Hataydaki St. Pierre Kilisesi Kapsamlı Restorasyonu

Hataydaki St. Pierre Kilisesi Kapsamlı Restorasyonu Başlama Töreni -Adalet Bakanı Ergin: -Tarih içerisinde buralarda barınmış olan medeniyetleri, inançları ön plana çıkartıyoruz ve bunların bu coğrafyada kardeşçe yaşamış olduğunu


HATAY (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatayın kendi içerisinde çok zenginlikleri barındırdığını, kendilerine düşenin de bu zenginlikleri işleyerek, insanlığın hizmetine sunmak olduğunu belirterek, Tarih içerisinde buralarda barınmış olan medeniyetleri, inançları ön plana çıkartıyoruz ve bunların bu coğrafyada kardeşçe yaşamış olduğunun örneklerini sergiliyoruz dedi.
     Bakan Ergin, Hatayda bulunan ve dünyanın ilk mağara kilisesi kabul edilen St. Pierre Kilisesinin kapsamlı restorasyonunun başlama töreninde yaptığı konuşmada, Hristiyanların ilk mağara kiliselerinden olan St. Pierre Kilisesinin şu anki halinin orijinaline, aslına uygun olmadığını ifade etti.
     Kilisenin gelen misafirleri ağırlamak için yeterli imkanlara sahip olmadığını belirten Ergin konuşmasına şöyle devam etti:
     Uzunca bir zamandır eksikliğini hissettiğimiz, bu çalışmaları yapmak üzere ince bir işçilik yapıldı. İşin en önemli kısmı proje hazırlıklarıydı. Aslına uygun planlamaların yapılabilmesiyle Anıtlar Kurulu çok hassas davrandı ve uzunca bir süre projelere onay vermedi. Ta ki proje son halini alıncaya kadar Anıtlar Kurulu direndi. Bu proje Anıtlar Kurulu onayını almak suretiyle ihale edildi. Bugün vuracağımız ilk kazmayla, ilk darbeyle inşallah çalışmalarına başlayacak. Burada gördüğünüz yapay tüm unsurlar kaldırılacak ve orjinaline dönülerek, aslına sadakatle yapılacak bir restorasyonla bundan sonraki ziyaretçilerinin hizmetine sunulacak. Tabi yapıda yapılacak imalatlar restorasyonlardan daha ziyade, çevrede yapılacak çalışmalar da önem arz ediyor. Gelen misafirlere hizmet edecek otoparkından, her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal tesislere, mekanlara varıncaya kadar.
    
     -Huzurun başkenti Hatay-
    
     Bakan Ergin, Hatayın gündeminin dostluğu, barışı, kardeşliği, daha da pekiştirerek geleceğe taşımanın adımlarını atmak olduğunu söyledi. Kentin kendi içerisinde çok zenginlikleri barındırdığını, kendilerine düşenin de bu zenginlikleri işleyerek, insanlığın hizmetine sunmak olduğunu vurgulayan Bakan Ergin, Amik Ovasında yerin altında, geçmişte yaşamış birçok medeniyeti gün yüzüne çıkararak onları insanlıkla buluşturmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
     Ergin, kilisenin birkaç yüz metre ilerisinde yeni yapılacak olan Antakya Arkeoloji MÜzesinin Avrupanın ve dünyanın en büyük sergi alanına sahip mozaik müzesi olma özelliğini taşıyacağını da kaydetti.
     Hataydaki mozaiklerin bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini belirten Ergin, şöyle devam etti:
     Mozaikler uygun mekanlarda sergilenmeyi bekliyor idi. İnşallah 2013ün Mart ayında müzemizin inşası bitiyor. Son derece özgün bir proje uygulandı ve Mart-Nisan ayında bitmesiyle beraber içerisinin tefrişi ve tezyini yapılacak. En geç inşallah Cumhuriyet Bayramımız, 29 Ekim 2013 tarihinde ziyaretçilerin gezmesi için hizmete alınacak. Bir yandan müzemizin devreye girmesi bir yandan da seneye bu tarihlerde St. Pierrenin çevre düzenlemesinin bitmesiyle beraber, burası ayrı bir destinasyon alanı olacak. Yine Habib-i Neccar Dağının zirvesinde, hemen yanı başımızda zirvede başlayan ufukta gördüğümüz Antakya Kalesinin yıkık surları var. O surların proje ihalesi yapılmıştı şu anda projesi yapılıyor. Proje yapımı bittiğinde bölümler halinde o surların inşasına başlanacak. Tüm bunlar Antakyanın, Hatayın zenginliklerini gelen ziyaretçileriyle buluşturmasının ötesinde, medeniyetlerin beşiği, barışın, kardeşliğin, huzurun başkenti olan Hatayın bu zenginlikleri insanlıkla paylaşmasının adımları olacak inşallah.
     Ergin, amaçlarının Hatayda yılda 2,5 ile 3 milyon misafire hizmet vermek olduğunu, kente yılda 2,5 ile 3 milyon misafirin ziyaret etmesinin gelecek kuşaklar bırakılabilecek en güzel armağan, en güzel hediye olacağını söyledi.
     Tarihi sahiplenip, gün yüzüne çıkarmanın gayreti içerisinde olduklarının altını çizen Ergin, Tarih içerisinde buralarda barınmış olan medeniyetleri, inançları ön plana çıkartıyoruz ve bunların bu coğrafyada kardeşçe yaşamış olduğunun örneklerini sergiliyoruz. Bu atmosferin gelecekte bizleri sarıp sarmalayıp çocuklarımıza, torunlarımıza sirayet etmesi için önemli bir adım atıyoruz diye konuştu.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, St. Pierre Kilisesinin bir hoşgörü bahçesi olarak görünen Hatayın en seçkin parçalarında biri olduğunu söyledi.
     Kilisenin insanlığın ortak tarihinin yazıldığı bir kent olan Hataya bağdaşmayan bir fiziksel özelliğe sahip olduğunu kaydeden Lekesiz, yapılacak projenin hassasiyetinden dolayı 2,5 yıl sürdüğünü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun bu önemli yapıya zarar gelmemesi için çok hassas davrandığını ifade etti.
     Lekesiz, kilisenin içi ve dışının yanı sıra çevre düzenlemesiyle berabere aslına uygun bir restorasyon çalışmasından geçeceğini, yaklaşık bir yıl süren çalışmaların da 2,5 milyon liraya mal olacağını dile getirdi.
     Gelecek misafirlerin ağırlanması, gezdirilmesi ve bilgilendirilmesi için tüm şartların hazırlanacağını belirten Lekesiz, yapının sahip olduğu konuma uygun olarak yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi.
     Törende açılış konuşmalarının ardından Bakan Ergin, Vali Lekesiz ve milletvekillerinin çekiç ve keskiyle kilisenin ön silüetinin beton temizliğiyle restorasyon çalışmasını simgeleyen çalışma başladı.
     Törene AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Refik Eryılmaz, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlunun yanı sıra Hristiyan, Musevi ve Ermeni cemaatlerinin temsilcileri ve bazı kurum müdürleri katıldı.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç / Salim Taş
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Hataydaki St. Pierre Kilisesi Kapsamlı Restorasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER