sel / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER